(συνεχές upd) Εντείνεται η ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας, εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής κίνησης ενόψει των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, με τους ειδικούς να στρέφουν την προσοχή τους στα νησιά, καθώς οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί γεμίζουν από ταξιδιώτες και κρούσματα.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε μέτρα για τον κορωνοιό και σε άλλα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας, εκτός των Χανίων και του Ηρακλείου.
Σημειώνεται ότι ήδη στους χάρτες του ECDC, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο».
Την αγωνία κορυφώνει ο συνδυασμός της μεγάλης διασποράς στις παραπάνω περιοχές σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.
Πάντως, η εφαρμογή μέτρων περιορισμού θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητική του ιού τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.
Στο μεταξύ, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αρχίζει να αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις της κυβέρνησης και των ειδικών για εμβολιασμό , ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων από τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ σφίγγει όπως φαίνεται ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους, καθώς όπως όλα δείχνουν θα υποχρεούνται σε τακτά εργαστηριακά τεστ για να προσέρχονται στην εργασία τους και σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. Οι ειδικοί μάλιστα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για εκτόξευση των κρουσμάτων στις 10.000 τον Σεπτέμβριο.
Φόβοι για 10.000 κρούσματα τον Σεπτέμβριο
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπαραβέλος.
«Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και παρά το γεγονός ότι δεν ευνοούν τον ιό ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός, βλέπουμε μια έξαρση κρουσμάτων και μια μεγάλη διασπορά μιας επικίνδυνης μετάλλαξης», σημείωσε στο Mega ο κ. Καπραβέλος αναφερόμενος στην παράλλαξη Delta.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που επιστρέφουν από διακοπές, συνέχισε.
Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, εξού και έχουν ήπια συμπτώματα και αποφεύγουν τη ΜΕΘ, ωστόσο όσο περισσότεροι επιστρέφουν θετικοί από τις διακοπές τους και έχουν μεγάλη κινητικότητα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης ανθρώπων που θα ασθενήσουν βαρύτερα.
«Αν επιστέψουν όλοι και υπάρξει η διασπορά αυτής της μετάλλαξης (σ.σ. Delta) σε ηλικίες πάνω από 60 χρονών και χωρίς τείχος ανοσίας, θα έχουμε τραγικές συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από το 2ο και 3ο κύμα», συνέχισε.
«Δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι «μπορούμε να το προλάβουμε», ωστόσο θα πρέπει άμεσα να «επικαιροποιήσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας».
«Το αφήνουμε για μετέπειτα, δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης», συμπλήρωσε
Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου επισήμανε πως αρκετοί ανεμβολίαστοι «δεν είναι αρνητές, αλλά το αναβάλλουν γιατί έχουν τις επιφυλάξεις τους».
«Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε, καθώς ο ιός μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα.
«Υπάρχουν μακροχρόνιες βλάβες, όπως διαταραχές μνήμης, αϋπνία, προβλήματα με το αναπνευστικό.
Τις μακροχρόνιες συνέπειες δεν τις ξέρει κανένας, δεν είναι να παίζει κανείς με μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.
Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη, «ο μεγάλος φόβος είναι να μη μετατραπεί η ιστορία της διασποράς σε έξαρση των θανάτων και των διασωληνώσεων».
«Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Μπορεί να φτάσουμε σε πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης.
Μπορεί να φτάσουν τις 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα», εκτίμησε.
Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει άμεσα άλλη λύση πέρα από το εμβόλιο - Τι συμβαίνει στο Ισραήλ
«Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του ιού πέρα από το εμβόλιο και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ισραήλ, όπου αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, η πανδημία καλπάζει.
«Το Ισραήλ χρησιμοποιείται ως παράδειγμα από τους αρνητές ότι εκεί εμβολιάστηκαν και παρόλα αυτά ο κορωνοϊός καλπάζει. Στο Ισραήλ το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ εμείς βρισκόμαστε στο 53%. Δεν έχει φτάσει στο 85% που θα έπρεπε για να έχουν ανοσία της αγέλης. Και εκεί ενώ είχαν τις δόσεις των εμβολίων πιο νωρίς από εμάς, υπήρχαν άνθρωποι που εξέφραζαν ανησυχία», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων λέγοντας πως «τον Νοέμβριο που δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο με 3.500 κρούσματα, είχαμε 120 θανάτους την ημέρα. Τον Μάρτιο με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων και ενώ είχαν εμβολιαστεί μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι, είχαμε 70 θανάτους την ημέρα και τώρα, με 3.500 κρούσματα έχουμε 20 θανάτους την ημέρα».
Υπογράμμισε πως «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τους θανάτους σαν κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του ιού πέρα από το εμβόλιο και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα».
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν, αλλά άνθρωποι που φοβούνται.
Για τρίτη δόση
Σχετικά με τον εμβολιασμό και με τρίτη δόση, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους και θα ακολουθήσουν οι υπερήλικες και οι υγειονομικοί.
Όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που επειδή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φτιάξει αντισώματα όταν κάνουν το εμβόλιο, για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι έχουν βαριές ρευματοπάθειες. Αυτοί οι άνθρωποι με τις δύο δόσεις έχει φανεί από μελέτες ότι δεν κάνουν το ίδιο ισχυρή ανοσία όσο ένας υγιής άνθρωπος και επωφελούνται πάρα πολύ από μια τρίτη δόση».
«Αυτή η κατηγορία θα προτεραιοποιηθεί για να λάβει την τρίτη δόση», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεύτεροι στη λίστα είναι οι υπερήλικες που έχουν λίγο πιο πεσμένο ανοσοποιητικό και ακολουθούν οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι».
Έχει εμβολιαστεί το 7% των παιδιών
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι το 7% των παιδιών έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρόλο που η πλατφόρμα άνοιξε πρόσφατα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να προστατεύσουμε τον ξεροκέφαλο αρνητή παππού, αλλά για να μηδενίσουμε την πιθανότητα να πάθει κάτι. Τρία Ελληνόπουλα έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό και ένα τώρα είναι διασωληνωμένο. Και να κολλήσουν τα παιδιά, όντως θα το περάσουν πάρα πολύ ήπια. Όμως, υπάρχουν και παιδιά που θα ταλαιπωρηθούν και παιδιά που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες».
Όπως εξήγησε, «δεν θα μπορούν να έχουν καλή συγκέντρωση, καλή μαθητική απόδοση, δεν θα μπορούν να κάνουν το άθλημα που θέλουν γιατί θα αισθάνονται κόπωση».
Σημείωσε δε, ότι στην Βόρεια Αμερική και τον Καναδά, πάνω από 7,5 εκατ. παιδιά έχουν εμβολιαστεί.
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, γιατί θα ξεκινούσε λαϊκή επανάσταση».
Πάτρα: Πνευμονική εμβολή υπέστη ένας 19χρονος με κορωνοϊό
Πνευμονική εμβολή υπέστη ένας 19χρονος στην Πάτρα, την ένατη μέρα νόσησής του από κορωνοϊό.
Ο 19χρονος, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί, είχε μπει σε καραντίνα και παρέμενε στην οικία, όμως παρουσίασε επιπλοκή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρίου.
Η κατάστασή του νεαρού κρίνεται κρίσιμη από τους γιατρούς.
Σημειώνεται ότι έχει διασωληνωθεί.
Η πορεία της πανδημίας - Οι φόβοι των ειδικών για το φθινόπωρο
Πλέον, η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων είναι τα 29 έτη και το 56% του συνόλου των λοιμώξεων κάτω από τα 34.
Ωστόσο, η πανδημία έχει ξεκινήσει να στρέφεται δειλά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ιδίως σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, εξέλιξη που προμηνύει κατάσταση συναγερμού.
Δηλωτικό του προβλήματος των ανεμβολίαστων είναι ότι αποτελούν το 99% των νοσηλευόμενων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – Covid, στις οποίες η πληρότητα αγγίζει πλέον το 51% ενώ στο 40% κυμαίνεται αντίστοιχα για τις απλές κλίνες.
Την πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο, αποτυπώνει η μικρή αύξηση στον δείκτη εισιτηρίων-εξιτηρίων.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 διπλασιάστηκαν σε 20 μόνο ημέρες.
Άλλες 200 καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο και 20 ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ στους 240 πέρασαν οι διασωληνωμένοι από τους 226, με το ένα μόλις περιστατικό από τα 14 της διαφοράς από την ηλικιακή ομάδα έως 40 ετών, τα 11 από τους 40 – 64 ετών και μόλις δύο στην ομάδα άνω των 65 ετών.
Η ανησυχία των ειδικών κορυφώνεται εν όψει του φθινοπώρου, τόσο για τη μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειές τους, όσο και για την ενδεχόμενη παρουσία του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στο 90% αναμένεται η Μετάλλαξη Δέλτα - Την μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι
Σε ανοδική πορεία βρίσκεται το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, όπως αποτυπώνεται από τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων στα 2.942 και τον δείκτη θετικότητας στο 3,3%, κάτω από το 4% για την επικράτεια και με σημαντικές διακυμάνσεις.
Οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) παρουσιάζουν ελαφρώς αυξητικές τάσεις και σε κάποια από τα νησιά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά.
Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των νησιών διαγράφεται και από την κατανομή των εγχώριων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ενδεικτικά, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίζει 5 κρούσματα στην Ικαρία, 10 στην Ζάκυνθο, 23 στη Μύκονο, 42 στη Νάξο, 118 στη Ρόδο, 15 στη Σύρο, 28 στη Χίο και, έπειτα, η ξεχωριστή περίπτωση της Κρήτης που συγκεντρώνει 501 νέα κρούσματα, με τα 278 στο Ηράκλειο και τα 158 στα Χανιά, τα οποία δεν διέφυγαν τη χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων.
Την αγωνία κορυφώνει ο συνδυασμός της μεγάλης διασποράς στις παραπάνω περιοχές σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έλεγξε το τελευταίο 15ήμερο το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 του ΕΟΔΥ, όσα εντοπίστηκαν στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου αφορούν κατά 100% την ινδική παραλλαγή, ποσοστό που ανέρχεται στο 94,52% αντίστοιχα για την Κρήτη.
Η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη που από το 79,1% τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει σύντομα το 90%, απαιτεί προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, δεδομένου πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να τη μεταδώσουν, με τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και τα self-test ιδίως να αναγάγονται σε μέγα όπλο για τον περιορισμό της διασποράς. λα (70) και Μεσσηνία (74).
Στα 3.493 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 235 οι διασωληνωμένοι
Τα νέα 13/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.493 , εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 531.967 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 122 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η θετικότητα στα 117.692 τεστ το τελευταίο 24ωρο (13.120 μοριακά και 104.572 rapid) είναι 2,96%, έναντι 3,54% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.182 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 235 από 240 εχθές, με το 63,4% να είναι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 85,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.868 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 255 (ημερήσια μεταβολή +27,5%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 220 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κορωνοϊός - Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Κρήτη, Επτάνησα, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες
Είναι χαρακτηριστικό πως στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων - τεστ και δείκτη θετικότητας για τις δυο τελευταίες εβδομάδες, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο».
Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται στο «πορτοκαλί».
Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται στη χώρα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους), φέρνοντας τη χώρα μας στο «βαθύ πράσινο».
Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κίτρινο» στον δείκτη θετικότητας, κινούμενη μεταξύ 1% και 3,9%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών