(upd6) Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την επέλαση των μεταλλάξεων, καθώς τη στιγμή που η ιδιαίτερα μεταδοτική παράλλαξη Delta καλπάζει και γίνεται κυρίαρχη σε όλη την Ελλάδα, οι ειδικοί ανησυχούν για την έλευση της παράλλαξης Mu, η οποία θεωρείται πως είναι πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια κατά της covid.
Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την παρούσα χρονική στιγμή, καθώς όπως υποστηρίζουν παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τη στιγμή που και ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει κατά πολύ κάτω από το 3%.
Παρόλο αυτά επισημαίνουν πως αναμένεται νέα αύξηση και έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, τόσο λόγω της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα όσο και λόγω της έναρξης των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Όπως υποστηρίζουν, απώτερος στόχος είναι να επιταχυνθούν όσο είναι δυνατόν οι εμβολιασμοί, καθώς όπως αναφέρεται οι εμβολιασθέντες νέοι είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει σημαντικά και στο να διατηρηθεί – μέχρι στιγμής – υπό έλεγχο η πανδημία.
Ωστόσο, ένα ποσοστό της τάξης του 40% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, γεγονός που εκτιμάται πως αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Παγώνη: Πολύ δύσκολη η μετάλλαξη Mu – Δεν ξέρουμε αν την πιάνει το εμβόλιο
Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Mu η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι δεν ξέρουμε ακόμα αν την αντιμετωπίζουν τα εμβόλια.
«Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε.
Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο.
Είναι επικίνδυνη από ό,τι φαίνεται.
Είναι έξι τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση.
Δεν έχουμε τελειώσει με τη Delta όμως» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέα δεδομένα με φόντο τόσο την εξάπλωση της Delta όσο και την εμφάνιση της παράλλαξης Mu.
Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί
«Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς.
Ήταν καλή κίνηση του υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους
Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί, το 94,78% έχει εμβολιαστεί.
Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός.
Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του covid στην Ελλάδα
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται.
Μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι για υποχρεωτικότητα» επεσήμανε η κα.Παγώνη.
Και στα παιδιά του δημοτικού
Όπως είπε, το εμβόλιο πρέπει να κάνουν και τα παιδιά του δημοτικού, επικαλούμενη στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 50% στα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.
«Να ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς.
Έχουμε μελέτες από το εξωτερικό για τον εμβολιασμό στα μικρά παιδιά.
Είναι ασφαλή» επεσήμανε η κα.Παγώνη.
Γώγος: Από τα νησιά στα αστικά κέντρα η covid – Πιο επικίνδυνη η παράλλαξη Mu
Την εκτίμηση πως η covid θα μεταφερθεί από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα αστικά κέντρα διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παράλλαξη Mu να επικρατήσει της Delta, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κυρίαρχη στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε πως αν και ακόμα τα κλινικά δεδομένα δεν επαρκούν, δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Delta.
«Η μετάλλαξη Μu ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Delta.
Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί.
Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.
Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί.
«Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μθ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού» ανέφερε ο κ.Γώγος.
Δεν είναι σίγουρο αν οι εμβολιασμένοι καλύπτονται για τη Mu
Ερωτηθείς για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Delta, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μu.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας, όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.
Σε μίνι lockdown Αχαΐα, Ηλεία και δήμος Ικαρίας – Περιοριστικά μέτρα σε Μεσσηνία και Ηράκλειο
Σε μίνι lockdown έχουν τεθεί από τις 06:00 σήμερα Παρασκευή 3/9 τα ξημερώματα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας και ο δήμος Ικαρίας λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και
β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
- Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.
Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.
Μετάλλαξη Μu: Ανερχόμενη απειλή για το τείχος ανοσίας
Προβληματισμός όμως επικρατεί ανάμεσα στους ειδικούς για τη νέα παράλλαξη Mu.
Μόλις χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα στελέχη υπό παρακολούθηση μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική, την Μu.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική), και να την αναδείξει σε μέγιστη απειλή για την ανοσία που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο.
Επί του παρόντος, η μετάλλαξη Μu εντοπίζεται σε Νότια Αμερική, Ευρώπη, ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ, σε ποσοστό 0,1% παγκοσμίως, ενώ τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν στην Αττική (1), την Αργολίδα (2), την Άρτα (1) και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2).
Ωστόσο, η ταχύτητά μετάδοσής της ακόμη ελέγχεται.
Στο Εκουαδόρ και την Κολομβία αποτελεί πλέον το 13% και το 39% αντίστοιχα των μεταλλαγμένων στελεχών.
«Άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της.
Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης για την Μu, υπενθυμίζοντας την πορεία της Δέλτα και την ταχεία εξάπλωσή της αφ' ης στιγμής απέκτησε δυναμική.
Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη Δέλτα ανέρχεται πλέον στο 96,72%, αποτελώντας το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, με ποσοστά άνω του 90% σε όλη την υπόλοιπη χώρα πλην των Ιονίων Νήσων.
Χάρη στη μεταδοτικότητά της κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κυρίαρχης Άλφα: τα συνολικά ποσοστά των δύο μεταλλάξεων που στις αρχές Ιουλίου ήταν αντίστοιχα 80,35% και 0,67% αντίστοιχα, κυμαίνονται πλέον στο 58,03% και 26,31%.
Με 10% παραπάνω εμβόλια θα έχουμε 100 διασωληνωμένους λιγότερους
Στη χθεσινή έκθεση ΕΟΔΥ αναγράφονται 362 διασωληνωμένοι ασθενείς, με 332 εξ αυτών ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την αύξηση στον σκληρό επιδημιολογικό δείκτη, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως το σημερινό νούμερο «χτίστηκε» με πολύ αργό ρυθμό που τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται οποιοσδήποτε εφησυχασμός.
«Το βασικό στοιχείο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.
Οπότε, ναι, μας απασχολεί στο σημείο που συνέχεια μιλάμε για τον εμβολιασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μόλις 10% περισσότεροι εμβολιασμοί, λίγο περισσότεροι από 311.000, θα μείωναν των αριθμό των διασωληνωμένων κατά 100, εξήγησε ο καθηγητής για να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού που θα απελευθέρωνε 100 θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για άλλα περιστατικά που χρήζουν αυξημένης φροντίδας.
Συνολικά η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει να επιβραδύνεται και η αύξηση κατά 8% στις ΜΕΘ ήταν μικρότερη από της προηγούμενης εβδομάδας.
Το περασμένο 24ωρο, τα νοσοκομεία της χώρας δέχτηκαν 232 επιπλέον ασθενείς με κορωνοϊό ενώ ο μέσος όρος νέων εισαγωγών κυμαίνεται σταθερά σε 250 με 300 ημερησίως.
Η εικόνα βελτίωσης ωστόσο ενδέχεται να ανατραπεί τις επόμενες εβδομάδες και ο εμβολιασμός κατά της νόσου του κορωνοϊού είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Αν κάνουμε μια ανάλυση και πάρουμε 100 εμβολιασμένους, θα βρούμε ότι η πιθανότητα να είναι φορείς είναι πολύ μικρότερη από ανεμβολίαστους που έκαναν πρόσφατα τεστ», εξήγησε ο καθηγητής, προκρίνοντας τα εμβόλια έναντι των διαγνωστικών ελέγχων ως το πλέον αποτελεσματικό όπλο στη μάχη με τον ιό.
Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα με 97% στην Ελλάδα - Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Mu
Κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, την περίοδο από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, από τα 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha.
Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 58,31%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 23,58%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,78%, και το Beta με ποσοστό 1,24%.
Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 32, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 33-34.
Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.
Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
Ανοιχτά σχολεία ακόμα και με κρούσμα
Να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι τάξεις ακόμα και αν εντοπιστούν κρούσματα είναι ο κύριος στόχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μελετά την αλλαγή των πρωτοκόλλων όσον αφορά τη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρεται το κλείσιμο τάξεων θα είναι η έσχατη λύση, καθώς το κύριο βάρος θα δοθεί στα αυξημένα τεστ και στην χρήση μάσκας.
Τα νέα πρωτόκολλα αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να μελετούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για τη λειτουργία των σχολείων.
Έχοντας υπόψη τους και μέσα από στοιχεία μελετών πλέον τη βαριά επίπτωση που είχε η απομάκρυνση από το σχολείο στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, τα μέλη της Επιτροπής επιχειρούν να ολοκληρώσουν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει, με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις σχολικές αίθουσες από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Ζητούμενο για τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση είναι οι τάξεις να παραμείνουν ανοιχτές και οι μαθητές να μην στερηθούν την διά ζώσης εκπαίδευση.
«Περισσότερα από 1,2 δις παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης» υπενθύμισε εμφατικά την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Προσωρινό «λουκέτο» αν οι μισοί μαθητές του τμήματος είναι θετικοί
Οι ειδικοί εξετάζουν το μείζον ζήτημα του πότε θα αναστέλλει τη λειτουργία της μια σχολική τάξη, με την πρώτη εισήγηση να είναι το «λουκέτο» να μπαίνει προσωρινά εφόσον βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές του τμήματος.
Επίσης, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο του ελέγχου (self test, rapid test) για τον κορωνοϊό στο μαθητικό πληθυσμό και επίσης προσδιορίστηκαν οι «στενές επαφές» θετικού στον κορωνοϊό μαθητή εντός της αίθουσας καθώς και ο έλεγχος που αυτός ο χαρακτηρισμός συνεπάγεται.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις θετικές εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής συμφωνήθηκε ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο ενώ οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self test θα γίνεται δωρεάν.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα
Στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό μαθητής ως «στενές επαφές» λογίζονται οι συμμαθητές που βρίσκονται δίπλα του – αν μοιράζονται δύο μαθητές το θρανίο - καθώς και στο μπροστινό και πίσω θρανίο.
Αν οι μαθητές αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Αν είναι ανεμβολίαστοι η κατάσταση διαφοροποιείται: ο διπλανός στο θρανίο μαθητής μπαίνει σε καραντίνα.
Όσοι κάθονταν στα δύο θρανία, μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορωνοϊό μαθητή, μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν σωστά ή καθόλου τη μάσκα.
Η καραντίνα έχει διάρκεια 7 ημερών και προϋπόθεση για τη λήξη της είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών.
Στόχος η θωράκιση των μαθητών άνω των 12 ετών με τον εμβολιασμό
Οι λοιποί μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται σε έλεγχο.
Οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν αρχικά rapid test μόλις διαπιστωθεί θετικό κρούσμα, στη συνέχεια τα self test όπως προβλέπεται κανονικά στη διάρκεια της εβδομάδας, και την 7η ημέρα μετά τη βεβαίωση του κρούσματος του συμμαθητή τους θα πρέπει να υποβάλλονται και πάλι σε rapid test.
Βασικό μέλημα των ειδικών παραμένει η θωράκιση των μαθητών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με τον εμβολιασμό, καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 6,5% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 8,4% και στην αμέσως επόμενη, εκείνη των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 16,5% και με τα ραντεβού αγγίζει το 19,5%.
Στους 13.777 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 2/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668, εκ των οποίων 51,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν 21.702 μοριακά τεστ και 81.733 rapid.
Στο σύνολο των 103.435 ελέγχων η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 2,74% από 2,65%.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (χθες 346).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 83,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13,11%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών