(Συνεχές upd) Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που με την είσοδο του Αυγούστου κορυφώνονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όταν και οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα έχουμε και τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περίπου 3.500 ημερησίως).
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς οι εορτασμοί αλλά και τα αυξημένα τουριστικά κύματα των ημερών αυτών θα επηρεάσουν την πορεία της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες του Αυγούστου ενόψει του φθινοπώρου, με το άνοιγμα των σχολείων.
Κυβέρνηση και ειδικοί εξακολουθούν να καλούν τους πολίτες – και ιδιαίτερα τους άνω των 55 ετών - να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους, φοβούμενοι πως οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου σε συνδυασμό με την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα - ήδη αναφέρεται πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει καλύψει ήδη κατά 80% την Ελλάδα ενώ σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση φτάνει ακόμα και στο 90% - , μπορούν να πυροδοτήσουν ένα τέταρτο κύμα που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ήδη πολλές περιοχές (Τήνος, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος) βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό, με τη Μύκονο και την Ίο να είναι «στο κόκκινο» και να βρίσκονται ένα βήμα πριν την επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως στις περιοχές αυτές η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει τους ελέγχους με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, η οποία έχει αποκλείσει το σενάριο τόσο ενός νέου γενικευμένου lockdown όσο και της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, ρίχνει όλο το βάρος του σχεδιασμού του στους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι από το φθινόπωρο και μετά, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να επιδεικνύουν rapid test για να μπορούν όχι μόνο να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αλλά και για να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Θεμιστοκλέους: Είμαστε έτοιμοι για την τρίτη δόση εμβολίου, αν το εισηγηθούν οι ειδικοί
Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, καθώς και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου απουσίαζε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε την καλοκαιρινή της άδεια.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον αριθμό των εμβολιασμένων, λέγοντας πως έχει εμβολιαστεί πλήρως (με μονοδοσικό ή με δύο δόσεις) το 49% του πληθυσμού, ή αλλιώς πάνω από 5.170.000 πολίτες.
Πιο αναλυτικά, «σήμερα, μέχρι τώρα έχουν γίνει σχεδόν 37.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε στους 45.000, ενώ έχουμε κάθε ημέρα πάνω από 40.000 εμβολιασμούς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν κλειστεί άλλα 110.000 ραντεβού για το επόμενο διάστημα».
Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.450.000 δόσεις εμβολίων, με τους 5.705.000 να έχουν κάνει μία δόση και τους 5.170.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί πάνω από 33.000 άτομα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 5.300 άτομα.
Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, το οποίο ξεκίνησε τπριν από λίγες ημέρες, έχουν ενταχθεί ήδη 3.200 πολίτες και έχουν εμβολιαστεί οι 725, ενώ μόνο σήμερα, έγιναν 300 εμβολιασμοί, από 46 κινητές μονάδες.
Σε ερώτηση για τον μειωμένο αριθμό εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι σίγουρα οφείλεται στο καλοκαίρι και στις καλοκαιρινές άδειες και ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου τα ραντεβού.
Σε άλλη ερώτηση για μία πιθανή 3η δόση, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι αρμόδια για το πρόγραμμα είναι η Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και θα καταθέσει τις εισηγήσεις της.
Πρόσθεσε, δε, πως προς το παρόν φαίνεται ότι τα αντισώματα διαρκούν μεγαλύτερο διάστημα από τους έξι μήνες που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Στα 2.156 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 188 οι διασωληνωμένοι
Τα νέα 2/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.156, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 497.061, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.687 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.983 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 188 (χθες 176).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.815 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 167 (ημερήσια μεταβολή +2,45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 173 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Εμβολιασμένο το 62% των ενηλίκων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης εκτιμάται πως έχει εμβολιαστεί το 62% των ενήλικων πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών, ενώ υπολογίζεται πως 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Παρόλο αυτά και λόγω της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα, κυβέρνηση και ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, υποστηρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση σε κάποια φάση της ζωής μας, όλοι θα νοσήσουμε από τον ιό.
Τα σενάρια για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τον Σεπτέμβριο
Όλα τα σενάρια όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων ενόψει του φθινοπώρου, αλλά και ένα σχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με οδηγό την απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που για να προσέρχονται από τον Σεπτέμβριο στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αποτελέσματα εξέτασης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως όπου υπάρχουν συναλλαγές με το κοινό, θα του ζητείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test, με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.
Ποιους εργαζόμενους θα αφορά το μέτρο
Το σχέδιο θα αφορά τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις και το εμπόριο (καταστήματα, πολυκαταστήματα, κομμωτήρια κλπ), στην εστίαση (καφές, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), στον δημόσιο τομέα και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι συνέπειες
Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα:
• Στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, χάνοντας τον μισθό του και τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα απουσιάζει, ενώ στη θέση του για το ίδιο διάστημα ο επιχειρηματίας θα μπορεί να προσλαμβάνει κάποιον που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει.
• Στον δημόσιο τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, θα έχει περικοπή μισθού και το διάστημα της απουσίας του δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας, ενώ μπορεί να έχει και πειθαρχικές συνέπειες, όπως να μην έχει βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
Στη θέση του θα προσλαμβάνεται εμβολιασμένος συμβασιούχος, με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για άλλους 3 μήνες, που μπορεί να μοριοδοτηθεί για άλλους διαγωνισμούς ή για διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει.
Ενδεικτική είναι η απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που δεν εμβολιάζονται ή δεν θα κάνουν τεστ, η οποία πέρασε με τροπολογία την Πέμπτη στη Βουλή.
Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς επιβάλλεται το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων και ο χρόνος δεν λογίζεται ως χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και για το διάστημα αυτό δεν καταβάλλονται αποδοχές, ενώ στους προσωρινούς αναπληρωματικούς και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς χωρίς βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, δεν θα γίνεται αποδεκτή η παρεχόμενη εκ μέρους τους εργασία και δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές, ούτε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας. Μάλιστα, όπου παρουσιάζονται κενά, θα προσλαμβάνεται προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης.
Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Προς 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου
Την εκτίμηση πως θα δούμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη της εβδομάδας και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμα και στα 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως «έως το τέλος της βδομάδας θα δούμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα που φαίνεται να συνεχίζει μέχρι τέλος του Αυγούστου».
«Αν πάρουμε μέτρα αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά αν συνεχίσουμε να μην έχουμε μέτρα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε 4.000 με 5.000 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου» επεσήμανε ο κ.Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας ότι ο ρυθμός μετάδοσης είναι 1,02 πολύ κοντά στο 1 που είναι η σταθερότητα και αυτός ο αριθμός θα ανεβεί στο 1,25 που είναι μια σημαντική αύξηση.
Καπραβέλος: Καταστροφικό ένα δ’ κύμα κορωνοϊού
Τη θέση πως θα είναι καταστροφικό ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού διατύπωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «δυστυχώς διανύουμε το καλοκαίρι των μεταλλάξεων και όχι της ξεγνοιασιάς».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο κ.Καπραβέλος είπε ότι τον Αύγουστο αυξάνεται πολύ η κινητικότητα των πολιτών και πρέπει να προσέχουμε.
Ο Κ. Καπραβελος τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μη μιλάμε για υποχρεωτικότητα αν θέλουμε να έχουμε ένα καθολικό τείχος ανοσίας.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε ότι είναι λάθος να λέμε ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιστούν για να προστατεύσουν τους μεγάλους, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βλέπει μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης και στα παιδιά, οπότε πρέπει να προφυλαχθούν και για τα ίδια αλλά και για να μη χάσουν άλλη μία σχολική χρονιά.
Παγώνη: Εμβολιαστείτε πριν πάτε διακοπές – Το ίδιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα όπως η ανεμοβλογιά
Να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές ζητά από τους πολίτες η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστηρίζει πως η μετάλλαξη Δ είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική σημειώνοντας πως είναι το ίδιο μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά.
«Με αυτή τη νόσο δεν παίζουμε.
Ιατρικά τρέχει άρα εμείς πρέπει να τρέξουμε μπροστά και περισσότερο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές και τη δεύτερη να την κάνουν ακόμα και στον τόπο διακοπών τους.
Όπως είπε, το ποσοστό που πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής είναι πάνω από 80%.
«Αν τρέξουμε μπορούμε να το πετύχουμε περίπου στις 15-20 Σεπτεμβρίου» είπε η κα.Παγώνη.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, η κα.Παγώνη δήλωσε ότι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά αλλά προστατεύονται από την εισαγωγή σε ΜΕΘ.
«Στη χώρα μας υπάρχει ένα περιστατικό εμβολιασμένου με εισαγωγή σε ΜΕΘ» τόνισε η κα.Παγώνη, αναφέροντας ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου.
Η κα Παγώνη προειδοποίησε ότι αν μείνουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού, θα περάσουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και δύσκολο χειμώνα και θα πιεστεί ξανά το σύστημα υγείας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών