(upd) Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζει η επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά η σαφής μείωση των εμβολιασμών και από την άλλη πλευρά ο συγχρωτισμός στους χώρους διασκέδασης αλλά και στα πανηγύρια στα νησιά έχουν εκτοξεύσει τα κρούσματα. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό -και επικίνδυνο ταυτόχρονα- είναι ότι έχουν πάρει την ανιούσα και οι «σκληροί δείκτες», δηλ. οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι.
Επί του παρόντος, φαίνεται ότι το ιικό φορτίο στην Αττική να είναι διαχειρίσιμο, σε αντίθεση με τα νησιά -και κυρίως την Κρήτη- όπου η κατάσταση είναι σαφώς πολύ χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Οι «σκληροί δείκτες»
Οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται συνεχώς και αγγίζουν πλέον τους 1.850. Με ανάλογο ρυθμό αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με το υγειονομικό προσωπικό, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι, με την ηλικία τους να γίνεται ένας από τους βασικούς παράγοντες της καλής ή πιο δύσκολης έκβασης της νοσηλείας τους. Οι μεγαλύτερης ηλικίας επιβαρύνονται πιο εύκολα και βρίσκονται να δίνουν πολύ πιο συχνά τη μάχη για τη ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ.
Την Τρίτη (10/8/2021) καταγράφηκαν 241 νέες εισαγωγές σε απλές κλινικές covid-19, ενώ ακόμα 12 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 219. Την ίδια στιγμή, 19 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, με τους θανάτους μέσα στον Αύγουστο να έχουν ανέλθει στους 147.
Συναγερμός για Κρήτη
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Κρήτη, τονίζοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί σε... Μπέργκαμο, που κατά το α' κύμα του κορωνοϊού δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με χιλιάδες νεκρών.
Πλέον, στο Ηράκλειο επιπλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα με 24ωρη απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας και απαγόρευση κυκλοφορίας 1π.μ. - 6π.μ., έως την Τρίτη 17 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 6 Αυγούστου, αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα είχαν επιβληθεί και στα Χανιά εξαιτίας της επιδημιολογικής αύξησης κατά 54% σε εβδομαδιαία βάση.
Ανησυχητική η κατάσταση στα νησιά
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής, στην εκτόξευση των κρουσμάτων κομβικό ρόλο παίζουν τα νησιά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι Μύκονος, Πάρος και Νάξος έχουν έναν ιδιαίτερα βαρύ ιικό φορτίο.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Μύκονος 335,5 (+34),
Πάρος 187,59 (+28),
Νάξος 172,77 (+36),
Ικαρία 131,55 (+13),
Τήνος 138,95 (+12)
Ρόδος 100,98 (+121).
Τζανάκης για Κρήτη: Οι ιερείς δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης κορωνοϊού
Την μεγάλη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
«Το Ηράκλειο και η Κρήτη έχει τόσα πολλά κρούσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε.
Σε αυτό το κύμα, το Ηράκλειο έχει σπάσει τρεις φορές διαδοχικά το ανώτατο όριο. Είχαμε την πρόβλεψη ότι ίσως φτάσαμε κοντά στα 300 στο Ηράκλειο αλλά ήταν η χειρότερη πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Μάλιστα, μας έδωσε μια ελπίδα το περασμένο 10ήμερο, μια μικρή ύφεση που είχαμε, που έδειχνε ικανό να σταματήσει την πανδημία σε αυτό το επίπεδο, πλην όμως φαίνεται ότι η ύφεση αυτή ήταν το εφαλτήριο για μια μεγαλύτερη αύξηση.
Ελπίζω το lockdown να λειτουργήσει ώστε να βάλουμε μυαλό, να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε σωστά» τόνισε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως υπάρχουν πολλά άτομα που δίνουν το «παρών» σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν τηρούν τα μέτρα ή είναι θετικοί και παρόλα αυτά συγχρωτίζονται με άλλους πολίτες!
«Προτρέπω τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Έχουμε το φαινόμενο αρκετοί ιερείς να παρακούν την Ιερά Σύνοδο και να δημιουργούν συνθήκες υπερμεταδοτικές στις εκκλησίες και στις θρησκευτικές τελετές.
Ιερείς που δεν έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος για τους εαυτούς τους και το ποίμνιο τους, πολλές φορές καταπατούν οι ίδιοι τα μέτρα αυτοπροστασίας και δημιουργούν συνθήκες στους ναούς και γύρω από τους ναούς, υπερμετάδοσης» είπε ο ίδιος.
Παγώνη: Από Σεπτέμβριο θα πρέπει να τρέξουμε μαραθώνιο για τον εμβολιασμό
Εκκλήσεις για εμβολιασμό των πολιτών απευθύνει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Κάνω έκκληση, όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές, να πάει να εμβολιαστεί» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το πλάνο για τείχος ανοσίας γύρω στο 80% στο τέλος Αυγούστου «θα μείνει όνειρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το φτάσουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι από Σεπτέμβρη πρέπει να τρέξουμε έναν μαραθώνιο για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, καθώς «δεν υπάρχει άλλη σωτηρία».
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τον 15Αυγουστο, δεδομένου ότι τότε θα φύγουν και οι τελευταίοι για διακοπές. «Καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει στα νησιά, ήδη υπάρχει συνωστισμός στα σοκάκια, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την Αθήνα, ενώ μας ανησυχούν και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε.
Τέλος, ανέφερε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται το εμβόλιο. «Μπορεί και οι εμβολιασμένοι να αρρωσταίνουν, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ απλά και δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που νοσηλεύονται και φτάνουν στις ΜΕΘ», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών