Το 92% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι
(Συνεχές upd) Με περίπου 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς να έχουν ήδη τεθεί εκτός εργασίας, το σύστημα υγείας καλείται να σταθεί όρθιο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο κατά την οποία η επιδημία του κορωνοϊού, εξαιτίας και της μετάλλαξης Delta, σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την εκτίναξη των δεικτών των διασωληνωμένων (346, εκ των οποίων οι 319 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι) αλλά και των θανάτων (χθες 1/9 έχασαν τη ζωή τους 47 άνθρωποι, αριθμός που δεν καταγράφηκε σε ημερήσια βάση ούτε τον Αύγουστο, όταν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 180% σε σχέση με τον Ιούλιο), με τις εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες για τη συνέχεια, μια και δεν αποκλείεται να φτάσουμε ημερησίως ακόμα και στα 8.000 κρούσματα.
Με το 40% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί ακόμα, οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται να έχει αποτυπωθεί επιδημιολογικά και η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Ήδη πολλές περιοχές – οι περιφέρειες Ηρακλείου, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, καθώς και ο δήμος Ικαρίας – βρίσκονται «στο κόκκινο», με τους αρμόδιους να μην αποκλείουν νέα μίνι lockdown.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και ειδικοί καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και ανοίγουν τα σχολεία αλλά και τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες.
Για σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας και τάση συρρίκνωσης των νέων διαγνώσεων στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή 2/9 ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε, ο ρυθμός των θανάτων από κορονοϊό εμφανίζει τάσεις μείωσης 2%, ενώ οι διαγνώσεις την εβδομάδα αυτή ήταν λιγότερες κατά 9%.
Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει το σύστημα Υγείας.
Το 8% φτάνει η αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς και το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών συγκλίνει προς τη μονάδα.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε εντούτοις πως είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, με αύξηση της κινητικότητας.
Οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Πάντως όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, στα επιδημιολογικά δεδομένα έχει συμβάλει το τείχος ανοσίας των νέων.
"Σε ένα μήνα περιμένουμε αύξηση της επιδημίας" ανέφερε, καλώντας για ακόμη μια φορά όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό να το κάνουν άμεσα.
Στους 13.777 οι θάνατοι
Τα νέα 2/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668, εκ των οποίων 51,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν 21.702 μοριακά τεστ και 81.733 rapid.
Στο σύνολο των 103.435 ελέγχων η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 2,74% από 2,65%.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (χθες 346).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 83,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13,11%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα με 97% στην Ελλάδα - Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Mu
Κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, την περίοδο από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, από τα 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha.
Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 58,31%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 23,58%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,78%, και το Beta με ποσοστό 1,24%.
Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 32, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 33-34.
Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.
Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
Την εκτίμηση ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα νοσήσουν από κορωνοϊό λόγω της μετάλλαξης Delta διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ Θωμαΐδης είπε ότι λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Delta δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοσήσει κάποιος που είναι ανεμβολίαστος κατά του κορωνοϊού, ενώ σημείωσε πως μπορεί να μολυνθούν ακόμα και εμβολιασμένοι όταν μετά από καιρό αρχίσουν να πέφτουν τα ποσοστά ανοσίας τους.
Ερωτηθείς για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για μια σταθεροποιημένη και αισιόδοξη εικόνα για Αττική και Θεσσαλονίκη.
«Εδώ και 3 εβδομάδες τα λύματα δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός» υποστήριξε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η άνοδος στον αριθμό των νεκρών «ήταν κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο μιας και υπάρχει αύξηση στους διασωληνωμένους».
Τζανάκης: Εννιά στους δέκα θανάτους είναι ανεμβολίαστοι – Σταθεροποιούνται τα κρούσματα
Τη θέση πως εννιά στους δέκα θανάτους λόγω covid στην Ελλάδα αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος πάντως εκτίμησε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
«9 στους 10 θανάτους είναι ανεμβολίαστοι.
Αν υπάρξει κάποιος θάνατος εμβολιασμένου θα είναι άνθρωπος άνω των 80 – 85 ετών ή άνθρωπος με κάποιο πρόβλημα υγείας ή που λαμβάνει φάρμακο με ανοσοτροπική δράση.
Δεν έχουν ανταποκριθεί ανοσιακά όπως θα έπρεπε στον εμβολιασμό τους.
Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δίνει ένα 10-15% των νοσηλευομένων.
Το 85% είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης, ο οποίος επικαλέστηκε μελέτη στο Ισραήλ που έδειξε ότι εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει 10-12 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί και 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί.
Αναφερόμενος στην ανεμβολίαστη γιατρό από την Κρήτη, η οποία πέθανε από κορωνοϊό, ο κ.Τζανάκης είπε πως είχε γίνει προσπάθεια από το περιβάλλον της να εμβολιαστεί, αλλά δεν καρποφόρησε.
«Δέχθηκε επιδράσεις αντιεμβολιαστικές κι από άλλους παράγοντες.
Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να το μετανιώσουν, να σκεφτούν τι κάνουν και πόσους ανθρώπους παίρνουν στον λαιμό τους» είπε ο κ.Τζανάκης.
Σπανιότατες οι επιπλοκές και οι παρενέργειες
«Οι επιπλοκές και παρανέργειες των εμβολίων είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο.
Αυτές τις σπανιότατες επιπλοκές δεν μπορεί κάποιος να τις προβάλλει καθημερινά.
Το να χρησιμοποιείς ψέματα, παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσεις την στάση ζωής που έχεις, προκαλεί, κάνει ζημιά» είπε ο κ.Τζανάκης.
Σταθεροποίηση κρουσμάτων
Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, ο κ.Τζανάκης είπε και με αφορμή τον χθεσινό ημερήσιο κρουσμάτων, πως είναι «καλά νούμερα, δείχνουν σταθεροποίηση».
«Υπάρχει μια ελαφρά υποχώρηση.
Το είχαμε προαναγγείλλει ως απόρροια της μείωσης της τουριστικής κίνησης.
Περίμενα την πτώση των κρουσμάτων.
Ενδεχομένως μετά τις 15/09 να δούμε περαιτέρω μείωση του δείκτη.
Οι «σκληροί» δείκτες καθυστερούν.
Θα συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 600-800 θανάτους μηνιαίως.
Αυτοί οι θάνατοι σημαίνει ότι θα έχουμε 20-30 θανάτους τη μέρα» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης.
Ανοιχτά σχολεία ακόμα και με κρούσμα
Να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι τάξεις ακόμα και αν εντοπιστούν κρούσματα είναι ο κύριος στόχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μελετά την αλλαγή των πρωτοκόλλων όσον αφορά τη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρεται το κλείσιμο τάξεων θα είναι η έσχατη λύση, καθώς το κύριο βάρος θα δοθεί στα αυξημένα τεστ και στην χρήση μάσκας.
Τα νέα πρωτόκολλα αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να μελετούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για τη λειτουργία των σχολείων.
Έχοντας υπόψη τους και μέσα από στοιχεία μελετών πλέον τη βαριά επίπτωση που είχε η απομάκρυνση από το σχολείο στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, τα μέλη της Επιτροπής επιχειρούν να ολοκληρώσουν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει, με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις σχολικές αίθουσες από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Ζητούμενο για τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση είναι οι τάξεις να παραμείνουν ανοιχτές και οι μαθητές να μην στερηθούν την διά ζώσης εκπαίδευση.
«Περισσότερα από 1,2 δις παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης» υπενθύμισε εμφατικά την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Προσωρινό «λουκέτο» αν οι μισοί μαθητές του τμήματος είναι θετικοί
Οι ειδικοί εξετάζουν το μείζον ζήτημα του πότε θα αναστέλλει τη λειτουργία της μια σχολική τάξη, με την πρώτη εισήγηση να είναι το «λουκέτο» να μπαίνει προσωρινά εφόσον βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές του τμήματος.
Επίσης, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο του ελέγχου (self test, rapid test) για τον κορωνοϊό στο μαθητικό πληθυσμό και επίσης προσδιορίστηκαν οι «στενές επαφές» θετικού στον κορωνοϊό μαθητή εντός της αίθουσας καθώς και ο έλεγχος που αυτός ο χαρακτηρισμός συνεπάγεται.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις θετικές εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής συμφωνήθηκε ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο ενώ οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self test θα γίνεται δωρεάν.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα
Στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό μαθητής ως «στενές επαφές» λογίζονται οι συμμαθητές που βρίσκονται δίπλα του – αν μοιράζονται δύο μαθητές το θρανίο - καθώς και στο μπροστινό και πίσω θρανίο.
Αν οι μαθητές αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Αν είναι ανεμβολίαστοι η κατάσταση διαφοροποιείται: ο διπλανός στο θρανίο μαθητής μπαίνει σε καραντίνα.
Όσοι κάθονταν στα δύο θρανία, μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορωνοϊό μαθητή, μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν σωστά ή καθόλου τη μάσκα.
Η καραντίνα έχει διάρκεια 7 ημερών και προϋπόθεση για τη λήξη της είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών.
Στόχος η θωράκιση των μαθητών άνω των 12 ετών με τον εμβολιασμό
Οι λοιποί μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται σε έλεγχο.
Οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν αρχικά rapid test μόλις διαπιστωθεί θετικό κρούσμα, στη συνέχεια τα self test όπως προβλέπεται κανονικά στη διάρκεια της εβδομάδας, και την 7η ημέρα μετά τη βεβαίωση του κρούσματος του συμμαθητή τους θα πρέπει να υποβάλλονται και πάλι σε rapid test.
Βασικό μέλημα των ειδικών παραμένει η θωράκιση των μαθητών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με τον εμβολιασμό, καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 6,5% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 8,4% και στην αμέσως επόμενη, εκείνη των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 16,5% και με τα ραντεβού αγγίζει το 19,5%.
Έρχονται νέα μίνι lockdown – Ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές
Αισιοδοξία γεννά η πτώση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) κάτω από τη μονάδα στο 0,99 έναντι 1,05 την περασμένη εβδομάδα.
Αναφορικά με τη διασπορά του ιού στην επικράτεια, τριψήφια νούμερα νέων λοιμώξεων κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική (638), τη Θεσσαλονίκη (330), την Αχαΐα (116) και την Ηλεία (102) και μεγάλα διψήφια σε Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της ηπειρωτικής χώρας όπως Καβάλας (65), Κορινθίας (53), Μεσσηνίας (75), Αιτωλοακαρνανίας (54), Δράμας (34) και Κοζάνης (41) και έντονη την παρουσία του κορωνοϊου στη Θεσσαλία (Λάρισα 75, Μαγνησία 24, Σποράδες 11 και Καρδίτσα 35, η οποία αποτέλεσε προχθές την τελευταία περιοχή που βάφτηκε κόκκινη στον χάρτη επίπτωσης των κρουσμάτων των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών).
Την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 - 29 Αυγούστου 2021, η ΠΕ Ηλείας βρέθηκε στην κορυφή των ποσοστών θετικότητας με 8,27%, με ακόλουθες της Ικαρίας (7,67%) και της Νάξου (7,22%), ενώ πέντε ακόμα ΠΕ ξεπέρασαν το 4%: Άνδρου (4,08%), Αχαΐας (4,02%), Καβάλας (4,63%), Καλύμνου (4,84%) και Μεσσηνίας (4,33%).
Τέλος, πέντε περιοχές «κοκκινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας και συγκεκριμένα οι ΠΕ Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας και ο Δήμος Ικαρίας.
Μολονότι δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για επιβολή τοπικού lockdown στις τρεις τελευταίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπαχθούν στο καθεστώς Μεσσηνίας και Ηρακλείου με:
- απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας
- απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Διάθεση δύο self – test από 30/8 – Ποιους αφορά
Από 30/8 ξεκίνησε η διάθεση δύο self test για τους πολίτες εκείνους που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές τους.
Δεδομένης της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) αποφασίστηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:
- Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
- Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών