Πρώτο θέμα στα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Αττική στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές επισκίασαν τις αντίστοιχες καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Τουρκία είναι από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών.
Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από περιοχή βόρεια της Αθήνας, καθώς οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας για να σταματήσουν οι φλόγες να φτάσουν σε κατοικημένες περιοχές, εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και ιστορικούς χώρους.
Στο νησί της Εύβοιας, η ελληνική ακτοφυλακή πραγματοποίησε μαζική επιχείρηση με περιπολικά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη για την εκκένωση εκατοντάδων κατοίκων και παραθεριστών από τη θάλασσα καθώς δεκάδες πυρκαγιές έκαιγαν σε όλη τη χώρα για τρίτη ημέρα εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα.
Μία από τις πιο σοβαρές πυρκαγιές ξέσπασε σε δασικές περιοχές 20 χιλιόμετρα (12,5 μίλια) βόρεια της πρωτεύουσας, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια.
Επίγειες δυνάμεις με δεκάδες πυροσβέστες επιχειρούσαν σε διάφορα μέρη αντιμετωπίζοντας τις φλόγες.
Η κυκλοφορία διακόπηκε στον κύριο αυτοκινητόδρομο της χώρας που συνδέει την Αθήνα με τη βόρεια Ελλάδα, καθώς τα πληρώματα προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον δρόμο ως ανάχωμα.
Όμως σπινθήρες και φλεγόμενα κουκουνάρια επέτρεψαν στην φωτιά να πυκνώσει δημιουργώντας δεκάδες νέες εστίες.
Αρκετοί πυροσβέστες και εθελοντές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι εννέα άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στα νοσοκομεία της Αθήνας από την πυρκαγιά βόρεια της ελληνικής πρωτεύουσας, εκ των οποίων τα τρία αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ 11 ακόμη νοσηλεύονταν σε κέντρο υγείας στην Εύβοια.
«Διανύουμε τη 10η ημέρα ενός μεγάλου καύσωνα που πλήττει ολόκληρη τη χώρα μας, το χειρότερο κύμα καύσωνα από άποψη έντασης και διάρκειας των τελευταίων 30 ετών», δήλωσε ο Ταξίαρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος.
Στην περιοχή Δροσοπηγή βόρεια της Αθήνας, ο κάτοικος Γιώργος Χατζησπήρος πήγε το πρωί της Παρασκευής 6 Αυγούστου για να ελέγξει το σπίτι του, αφού διατάχθηκε η εκκένωση το προηγούμενο απόγευμα.
Μόνο οι απανθρακωμένοι τοίχοι του σπιτιού παρέμειναν, μαζί με τα δύο παιδικά του ποδήλατα «τίποτα δεν έχει απομείνει».
Μαζικές εκκενώσεις στην Νότια Ελλάδα
Στη νότια Ελλάδα, σχεδόν 60 χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν στις 5 και 6 Αυγούστου, ενώ οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς προβλέπονταν ισχυροί άνεμοι σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Οι φωτιές μαίνονταν στο νησί της Εύβοιας, βορειοανατολικά της Αθήνας, και σε πολλές τοποθεσίες στη νότια Πελοπόννησο, όπου η φωτιά σταμάτησε πριν φτάσει στα μνημεία της Ολυμπίας, της γενέτειρας των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ένα καλοκαιρινό παλάτι έξω από την Αθήνα που κάποτε χρησιμοποιούσε η πρώην ελληνική βασιλική οικογένεια διασώθηκε.
Στην Εύβοια, η ακτοφυλακή είπε ότι περιπολικά σκάφη, ιδιωτικά σκάφη και τουριστικά σκάφη είχαν μεταφέρει 631 άτομα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στις 6 Αυγούστου από τις παραλίες στη βορειοανατολική ακτή του νησιού.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες, μαζί με τον στρατό και ομάδες εθελοντών, καθώς και σχεδόν 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα που ρίχνουν νερό καταπολεμούν πέντε μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία.
Το 2018, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πυρκαγιά έπληξε παραθαλάσσιο οικισμό ανατολικά της Αθήνας.
Χάος και στην Τουρκία
Δεκατρείς πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε σε όλη την Τουρκία με 191 άλλες υπό έλεγχο, ενώ οι αρχές ελπίζουν ότι όλες θα σβήσουν άμεσα.
Μεγάλες πυρκαγιές που ξεκίνησαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έφτασαν αρχές Αυγούστου, η Τουρκία έζησε 10 ημέρες κόλασης.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 196 από τις 208 πυρκαγιές σε αρκετές επαρχίες τέθηκαν υπό έλεγχο.
Οι πυροσβέστες, με τη βοήθεια αεροπλάνων, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να μάχονται με τις φλόγες που τυλίγουν την Αττάλεια, τη Μούγλα, τα Άδανα, το Αϊντίν, την Ισπάρτα και το Ντενιζλί.
Οι ισχυροί άνεμοι και η καυτή ζέστη παρέτειναν τις πυρκαγιές που μαίνονται κυρίως κοντά σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, όπως Μαρμαρίς, Μούγλα και Μαναβγκάτ στην Αττάλεια.
Οι φλόγες προχώρησαν προς κατοικημένες περιοχές για μέρες, προκαλώντας την εκκένωση εκατοντάδων ανθρώπων.
Σε αγροτικές γειτονιές της Αττάλειας, δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, αφήνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων άστεγους.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους οι πυρκαγιές στην Αττάλεια και τη Μούγλα.
Πάνω από 6.500 άνθρωποι και περισσότερα από 1.800 οχήματα έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις για τον περιορισμό των πυρκαγιών, είπε, προσθέτοντας ότι οι εναέριες δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει 1.650 εξόδους μόνο την Πέμπτη.
Τουλάχιστον 770 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με έξι από αυτούς να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία.
Έως 1.352 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Μέχρι στιγμής, σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια έχουν διανεμηθεί σε 1.055 οικογένειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές,
Ένα κύμα καύσωνα σε όλη τη νότια Ευρώπη, που τροφοδοτείται από ζεστό αέρα από τη Βόρεια Αφρική, συνέβαλε στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Το κύμα καύσωνα προβλέπεται να συνεχιστεί στην Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού βάσει του οποίου τα έθνη της Μεσογείου θα αλληλοβοηθούνται στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.
«Ήρθε η ώρα για μια μεσογειακή ένωση να καταπολεμήσουμε τις δασικές πυρκαγιές γιατί είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να ζούμε με ζεστό καιρό και την υπερθέρμανση του πλανήτη» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών