Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εφιάλτης η μετάλλαξη Delta - Εκτίναξη κρουσμάτων και νοσηλειών - Στο κόκκινο τα νησιά

Εφιάλτης η μετάλλαξη Delta - Εκτίναξη κρουσμάτων και νοσηλειών - Στο κόκκινο τα νησιά
Σαρώνει την Ελλάδα η μετάλλαξη Delta - Εκτίναξη νοσηλειών - Μια ανάσα από τους 13.000 νεκρούς
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σαρώνει την Ελλάδα η μετάλλαξη Delta, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό των ειδικών και της κυβέρνησης για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τους επόμενους μήνες.
Πολλοί είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μέγεθος του προβλήματος θα φανεί από το φθινόπωρο όταν και θα αρχίσει η επαναλειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθούν οι επαφές των νέων με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.
Ήδη πάντως το ΕΣΥ αρχίζει να πιέζεται.
Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 1.550 πολίτες (στις αρχές Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι ήταν λίγο περισσότεροι από 600) ενώ έχουν αυξηθεί στους 191 οι διασωληνωμένοι, τη στιγμή που ξεπεράσαμε επισήμως τις 500.000 μολύνσεις και ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από τους 13.000 νεκρούς.
Και ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η επιδημία είναι ανεξέλεγκτη σε Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά και Κρήτη, το ερώτημα είναι πώς θα καμφθεί και θα αναχαιτιστεί αυτό το δ’ κύμα της επιδημίας.
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν είναι στο τραπέζι η λύση ενός γενικευμένου και οριζόντιου lockdown, ρίχνοντας όλο το βάρος στους εμβολιασμούς των πολιτών και στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, αρχίζουν και πάλι να ακούγονται φωνές πως μόνη λύση είναι το lockdown.

Στους 13.013 οι νεκροί

Τα νέα 4/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
x1_9.jpg
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,05 (95% Crl: 0,98 - 1,10)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (χθες 191).

x2_7.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.820 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43,66%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis4_8.webp


www.bankingnews.gr 77777777


Παυλάκης: Η Delta έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς κρατάμε νεροπίστολο 

Τη θέση πως η μετάλλαξη Delta έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς κρατάμε νεροπίστολο διατύπωσε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η μόνη λύση απέναντι στον κορωνοϊό είναι το lockdown.
«Δυστυχώς, μαζί με όλες τις φωτιές σήμερα θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο 13.000 διαπιστωμένους νεκρούς από κορωνοϊό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι έως τα τέλη του 2021 θα δούμε πολύ περισσότερους νεκρούς.
«Δυστυχώς το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωση το καλοκαίρι.
Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό.
Η μετάλλαξη Delta έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.

Μόνη λύση το lockdown

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνία μας.
Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος.
Το κύμα Δ δεν αστειεύεται.
Ο μονός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι lockdown.
Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε ο κ.Παυλάκης, τονίζοντας ότι την χαλάρωση του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Φοβάμαι τι θα γίνει από το φθινόπωρο

«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι....
Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ.
Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες, δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές.
Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» είπε ο κ.Παυλάκης.

Έκρηξη κρουσμάτων

Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας ο κ.Παυλάκης είπε πως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι ο ίδιος εκτιμά πως τον 15Αύγουστο ή τις επόμενες βδομάδες του να γίνει παραπάνω έκρηξη κρουσμάτων.
«Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3.500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο ενώ χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς την χώρα μας.
Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει» είπε ο γιατρός.

Εκρηκτική η κατάσταση μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές ο ίδιος απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος.
«Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3.000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Στις επόμενες βδομάδες ιδίως μετά τον 15Αύγουστο η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδημία από τους νέους στους γεροντότερους» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.

«Κοκκινίζει» η Πελοπόννησος - «Πάρτι» κορωνοϊού στα λύματα Βόλου και Λάρισας

Η πλειονότητα των 3.407 νέων εγχώριων κρουσμάτων εντοπίζονται ξανά στην Αττική (1.168), με σημαντικότερες εστίες διασποράς το Κέντρο (308) και τον Πειραιά (184).
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Ιουλίου - 1 Αυγούστου, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις με μη σημαντική αύξηση (+16%).
Αντίστοιχα σταθεροποιητικές τάσεις με μη σημαντικές μεταβολές αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία και Ξάνθη (+5%), Αλεξανδρούπολη (-12%) και Θεσσαλονίκη (-11%), με την τελευταία να παρουσιάζει πτωτική τάση και στα κρούσματα (316 νέα), γεγονός που αποδίδεται μάλλον στις καλοκαιρινές εξορμήσεις προς Χαλκιδική.
Στον αντίποδα, ο κορωνοϊός κάνει «πάρτι» στη Μαγνησία και συγκεκριμένα σε Βόλο και Λάρισα, όπου καταγράφονται από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων κατά 112% και 79% αντίστοιχα.
Αναφορικά με την παρουσία του ιού στον χάρτη, το επιδημιολογικό βάρος εξακολουθούν να «σηκώνουν» τα νησιά των 359 συνολικά νέων λοιμώξεων, στοιχείο που αποτυπώνει ευκρινέστερα η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού (ιικό φορτίο).
Υψηλά ποσοστά εντοπίζονται σε Θήρα, Κέα, Κύθνο, Κέρκυρα, Ρόδο ενώ έκρηξη καταγράφεται σε Μύκονο, Νάξο και Πάρο.
Σε «κόκκινο» μονοπάτι δείχνει να βαδίζει και η Πελοπόννησος που συγκεντρώνει 263 συνολικά κρούσματα (Αργολίδα 29, Αχαΐα 83, Ηλεία 21, Κορινθία 51, Λακωνία 28, Μεσσηνία 49).
Η μοναδική θετική εξέλιξη κατά τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση έρχεται από τα Ιωάννινα και την Πάτρα, όπου το ιικό φορτίο παρουσίασε μείωση 51% για τα πρώτα και χαρακτηρίστηκε μη ανιχνεύσιμο για τη δεύτερη.

Στο στόχαστρο της πανδημίας η Κρήτη

Ειδική περίπτωση αποτελεί η Μεγαλόνησος όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, στην οποία εντοπίζονται 343 νέα κρούσματα, 142 στο Ηράκλειο, 14 στο Λασίθι, 58 στο Ρέθυμνο και 129 στα Χανιά, στα οποία το ιικό φορτίο εκτοξεύεται στα 82,38.
Η μεγάλη διασπορά του ιού γίνεται περισσότερο αντιληπτή όταν το νησί των 635.000 περίπου κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, αντιπαρατεθεί με την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τα 1.104.690 πληθυσμού, στην οποία εντοπίζονται λιγότερα κρούσματα.
Τέλος, την κατάσταση συναγερμού επιβεβαιώνουν και τα επίπεδα του ιού στα αστικά λύματα Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, στα οποία παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις κατά 34% και 186% αντίστοιχα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης