Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Νέο «όχι» από το ΣτΕ στο αίτημα των υγειονομικών για «πάγωμα»

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Νέο «όχι» από το ΣτΕ στο αίτημα των υγειονομικών για «πάγωμα»
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε αιτήσεις που είχαν καταθέσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας, ζητώντας αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σημειώνεται ότι ανάλογη αίτηση έχει καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων

Τη Δευτέρα 30/8, Το Γ' Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.
Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στις διατάξεις που οδηγούν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, από 1η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες.
Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.
Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση, δηλαδή, προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Σε αναστολή από σήμερα 1/9 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Ποιες οι συνέπειες

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί κατά της covid.
Ωστόσο, η σημερινή ημέρα είναι και η τελευταία που οι υγειονομικοί μπορούν να εμβολιαστούν ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες των όσων προβλέπονται.
Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρεωτικός για λόγους δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο 'Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).
Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε.

Συνέπειες

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.
Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.
Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης