Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια φέρνει στο προσκήνιο σχέδια για αιολικά πάρκα κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος

Η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια φέρνει στο προσκήνιο σχέδια για αιολικά πάρκα κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος
Δυστυχώς αυτό που συνέβη απέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής, απροετοίμαστος και οι ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ακατάλληλοι και ανίκανοι.
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Η εθνική καταστροφή, γιατί μόνο ως εθνική καταστροφή μπορεί να θεωρηθεί, τα όσα συνέβησαν στην Βόρεια Εύβοια.
Απαράμιλλης ομορφιάς και πυκνότητας δάση, έγιναν στάχτη απόρροια της πλήρους ανοργανωσιάς του κρατικού μηχανισμού που για πολλοστή φορά δεν λειτούργησε προκαλώντας την οργή των πολιτών.
Είναι πρώτη φορά που ξεσπάει τόσο μεγάλης κλίμακας οργή, οι πολίτες με το που έβλεπαν δημοσιογράφο ξεσπούσαν… και πώς να μην ξεσπάσουν όταν η πυροσβεστική με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτει δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο έργο της.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, μετά την Βόρεια Αττική, απέτυχε και στην Βόρεια Εύβοια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει την πράσινη ανάπτυξη… αλλά υπό ένα όρο… να υπάρχει πράσινο

Η κυβέρνηση υποστηρίζει την πράσινη ανάπτυξη, αλλά όπως αναφέρουν πολλοί εύγλωττα, για να υπάρξει πράσινη ανάπτυξη, απαιτείται να πληρείται ένα προαπαιτούμενο… να υπάρχει πράσινο.
Όπως έχει αναλύσει σε άλλο δημοσίευμα το bankingnews σε 3,5 ημέρες αρχές Αυγούστου του 2021 καταστράφηκαν 1,8 φορές περισσότερα δάση από ότι είχαν καταστραφεί μεταξύ 2008 και 2020.

Πράσινη ανάπτυξη στα καμένα είναι πρόκληση…

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν.
Η αναφορά αυτή έρχεται σε πλήρη αρμονία με το άρθρο 117 παράγραφος 3 του Ελληνικού Συντάγματος

«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό»

Ορθώς ο Πρωθυπουργός μίλησε για αναδάσωση, αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και η λογική.
Όμως στο άρθρο 117 του Συντάγματος παράγραφος 3 αναφέρεται επίσης ότι… αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.
Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συνήθως μετά από καταστροφικές πυρκαγιές προκύπτουν άλλα… δεδομένα.
Ολόκληρες περιοχές αποχαρακτηρίζονται και το ερώτημα είναι… θα συμβεί το ίδιο στην Βόρεια Αττική και στην Βόρεια Εύβοια;

Η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Μαντούδι και Αγία Άννα και οι αντιδράσεις των δήμων της περιοχής

Η ΡΑΕ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με γνωμοδότηση της είχε προτείνει η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μάλιστα υπήρχαν προτάσεις για την περιοχή μεταξύ Μαντουδίου και Αγίας Άννας.
Οι δήμοι αντέδρασαν και μάλιστα σχεδόν 20 ημέρες τα δημοτικά συμβούλια με ψηφίσματα και αποφάσεις είχαν απορρίψει τα σχέδια αυτά.
Παραδόξως, προφανώς από σύμπτωση, οι περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές είναι η ευρύτερη αυτή περιοχή, αλλά προφανώς αυτό είναι σύμπτωση.
Εγείρεται ένα ερώτημα, η κυβέρνηση θα σεβαστεί το άρθρο 117 παράγραφο 3 που ρητά αναφέρει ότι δάσος που καταστρέφεται υποχρεωτικά κηρύσσεται αναδασωτέο… ή ξαφνικά θα φυτρώσουν ανεμογεννήτριες;
Το bankingnews πολύ έγκαιρα, όπως και στην Μάνη είχε ταχθεί κατά των ανεμογεννητριών οπουδήποτε.
Μπορούν να μεταφερθούν σε άγονα νησιά και να τοποθετηθούν εκεί αλλά όχι σε δασικές εκτάσεις και ειδικά περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί μέρος της Natura.

H κυβέρνηση για να πείσει την καχύποπτη και ακραία αγανακτισμένη και εξοργισμένη κοινωνία, θα πρέπει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια, το άρθρο 117 παράγραφο 3 του Ελληνικού Συντάγματος.
Να αναδασωθούν όλα τα καμένα δάση, όπως στο διάγγελμα του ανέφερε ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός.
Οτιδήποτε άλλο συμβεί θα προκαλέσει την ήδη εξοργισμένη κοινωνία.

Σοβαρή υποσημείωση

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν αξία όταν πραγματοποιούνται σε περιοχές που δεν πλήττουν το περιβάλλον, σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και σέβονται τους μονίμους κατοίκους.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που γίνονται μόνο για εξυπηρέτηση συμφερόντων αποτελούν έγκλημα κατά της Ελλάδος και της ελληνικής φύσης.
Οι πολίτες είναι πολύ καχύποπτοι και η καχυποψία τους είναι εύλογη μετά μάλιστα από τέτοιας κλίμακας καταστροφικές πυρκαγιές που δεν έχουν κανένα προηγούμενο.
Ακόμη και εάν αποδειχθεί ότι ήταν σχέδιο εμπρηστών, κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να έχει τους προληπτικούς μηχανισμούς ώστε να αποτρέπει τα χειρότερα.
Δυστυχώς αυτό που συνέβη απέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής, απροετοίμαστος και οι ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ακατάλληλοι και ανίκανοι.
Εξαιρούμε όσους έδωσαν άνιση μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές που επέδειξαν μεγάλη αυταπάρνηση.
eyboia_BN.png

9_4_1.jpg
EYBOIAABN.png

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν τα δάση

Τα οφέλη των αιολικών πάρκων στα δάση επισημαίνουν η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας αλλά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, αφού:
α) είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση που απειλεί τα δάση,
β) τα έργα που εκτελούν προστατεύουν το δασικό σύστημα της περιοχής εγκατάστασης από την πυρκαγιά,
γ) με αναδασώσεις και άλλα δασοτεχνικά έργα που υλοποιούν, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η καταστροφή μιας δασικής έκτασης όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά αντιθέτως αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης αιολικού πάρκου».

Η ανακοίνωση

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας αναφέρονται τα εξής:
«H πύρινη λαίλαπα που χτυπάει την πατρίδα μας είναι συγκλονιστική. Τη στιγμή αυτή, οι σκέψεις όλων μας είναι στους πληγέντες, στα στελέχη της Πυροσβεστικής και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και στο πλήθος των εθελοντών που αγωνίζονται να σώσουν ζωές και περιουσίες και να περιορίσουν όσο είναι δυνατό τη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν και θα εξιχνιάσουν κάθε περίπτωση πυρκαγιάς και θα αποδώσουν ευθύνες, εφόσον υφίστανται, όπου πρέπει.
Κύρια υπαίτιος που ευνοεί την ανεξέλεγκτη επέκταση και τη μεγάλη ένταση των καταστροφικών πυρκαγιών είναι η κλιματική κρίση. Πρωτόγνωρες ξηρασίες και καύσωνες, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, οδηγούν σε καταστροφές όμοιες με την τωρινή.
Στον πυρήνα της κλιματικής κρίσης βρίσκεται ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Για αυτό επιβάλλονται πολιτικές δίκαιης ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα: Παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμηση Ενέργειας σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Δυστυχώς, εν μέσω αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, εμφανίστηκαν -όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια πυρκαγιών – αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που στοχοποιούν τα αιολικά πάρκα ως αιτία των πυρκαγιών. Το «επιχείρημα» είναι ότι οι πυρκαγιές καταστρέφουν δάση ώστε να «φυτρώσουν» μετά ανεμογεννήτριες ή για να διανοιχθούν οι δρόμοι από όπου θα περάσουν οι ανεμογεννήτριες.
Στον αντίποδα, διαπιστώνουμε πολλές αναρτήσεις που προσπαθούν να αντικρούσουν αυτά τα fake news. Λαμβάνουμε επίσης μηνύματα που μας καλούν να αναφερθούμε στο θέμα αυτό.
Για αυτό, με σεβασμό και ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη από όσους αγωνίζονται στα μέτωπα των πυρκαγιών, καταγράφουμε τα ακόλουθα:

  • Η νομοθεσία που ισχύει έχει καθορίσει μια σειρά έργων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Αυτά τα επιτρεπόμενα έργα καθορίζονται στα άρθρα 45-57 του νόμου 998/1979 όπως ισχύει και περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- στρατιωτικά έργα, έργα υποδομής, δημόσιους δρόμους, αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, έργα Α.Π.Ε., υδροηλεκτρικά έργα, γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών, μεταλλεία, λατομεία, κάποιες γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές χρήσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, καταφύγια, βιομηχανίες ξύλου και άντλησης και εμφιάλωσης νερού κλπ.

Επομένως, δεν υφίσταται κανένας λόγος ή κίνητρο να καεί μια δασική έκταση για να πραγματοποιηθεί μια εγκατάσταση, όταν αυτή η εγκατάσταση επιτρέπεται ούτως ή άλλως να υλοποιηθεί στη δασική έκταση.

  • Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (π.χ. δρόμοι) επιτρέπεται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και γενικά εκτάσεων που διαχειρίζονται κατά τη δασική νομοθεσία, ύστερα από ειδική μελέτη και άδεια. Οι σχετικές διατάξεις βρίσκονται στο άρθρο 45, παρ. 3 και το άρθρο 53, παρ. 3 του νόμου 998/1979. Το επιτρεπτό της εγκατάστασης έχει κριθεί και γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πολλές αποφάσεις του.

Επομένως, η καταστροφή ενός δάσους ή μιας δασικής έκτασης, δεν διευκολύνει την αδειοδότηση ή την εγκατάσταση  ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή.

  • Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης οδηγεί υποχρεωτικά στην άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας. Αυτό συνεπάγεται, εύλογα, αυξημένες προϋποθέσεις και περισσότερους όρους για την εγκατάσταση εντός αυτής ενός επιτρεπόμενου έργου, όπως τα αιολικά πάρκα. Δηλαδή, όχι μόνο δεν υπάρχει διευκόλυνση αλλά υπάρχει εύλογη αύξηση της δυσκολίας τόσο ως προς το εύρος των απαραίτητων μελετών όσο και ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν μετά. Ενδεικτικά, μετά την πυρκαγιά, στην περιοχή - είτε στα σημεία που θα γίνει η επέμβαση  είτε γύρω από αυτά - θα υπάρχει πλέον υποχρέωση αναδάσωσης και αποκατάστασης της καμένης δασικής βλάστησης.
  • Τα αιολικά πάρκα, όπως και οι λοιπές επιτρεπτές επεμβάσεις, όταν εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις υποχρεούνται και εκτελούν έργα αποκατάστασης στον ευρύτερο χώρο εγκατάστασης.

Επιπλέον υποχρεούνται και εκτελούν πρόσθετα έργα αναδάσωσης ή δασοτεχνικά έργα σε άλλους χώρους. Τους χώρους αυτούς και τα έργα, τα υποδεικνύουν οι δασικές αρχές, οι οποίες εγκρίνουν τις σχετικές μελέτες και επιβλέπουν την εκτέλεσή τους. Η σχετική διάταξη βρίσκεται στην παρ. 8 του άρ. 45 του ν. 998/1979 όπως ισχύει. Έτσι, μέχρι σήμερα, χάρη στα αιολικά πάρκα, έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί δασοτεχνικά έργα προστασίας που αντιστοιχούν σε πάνω από 24.000 στρέμματα δασών.
Πέραν αυτών, για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών αξιοποιούνται υφιστάμενες οδοποιίες οι οποίες βελτιώνονται και διαπλατύνονται ή διανοίγονται νέες. Κάθε έργο οδοποιίας εκτελείται σύμφωνα με μελέτες που εγκρίνονται και επιβλέπονται από τις δασικές αρχές ώστε το έργο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές δασικής οδοποιίας.  Έτσι αυτές οι οδοποιίες μπορούν και έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως οδοί πρόσβασης οχημάτων δασοπυρόσβεσης και λειτουργούν στην πράξη και ως αντιπυρικές ζώνες.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, το συμπέρασμα είναι ότι τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον για τρεις λόγους:
α) είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση που απειλεί τα δάση,
β) με τα έργα που εκτελούν προστατεύουν το τοπικό δασικό σύστημα της περιοχής εγκατάστασης από την πυρκαγιά,
γ) με τις αναδασώσεις ή τα άλλα δασοτεχνικά έργα που  υλοποιούν, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά αντιθέτως αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης αιολικού πάρκου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης