Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών στα σχολεία
Οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι, δεδομένου ότι οι εμβολιασμένοι έχουν «παγώσει» ενώ το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας αρνείται να εμβολιαστεί.
Οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών αυξάνονται σε όλη τη χώρα. Επί του παρόντος, το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων. Μάλιστα, η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, είναι ότι οι ανάγκες για διασωληνωμένους μπορούν να φτάσουν τους 740 στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.
Την επόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις για τους ανεμβολίαστους
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποκάλυψε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ερωτηθείς -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- τι θα συμβεί με τους ανεμβολίαστους και την πρόσβαση τους στα εμπορικά καταστήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνολική κυβερνητική τοποθέτηση, ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα».
Νωρίτερα, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι «δεν τελειώσαμε με την πανδημία» αλλά και ότι «η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα μέσα και απαιτείται από όλους η μεγίστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους είναι πως είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους. Είναι ηθικά απαράδεκτο».
Πρόταση για εμβολιασμό των παιδιών στα σχολεία
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Delta είναι πιο επιθετική και στοχεύει τους νέους. «Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.
«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στο ΕΣΥ, η κ. Παγώνη δήλωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ΜΕΘ της Κρήτης, όπου υπάρχει μεγάλη ποσοστό ανεμβολίαστων.
«Η Κρήτη χρειάζεται κλίνες και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Θα βοηθηθεί από άλλες περιοχές» ανέφερε.
«Ή θα εμβολιαστούν όλοι ή θα περιοριστούμε όλοι»
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του ΕΣΥ κρούει ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
«Το μείγμα που δημιουργείται από το Φθινόπωρο είναι εκρηκτικό. Υπερμεταδοτική μετάλλαξη, εμβόλια που χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα… είμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. Ναι μεν έχουμε διαθεσιμότητα σε κλίνες covid, αλλά έχουμε κι άλλα περιστατικά. Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα» τόνισε μιλώντας στο Mega και υποστήριξε πως ή θα εμβολιαστούν όλοι ή θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα για όλους.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων τονίζοντας ότι εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.
«Ακόμα κι όσοι εμβολιαστήκαμε από τον Γενάρη και μετά βλέπουμε ότι δεν παρέχουν προστασία πάνω από 9 μήνες, οπότε η τρίτη δόση είναι απαραίτητη» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Ισραήλ.
«Στα 500 περιστατικά που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετάξυ των 9.000 κρουσμάτων, τα μισά περιστατικά είναι πλήρως εμβολιασμένοι» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, «μέχρι η πανδημία να ελεγχθεί, η μάσκα είναι πολύ βασική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Η μετάλλαξη Delta προσβάλει και εμβολιασμένους σε ποσοστό 60% λιγότερο».
Το «Παπανικολάου» από 12 κλίνες για κορωνοϊό, η μία είναι διαθέσιμη. «Αν αποδιοργανωθεί πάλι το ΕΣΥ κάνουμε μια τρύπα στο νερό», τόνισε.
«Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά 5 να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από τα προηγούμενα. Αν δούμε το ΕΣΥ να καταρρέει θα αναγκαστούμε να πάμε πάλι σε περιοριστικά μέτρα. Ή όλοι θα εμβολιαστούμε για να έχουμε μια ελεύθερη ζωή ή όλοι θα περιοριστούμε» είπε ο κ. Καπραβέλος.
Εξαδάκτυλος: Ο εμβολιασμός σε πολλές περιπτώσεις εργαζομένων θα πρέπει να είναι αυτονόητος
«Ο εμβολιασμός σε πολλές περιπτώσεις εργαζομένων θα πρέπει να είναι αυτονόητος». Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 282 διασωληνωμένοι, ενώ ακριβώς πριν από ένα μήνα ήταν 123. «Αυτό δείχνει μεγάλη κλιμάκωση η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνει μη διαχειρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αθ. Εξαδάκτυλος ήταν κατηγορηματικός στην αναγκαιότητα να εμβολιαστούν μέσα στον Σεπτέμβριο όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη. Μάλιστα, είπε ότι στις ηλικίες άνω των 50 ετών ο εμβολιασμός θα πρέπει να φτάσει σε ποσοστό 100%.
Ανησυχία για τις αντοχές στο ΕΣΥ
Με την κυβέρνηση να αποκλείει νέο lockdown, με μόλις τη μισή Ελλάδα εμβολιασμένη, με την τήρηση των μέτρων να έχει πάει... περίπατο, η ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ είναι μεγάλες, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να οργανώσουν το σύστημα υγείας για την περίπτωση που υπάρχει μεγάλο κύμα εισαγωγών λόγω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού σε λίγες εβδομάδες.
Άλλωστε, η εικόνα των τελευταίων ημέρων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο.
Την Τετάρτη (18/8/2021), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.442 νέα κρούσματα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) παρέμεινε σταθερός στο 1,09 από την προηγούμενη εβδομάδα, τη δυσμενή διαφορά, όμως, έκανε το ποσοστό θετικότητας ανά την επικράτεια, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,59% και έφτασε στο 3,64%. Κατά τόπους, μάλιστα, το ποσοστό αυτό έφτασε έως και το 9,60%, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στο τέλος Αυγούστου, κατά τηνεπιστροφή παραθεριστών στη βάση τους, κυρίως στα αστικά κέντρα.
Σημαντική άνοδο για τους σκληρούς δείκτες
Την ίδια στιγμή, συνεχή άνοδο παρουσιάζουν οι «σκληροί δείκτες», με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές να εκτινάσσονται σε 282 και 290 αντίστοιχα, ενώ ένα μήνα πριν (18 Ιουλίου) περιορίζονταν σε 123 και 109.
Την ανιούσα πήραν το περασμένο 24ωρο και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19, με τις απώλειες συμπολιτών μας να ξεπερνούν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες τις 20 και να φτάνουν τις 24. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη ημέρα του Ιουλίου μετρήσαμε 10 νεκρούς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών