Με την πίεση στο ΕΣΥ ολοένα να αυξάνεται και τους επιδημολογισκούς δείκτες , λόγω της μετάλλαξης Delta, να ενισχύονται καθημερινά, κυβέρνηση και ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στο φθινόπωρο, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και στο πεδίο των εμβολιασμών που έχουν "φρενάρει", με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας να είναι προ των πυλών, αλλά και την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Την Τρίτη 24/8, εκτός απροόπτου, πρόκειται να ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας, ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, που έρχεται να βάλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.
Παράλληλα, επεκτείνονται από τα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο σύνολο της επικράτειας από τη Δευτέρα 23/8 οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές Προνοιακές Δομές,με αντικείμενο την τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό).
Στο μεταξύ, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης, την ώρα που οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, με τον Ν. Καπραβέλο να εκτιμά πως "αν δεν αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου - τέλος Νοεμβρίου".
Καπραβέλος: Χρειάζονται δραματικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Μετά τις 20/9 ίσως φτάσουμε και τους 800 διασωληνωμένους
Την ανάγκη για «δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους το χειμώνα», αλλά για αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προκειμένου να μην ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου - τέλος Νοεμβρίου.
«Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιγράφοντας παράλληλα ένα δίλημμα ζωής που αντιμετώπισε το Σάββατο 21/8 διότι τα κρεβάτια ΜΕΘ ήταν γεμάτα.
Δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους
Ο κ. Καπραβέλος ζήτησε την αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτόκολλων, τη χρήση μάσκας παντού από εμβολιασμένους και μη, την αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και τη χορήγηση τρίτης δόσης για τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς.
Όπως ανέφερε, «χρειάζονται δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους το χειμώνα, δεν πρέπει να συνυπάρχουν ανεμβολίαστοι με εμβολιασμένους και μάλιστα χωρίς τεστ στους κλειστούς χώρους».
Κατά τον ίδιο, «θα είναι μια καινούργια ωρολογιακή βόμβα αν δεν αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου - τέλος Νοεμβρίου».
Σημείωσε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και εξήγησε πως οι εμβολιασμοί άνω των 12 δεν γίνονται για τους μεγαλύτερους, αλλά κυρίως για τα παιδιά.
«Σε αυτή τη φάση είχαμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε μια άλλη ειδική μονάδα απολύτως πολύτιμη για να τους εξυπηρετήσουμε και τους δύο, σε λίγο φοβάμαι δε θα έχουμε, αυτός ο ρυθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να αυξάνεται», συμπλήρωσε.
«Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, αλλά δεν έχει προκηρυχθεί θέση ακόμα γιατρού ή νοσηλευτού.
Ένας εφιάλτης
Ο κ. Καπραβέλος περιέγραψε ένα δίλημμα ζωής που αντιμετώπισε το Σάββατο 21/8 διότι τα κρεβάτια ΜΕΘ ήταν γεμάτα.
Όπως ανέφερε, «εμείς χθες περάσαμε μια τραγική μέρα τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα… Είχα δίλημμα, έναν εφιάλτη, ένα 22 χρονών παιδί με λευχαιμία που ήθελε εντατική, δεν είχαμε κρεβάτι, και έναν 62 χρονών COVID ανεμβολίαστο, ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ. Υπήρξε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο».
Πρόσθεσε πως «πήραμε κρεβάτια από άλλες ειδικότητες, κρίσιμες, για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες COVID».
Σημείωσε ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται να δώσουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ».
«Βλέπω ξανά τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μου, όταν από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου.
Βασιλακόπουλος: Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα - Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί
«Δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι άργησε να ανοίξει η εμβολιαστική δυνατότητα για τους νέους, ενώ έθεσε θέμα εμβολιασμών στα παιδιά ηλικίας 5 - 12 ετών.
«Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έκανε επίσημη αίτηση στον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) να χορηγηθεί το εμβόλιο και στα παιδάκια 5 με 12 ετών, δηλαδή όλο το δημοτικό νηπιαγωγείο κλπ, όλα όσα πάνε σχολείο. Ζήτησε να μην περιμένουμε να περάσουν έξι μήνες από τη μελέτη, αλλά μόνο δύο, γιατί απ’ όλα τα άλλα παιδάκια στις άλλες ηλικίες φάνηκε ότι μετά το δίμηνο δεν υπάρχει η παραμικρή παρενέργεια, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν παρενέργειες, όποτε δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί το εξάμηνο παρατήρησης και για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το τονίζω, όχι τους παππούδες, αυτό είναι δευτερογενές όφελος», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Υπογράμμισε ότι είναι θέμα ωρών η οριστική άδεια στο εμβόλιο της Pfizer, οπότε δίνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, χωρίς υποσημειώσεις.
Όπως είπε, «καμία παρενέργεια στα εμβόλια, κάνουν μόνο καλό, προστατεύουν το παιδάκι από την έστω μικρή πιθανότητα θανάτου».
Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα
Ο κ. Βασιλακόπουλος παρατήρησες πως «άργησε να ανοίξει η εμβολιαστική δυνατότητα για τους νέους, γιατί πρώτα έπρεπε να καλυφθούν οι ηλικιωμένοι και γιατί έχουν ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι», προσθέτοντας ότι «η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ότι είναι πιο ισχυροί από μεγαλύτερους, αλλά δεν είναι άτρωτοι, δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί. Είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ένα παιδάκι διασωληνωμένο».
«Θα εμβολιάσουμε το παιδί μας. Είμαι στενοχωρημένος που ο γιός μου είναι 11 και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα να τον εμβολιάσω», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε πως «τρία παιδάκια έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από κορωνοϊό, τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Μια νοσηλεία περίπου την εβδομάδα έχουμε».
Για τις ΜΕΘ
Τόνισε ότι «η ΜΕΘ είναι σωτήρια, αλλά είναι μια τραυματική εμπειρία και για τον ενήλικα, και για ένα παιδάκι 10 φορές περισσότερο. Φανταστείτε παιδάκι σε μια εντατική, διασωληνωμένο χωρίς τους γονείς του, οι γονείς απέξω τρελαμένοι, το παιδάκι να μην ξέρει ακριβώς που βρίσκεται. Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε για να εμβολιάσουμε το παιδί μας για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ΜΕΘ».
Το φετινό καλοκαίρι
«Και φέτος το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να ζήσουμε μια ψευδαίσθηση στην Ελλάδα, ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως παλιά, πριν τον κορωνοϊό να γλεντήσουμε με τον ίδιο τρόπο να ξεφαντώνουμε με τον ίδιο τρόπο τη νύχτα μαζί αγκαλιά, κάνοντας πάρτι, φλερτάροντας, αγκαλιάζοντας, πράγματα που όμως αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν θα μπορέσουμε να τα ξανακάνουμε, εκτός αν περάσει πολύς καιρός και φύγει ο κορωνοϊός», σημείωσε.
Για εντατικολόγους
«Δεν έχουμε άλλους εντατικολόγους, τους έχουμε προσλάβει στο δεύτερο κύμα, τώρα εκπαιδεύουμε για να βγουν σιγά – σιγά», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Βασιλακόπουλος συμπλήρωσε πως «θέλουμε δύο χρόνια για να ξαναβγάλουμε νέα γενιά εντατικολόγων. Δεν υπάρχει εύκολη λύση αυτή τη στιγμή. Στις 100 προκηρύξεις ζήτημα να προσληφθούν τρεις – τέσσερις εντατικολόγοι».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για τους εντατικολόγους χρειάζονται «νιάτα» και αυξημένα οικονομικά κίνητρα σε σχέση με άλλες ειδικότητες.
Την Τρίτη 24/8, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά γενικό lockdown, ενώ όσοι είναι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές και άνεση στις κινήσεις, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.
Πέτσας: Κυρίως ανεμβολίαστους θα αφορούν τα νέα μέτρα – Κινητικότητα στους κλειστούς χώρους των εμβολιασμένων
Τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, πιθανότητα την Τρίτη 24/8, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς… Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι' αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε, πως η κόρη του είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο».
Όπως είπε, «εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε «υπάρχει το συλλογικό».
Τι αναμένεται - Τα νέα μέτρα
Ο περιορισμός της παρουσίας των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα των μέτρων.
Πιο αναλυτικά για τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, το μότο θα είναι: «ή εμβόλιο ή εργαστηριακό test με το κόστος να βαραίνει τον πολίτη». Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 για την είσοδο τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας τη νέα σχολική χρονιά.
Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test , το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ όσοι είναι άνω των 12 ετών έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Υπό εξέταση είναι τα μέτρα για το λιανεμπόριο, ενώ συζητείται έντονα το σενάριο, οι πόρτες να παραμείνουν κλειστές για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν τα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία, που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι .
Τέλος, τα τελευταία 24ωρα, συζητείται έντονα το σενάριο της επιστροφής της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.
Η εικόνα της πανδημίας
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.191.Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 23 .
Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 317.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 300 διασωληνωμένοι είχαν καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 321 διασωληνωμένους, στις 18 του μήνα 307 και στις 19/6 ήταν 301.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα ένα μήνα πριν οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 125, με την αύξηση να αγγίζει το 154,6%.
Επίσης, το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1/8 έως 21/8, οι νεκροί ήταν 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160, γεγονός που αυξάνει τους θανάτους κατά 135%, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ.
Mε το ιικό φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη χώρα, εντείνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Γεωγραφικά, η επέλαση του στελέχους Δέλτα (κοντά στο 90% των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων) διατηρεί στο «κόκκινο» την Αττική, καθώς από τα 3.191 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το Σάββατο, 21 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ, οι 798 μολύνσεις στην Αττική εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Βαρύ το αποτύπωμα και στην Κρήτη και ιδιαίτερα σε Ηράκλειο και Χανιά, που σχεδόν καθημερινά παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Μεγάλος είναι ο αριθμός κρουσμάτων και στην Πελοπόννησο, με Αχαΐα και Μεσσηνία να έχουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα τις τελευταίες μέρες.
Σύνολα και παράμετροι
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 557.239 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.501 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.351 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.191, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 557.239 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.501 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.351 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 317 (60.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.913 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 280 (ημερήσια μεταβολή +4.87%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ευελιξία και όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, «κλείδωσε» η γ'δόση εμβολιασμού.
Ο χάρτης κορωνοϊού στην Ελλάδα: 798 κρούσματα σε Αττική, 281 Θεσσαλονίκη
Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 3.191 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 798 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο και 281 στη Θεσσαλονίκη.
«Κλείδωσε» η γ' δόση εμβολιασμού
Αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, κάτι που θα συμβεί μέσα στο φθινόπωρο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), και η κυβέρνηση δρομολογεί σχετικό σχέδιο, βάζοντας στο τραπέζι τις εισηγήσεις των ειδικών για τις ηλικίες και τις επαγγελματικές ομάδες που θα προηγηθούν.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζουν την πλατφόρμα για να ειδοποιηθούν με sms να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό τα άτομα που πρόκειται να τους χορηγηθεί τρίτη δόση.
Ήδη, ο γ.γ του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί η τρίτη δόση σε άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή, ενώ πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, με τη χορήγηση γ΄ δόσης να ξεκινά και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, ηλικιακές κατηγορίες και επαγγελματικές ομάδες μόλις δώσει την έγκριση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, στην επιτροπή γίνονται οι συζητήσεις γύρω από το ποιους θα αφορά η τρίτη δόση και πότε θα ξεκινήσει η χορήγησή της.
Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ο ΕΜΑ θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις του.
Ποιους θα αφορά
Σε πρώτη φάση η πρόταση που φαίνεται πως «κλείδωσε» είναι η τρίτη δόση να αφορά ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ευπαθείς ομάδες, άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
Επίσης, εξετάζονται τα δεδομένα προκειμένου η τρίτη αναμνηστική δόση να επεκταθεί στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς και σε άλλες ομάδες με προτεραιότητα στους άνω των 70 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου όταν δοθεί η άδεια για την τρίτη δόση, να ανοίξουν κατευθείαν οι εμβολιαστικές γραμμές που θα αφορούν τις πρώτες ομάδες που θα κληθούν να τις λάβουν.
ΕΑΔ: Επεκτείνονται οι έλεγχοι από 23/8
Σε αναστολή έχουν τεθεί 10 εργαζόμενοι από το σύνολο των 1.034 σε 18 δομές (9 ΜΦΗ και 9 λοιπές Προνοιακές Δομές) σε Αττική και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διεξήγαγαν κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Ειδικότερα, κλιμάκια της ΕΑΔ διεξήγαγαν επιτόπιους ελέγχους το διάστημα 19-20/8 σε συνολικά 18 δομές (9 ΜΦΗ και 9 λοιπές Προνοιακές Δομές) σε Αττική και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό).
Με έγκυρο πιστοποιητικό οι 940 εργαζόμενοι
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1034 εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι οι 940 διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό (921 εμβολιασμένοι και 19 με πιστοποιητικό νόσησης), ήτοι ποσοστό περίπου 90%.
Τα πιστοποιητικά ελέγχθηκαν από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ των μη ευρισκόμενων, κατά τον επιτόπιο έλεγχο, στις δομές με επίδειξη εγγράφου στους Επιθεωρητές-Ελεγκτές από τους υπευθύνους των δομών.
Αίτημα εξαίρεσης οι 34 - Οι 10 σε αναστολή
Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, 34 είχαν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και 50 ήταν σε νόμιμη άδεια. Οι περιπτώσεις αυτές θα ελεγχθούν εντός των επόμενων ημερών.
Από τους συνολικά 1034 εργαζόμενους, 10 εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή.
Ποσοστό εμβολιασμένων
Το ποσοστό των εμβολιασμένων στην περιοχή της Αττικής κυμαινόταν από 75% (1 Δομή) έως και 100% (3 Δομές) και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από 87,91% έως και 100% (1 Δομή)
Από Δευτέρα, 23/8 οι έλεγχοι επεκτείνονται στο σύνολο της επικράτειας καλύπτοντας το σύνολο των Δομών αυτών, με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που φιλοξενούνται και εξυπηρετούνται από τους προνοιακούς αυτούς οργανισμούς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών