(upd 6) Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς η μετάλλαξη Delta αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιθετική και επικίνδυνη, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ολοένα και πιο έντονα στο ΕΣΥ.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε δύο εβδομάδες, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 25%, τη στιγμή που ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποδοθεί και η σύσταση των επιστημόνων προς τους νέους ανθρώπους να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συγγενείς τους κατά την επιστροφής τους από τις διακοπές.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν το μέγεθος της επιδημίας και τη διασπορά της στην κοινωνία, αν και εκτιμούν πως αν δεν σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Υπό αυτά τα ιδιαίτερα απαισιόδοξα δεδομένα και εκτιμήσεις, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν είναι στις προθέσεις της να επιβάλλει νέα καθολικά lockdown, αναφέροντας πως οι όποιες παρεμβάσεις και περιοριστικά μέτρα θα γίνονται σε τοπικό επίπεδο, ενώ καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Πάντως και παρά τη δέσμευση ότι δεν θα πάμε σε νέα οριζόντια lockdown, είναι προφανές πως η κρίσιμη παράμετρος για την αυστηροποίηση ή όχι των μέτρων είναι το κατά πόσο το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία αντέχουν να διαχειριστούν το δ’ κύμα της επιδημίας και τυχόν νέα έξαρση κρουσμάτων.
Εξαδάκτυλος: Ερώτημα αν το τείχος ανοσίας θα προλάβει την εξάπλωση του ιού
Για πολύπλοκο φθινόπωρο όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε πως όλα θα εξαρτηθούν από το εάν «θα κτιστεί πρώτα η ανοσία ή αν θα την προλάβει η εξάπλωση του ιού».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος υπογράμμισε σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων και τον νοσηλευομένων είναι διαχειρίσιμος» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από εβδομάδα θα έχουμε 100.000 εμβολιασμούς καθημερινά.
Ο κ. Εξαδάκτυλος πρόταξε για άλλη μια φορά την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας, επισημαίνοντας πως «είναι απαραίτητο να είμαστε εμβολιασμένοι όπως φοράμε γάντια όταν χειρουργούμε».
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ.Εξαδάκτυλος τόνισε πως η μόνη κινητοποίηση που πρέπει να υπάρξει αυτή τη στιγμή είναι να πάνε να εμβολιαστούν.
Παγώνη: Πολύ δύσκολα τα πράγματα από Σεπτέμβριο – Να πάνε όλοι να εμβολιαστούν
Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν καθώς η μετάλλαξη Delta είναι ιδιαίτερα επιθετική και επικίνδυνη απηύθυνε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
«Να πάνε όλοι να εμβολιαστούν γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επιθετική και επικίνδυνη, που τα πράγματα από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα είναι πολύ δύσκολα.
Νομίζαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε όπως τις υπόλοιπες.
Κανένας μας δεν το περίμενε ότι θα είναι τόσο επιθετική η Δέλτα.
Έρχονται ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, 13 μωρά νοσηλεύονται με κορωνοϊό, κάτι που συνιστά δείγμα της επιθετικότητας της μετάλλαξης.
Παράλληλα, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση για άρση της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος από τους γιατρούς που είναι κατά του εμβολιασμού.
Εμβολιασμένο το 94,75% των γιατρών
Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, η κα.Παγώνη είπε πως σε λίγες μέρες η Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφανθεί τι μέλλει γενέσθαι και ποιες άλλες ομάδες θα την κάνουν εκτός από τις ευπαθείς ομάδες
«Οι συνδικαλιστές ήταν οι πρώτοι και έκαναν και ημερίδα για τους εμβολιασμούς των νοσοκομειακών γιατρών, με επιστολές προς όλα τα νοσοκομεία και προσωπικές επαφές.
Πιστεύουμε στην καθολικότητα του εμβολιασμού, που μέσα συμπεριλαμβάνει την προσωπική υποχρέωση του καθενός που δουλεύει στα νοσοκομεία, να πάει να εμβολιαστεί» είπε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως έως τώρα το 94,75% αυτών είναι εμβολιασμένο.
Αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο
Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τους τελευταίους δύο μήνες του καλοκαιριού καταγράφουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα, παρότι λένε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες υπάρχει μία σταθεροποιητική τάση στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όπως είπε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος δείκτης των τελευταίων επτά ημερών παραμένει στα 3.200 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι κι αυτός σταθερός στο 3,5.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο δείκτης αυτός είναι υψηλότερος κυρίως στα νησιά.
«Υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα» ανέφερε η κα.Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι θα είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι περισσότεροι θα γυρίσουν από τις διακοπές τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν το αυξημένο αυτό ιικό φορτίο στην ηπειρωτική χώρα.
Όπως είπε, είναι σημαντικός ο αυτοέλεγχος με self test πριν από την αναχώρηση από τον τόπο διακοπών και κάλεσε τους νεότερους να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας όταν επιστρέψουν από τα νησιά αλλά και άλλες παραθεριστικές περιοχές.
Αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές
Μάλιστα ανέφερε ότι θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος για τον κορωνοϊο μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές και να αποφεύγουμε για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες τις αυξημένες κοινωνικές επαφές, τις επαφές στη δουλειά αλλά και στην οικογένεια.
Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό «οι νεότεροι από εμάς, να μη συναντηθούμε με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία για τις 7 με 10 αυτές ημέρες».
Ένα στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ανέβηκε ξανά η διάμεση ηλικία που αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων.
Ενώ ηλικία αυτή ήταν κάτω από τα 25 έτη στις αρχές του καλοκαιριού έχει φτάσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 30 έτη, δείγμα ότι πλέον υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Στους 2.500 οι νοσηλευόμενοι
«Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των νοσηλιών αλλά και σε αύξηση των διασωληνόσεων στις ΜΕΘ» είπε η κα.Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αυξήθηκε κατά 25% ο μέσος όρος των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα καθώς εισάγονται πλέον 267 άτομα ανά ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός όλων όσοι νοσηλεύονται σήμερα στην Ελλάδα με Covid-19 είναι 2.500 άτομα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο ότι περίπου οι μισοί, δηλαδή ποσοστό 45% των νοσηλευόμενων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών.
Η κα. Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι νοσηλείες, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα.
Εμβολιασμένοι μόνο το 5,2% των κρουσμάτων
Αναφερόμενη σε στοιχεία του ΕΟΔΥ είπε ότι μόνο το 5,2% των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους και εξήγησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται ή χάνουν τη ζωή τους, αφορά ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ανησυχητικό είναι επίσης το στοιχείο που αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Παπαευαγγέλου δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός όσων εμβολιάζονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Τέλος, η ίδια έκανε σαφές ότι αν επικρατήσει η Δέλτα μετάλλαξη, «οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» και γι' αυτό κάλεσε ιδίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να ενημερωθούν από τους γιατρούς τους και να εμβολιαστούν.
«Τα εμβόλια θα συμβάλλουν ώστε να μην νοσήσουν σοβαρά αλλά και να περιοριστεί σημαντικά ο έλεγχος της πανδημίας τόνισε, και αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός πριν ανοίξουν τα σχολεία, προσθέτοντας πως «ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην κανονικότητα της σχολικής ζωής.
Μαγιορκίνης: Έχουν αυξηθεί κατά 54% οι θάνατοι
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παρότι παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο, έχουν αυξηθεί κατά 54% οι θάνατοι, κάτι το οποίο δείχνει ότι «επιδεινώνεται το προφίλ νοσηρότητας καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά και οι βαριά ασθενείς».
Μιλώντας για τον επόμενο ενάμιση κρίσιμο μήνα όπως είπε εκτίμησε πως «θα βρεθούμε μπροστά σε αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα κληθούμε να ζήσουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους».
Ο ίδιος είπε ότι ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και «πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας» ενόψει του χειμώνα. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης του ιού χωρίς εμβολιασμό των νέων.
Φόβοι για νέα τοπικά lockdown
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται «στο κόκκινο» μια και παρουσιάζουν πολύ υψηλούς δείκτες θετικότητας, τη στιγμή που ήδη Μεσσηνία, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο τελούν έως την 1η Σεπτεμβρίου υπό περιορισμό.
Τουλάχιστον 10 περιοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών, οι οποίοι προσανατολίζονται στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, αντίστοιχων με αυτών που έχουν επιβληθεί σε Μεσσηνία, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας κατατράφεται σε:
- Αχαΐα
- Ηλεία
- Καβάλα
- Κοζάνη
- Έβρο
- Λάρισα
- Νάξο
- Κάλυμνο
- Ρόδο
- Κέρκυρα
Κικίλιας: Τέλος τα καθολικά μόνο τοπικά lockdown – Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 στις ΜΕΘ
Τη θέση πως η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να επιβάλλει άλλα οριζόντια lockdown και ότι θα υπάρξουν μόνο τοπικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτό χρειαστεί, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επεσήμανε πως οι 9 στους 10 πολίτες στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και με αφορμή τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει με σαφήνεια για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών».
«Είναι θέμα ηθικής τάξεως.
Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται.
Παρατηρώ ισχνές μειοψηφίες να αντιδρούν
Οι υγειονομικοί δεν αντιδρούν, κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν.
Πάνω από το 94-95% των γιατρών έχει εμβολιαστεί.
Όσον αφορά τους νοσηλευτές που είναι η καρδιά του ΕΣΥ, δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται» τόνισε ο κ.Κικίλιας.
Όσον αφορά στη συνεργασία κυβέρνησης - Εκκλησίας στο θέμα της πανδημίας ο κ.Κικίλιας είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πάμε τους εμβολιασμούς έξω από τους ιερούς ναούς», ενώ παράλληλα εξήρε την πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών στην Κρήτη, εκεί που μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών.
Συγκεκριμένα, ο κ.Κικίλιας ανακοίνωσε ότι κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου.
Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς – Στα μέσα Σεπτεμβρίου η γ’ δόση
Εντός των επόμενων ημερών θα μπορούν και ιδιώτες γιατροί να εμβολιάζουν κατά του κορωνοϊού, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.
Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε ότι θα αρχίσει να χορηγείται στις κατηγορίες που έχουν ανακοινωθεί, περί τα μέσα Σεπτέμβριου, ενώ η επιτροπή θα αποφασίσει σε ποιους θα χορηγηθεί στη συνέχεια βασιζομένη σε δυο παράγοντες, την απόσταση από τον πλήρη εμβολιασμό και την ηλικία.
Τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι επιχειρησιακά έτοιμες και οι πολίτες θα βρίσκουν εύκολα ραντεβού και για την τρίτη δόση, ενώ τόνισε ότι πλέον γίνονται εμβολιασμοί με τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως καθημερινά κλείνονται περίπου 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τόνισε ότι από τους 115.000, ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20.000.
Ωστόσο, όπως είπε, ο αριθμός τους μειώνεται όσο πλησιάζει η προθεσμία της αναστολής εργασίας, η οποία λήγει την 1η Σεπτεμβρίου.
Στους 13.539 οι νεκροί
Στους 13.539 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.538, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 573.605 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 216 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.845 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.539 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (59.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.943 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή +2.32%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών