(συνεχές upd) Στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες εντείνοντας την ανησυχία για την πορεία του Covid σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έξαρση της νόσου.
Ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση των εισαγωγών, αλλά και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία της χώρας πιέζοντας ελαφρώς προς το παρόν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τα κρούσματα υπερέβησαν την 14η Αυγούστου για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τις 3.200 ενώ οι απώλειες είναι ξανά περισσότερες από 20 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και πάλι τους 230.
Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων αποτυπώνεται πλέον και στις ημερήσιες εισαγωγές, οι οποίες από τις 30 που ήταν στις 3 Ιουλίου, ανήλθαν στις 85 στις 11 Ιουλίου, στις 122 στις 16 Ιουλίου, αυξήθηκαν περαιτέρω στις 196 στις 27 Ιουλίου και στις 10 Αυγούστου άγγιξαν τις 246.
Σε ό,τι αφορά στις διασωληνώσεις, την 1η Ιουλίου ήταν 177, περιορίστηκαν στις 13 Ιουλίου στις 133 και στις 20 Ιουλίου στις 121, ενώ από τις αρχές Αυγούστου ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου έφτασαν τις 188 και στις 12 Αυγούστου τις 240.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί μάλιστα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για εκτόξευση των κρουσμάτων στις 10.000 τον Σεπτέμβριο.
Φόβοι για 10.000 κρούσματα τον Σεπτέμβριο
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών εξέφρασε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπαραβέλος.
«Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και παρά το γεγονός ότι δεν ευνοούν τον ιό ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός, βλέπουμε μια έξαρση κρουσμάτων και μια μεγάλη διασπορά μιας επικίνδυνης μετάλλαξης», σημείωσε στο Mega ο κ. Καπραβέλος αναφερόμενος στην παράλλαξη Delta.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που επιστρέφουν από διακοπές, συνέχισε.
Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, εξού και έχουν ήπια συμπτώματα και αποφεύγουν τη ΜΕΘ, ωστόσο όσο περισσότεροι επιστρέφουν θετικοί από τις διακοπές τους και έχουν μεγάλη κινητικότητα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης ανθρώπων που θα ασθενήσουν βαρύτερα.
«Αν επιστέψουν όλοι και υπάρξει η διασπορά αυτής της μετάλλαξης (σ.σ. Delta) σε ηλικίες πάνω από 60 χρονών και χωρίς τείχος ανοσίας, θα έχουμε τραγικές συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από το 2ο και 3ο κύμα», συνέχισε.
«Δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι «μπορούμε να το προλάβουμε», ωστόσο θα πρέπει άμεσα να «επικαιροποιήσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας».
«Το αφήνουμε για μετέπειτα, δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης», συμπλήρωσε
Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου επισήμανε πως αρκετοί ανεμβολίαστοι «δεν είναι αρνητές, αλλά το αναβάλλουν γιατί έχουν τις επιφυλάξεις τους».
«Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε, καθώς ο ιός μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα.
«Υπάρχουν μακροχρόνιες βλάβες, όπως διαταραχές μνήμης, αϋπνία, προβλήματα με το αναπνευστικό.
Τις μακροχρόνιες συνέπειες δεν τις ξέρει κανένας, δεν είναι να παίζει κανείς με μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.
Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη, «ο μεγάλος φόβος είναι να μη μετατραπεί η ιστορία της διασποράς σε έξαρση των θανάτων και των διασωληνώσεων».
«Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Μπορεί να φτάσουμε σε πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης.
Μπορεί να φτάσουν τις 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα», εκτίμησε.
Εξαδάκτυλος: Ο ιός θα μας συναντήσει όλους
Τη χρήση μάσκας και μέσα στους ναούς ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου συνέστησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν προκειμένου ο εορτασμός να μην έχει δυσάρεστες συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σημείωσε ότι «μόνον με τον εμβολιασμό μπορούμε να φρενάρουμε τις απώλειες από το τέταρτο κύμα, που είναι πολύ μεταδοτικό».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε, πως έως τώρα έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 του πληθυσμού και κάλεσε και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν, εστιάζοντας κυρίως στους άνω των 50 ετών, προειδοποιώντας ότι «ο ιός θα μας συναντήσει όλους».
«Η επιστήμη έχει κάνει άλματα.
Είμαστε τυχεροί που είχαμε το εμβόλιο 9 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Βασιλακόπουλος: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων
Για την αύξηση των κρουσμάτων και την πορεία του Covid από το φθινόπωρο μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Εκρηκτικός συνδυασμός είναι η νυχτερινή διασκέδαση και οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου, όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις.
«Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα.
Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Η αυξητική πορεία δύσκολα θα μεταστραφεί»
Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δε μπορεί εύκολα να μεταστραφεί.
«Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε.
Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Χαλάρωση
Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.
Επίσης σχολίασε πως οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάλλαξης Delta.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους κάτω των 39 ετών.»
Για το θέμα εμβολιασμού των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε το 80% της ανοσίας.
Πάτρα: Πνευμονική εμβολή υπέστη ένας 19χρονος με κορωνοϊό
Πνευμονική εμβολή υπέστη ένας 19χρονος στην Πάτρα, την ένατη μέρα νόσησής του από κορωνοϊό.
Ο 19χρονος, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί, είχε μπει σε καραντίνα και παρέμενε στην οικία, όμως παρουσίασε επιπλοκή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρίου.
Η κατάστασή του νεαρού κρίνεται κρίσιμη από τους γιατρούς.
Σημειώνεται ότι έχει διασωληνωθεί.
ΕΟΔΥ: 3.270 κρούσματα και 24 θάνατοι στις 14/8
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (14/8/2021) 3.270 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 535.237 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.206 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 236 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 236 (63.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.873 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 285 (ημερήσια μεταβολή +11.76%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 231 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών