Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ άλλες επτά περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Ειδικότερα, για την Τρίτη 24 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.608 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 32.
Την ίδια ώρα, ανησυχία για το εθνικό σύστημα υγεία και όχι μόνο δημιουργεί ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που φτάνει τους 326 στην Ελλάδα.
Πρόκειται, δυστυχώς για το μαύρο ρεκόρ της πανδημίας.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ άλλες επτά περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, η Αττική έχει 1.096 κρούσματα κορωνοϊού, η Θεσσαλονίκη 402, η Κρήτη 344, η Ηλεία 232, Αχαΐα 184, η Εύβοια 105, η Καβάλα 128, η Κοζάνη 114, η Λάρισα 104, η Μεσσηνία 146 και η Ρόδος 122.
Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική:
- Ανατολική Αττική 139
- Βόρειος τομέας Αθηνών 157
- Δυτική Αττική 51
- Δυτικός τομέας Αθηνών 170
- Κεντρικός τομέας Αθηνών 259
- Νησιά 45
- Νότιος τομέας Αθηνών 102
- Πειραιάς 173
Από ένα νέο ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων προέκυψε ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού της σημερινής ημέρας που πλέον κόβει το νήμα στον μαραθώνιο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 121.881 διαγνωστικοί έλεγχοι (23.867 μοριακά και 98.014 rapid τεστ), οι οποίοι ανέδειξαν τη σημαντική διασπορά που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Μπορεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα η πανδημία να διατηρείται ακόμα σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα, αφού στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν σήμερα 259 νέες λοιμώξεις και στη Θεσσαλονίκη 402, ωστόσο Πελοπόννησος και Κρήτη είναι οι περιοχές που «βουλιάζουν» από νέα κρούσματα.
Η Πελοπόννησος έχει μπει εδώ και αρκετές ημέρες στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω της μεγάλης εξάπλωσης που παρατηρείται στην περιοχή και η σημερινή εικόνα δικαιολογεί στο έπακρο την ανησυχία. Συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 591 νέα κρούσματα, με την αρνητική πρωτιά να κατέχει η Ηλεία με 232 διαγνώσεις. Εξαιρετικά επιβαρυμένη, όμως, δείχνει η κατάσταση σταθερά και στην Αχαΐα (184) και στη Μεσσηνία (146), ενώ σε σαφώς ηπιότερα επίπεδα κινούνται η Λακωνία (31), η Αρκαδία (16) και η Αργολίδα (13).
Εξίσου μεγάλη είναι η αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και για την Κρήτη, όπου σήμερα συγκεντρώνονται 344 κρούσματα, τα 161 εκ των οποίων στο Ηράκλειο, 89 στα Χανιά, 60 στο Ρέθυμνο και 34 στο Λασίθι. Για τις τρεις από τις τέσσερις ΠΕ της Μεγαλονήσου (Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Άγιος Νικόλαος), μάλιστα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Σύμφωνα με αυτά, στις τρεις περιοχές καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 246%, 215% και 200% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου σε σχέση με την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου. Οριακή μείωση (29%) καταγράφηκε μόνο στην ΠΕ Χανίων.
Κλειστές πόρτες για ανεμβολίαστους - Τι ισχύει για τη μάσκα
Σε ένα άτυπο... lockdown θα μπουν από τον Σεπτέμβριο όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό.
«Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ - covid είναι ανεμβολίαστοι» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να πείσει για τα οφέλη του εμβολιασμού. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «χάρη στο εμβόλιο, δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα για εξυπηρέτηση περιστατικών κορωνοϊού», καθώς «το αντίθετο θα ήταν ανήθικο απέναντι στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί».
Εξάλλου, ο κ. Κικίλιας διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και ότι από την εκείνη την ημερομηνία και έπειτα θα τίθενται σε αναστολή.
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022, ενώ ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι, καθώς οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέρχονται σε ιδιωτικές τομές.
Τα νέα μέτρα
Πιο αναλυτικά, από τον Σεπτέμβριο, οι πόρτες των κλειστών χώρων εστίασης και τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν για τους ανεμβολίαστους, ενώ στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να μπουν οι εμβολιασμένοι, αλλά και οι ανεμβολιασμένοι με rapid test εντός 48 ωρών.
Την ίδια στιγμή, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους στους εσωτερικούς χώρους, ενώ για τους εξωτερικούς υπάρχει σύσταση για χρήση της σε περιπτώσεις συνωστισμού.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα με το κόστος να μειώνεται στα 10 ευρώ. Το test θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές παραγωγές να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών