Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την γ’ δόση εμβολίου - Ποιους αφορά - Επέλαση Delta, αγωνία για σχολεία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την γ’ δόση εμβολίου - Ποιους αφορά - Επέλαση Delta, αγωνία για σχολεία
Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε διάστημα μιας εβδομάδας
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην έναρξη λειτουργίας των σχολείων και στο πώς αυτή θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας της covid στην Ελλάδα και στο κατά πόσο θα επιβαρύνει το ΕΣΥ, ανοίγει από σήμερα 14/9 η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ’ δόσης σε περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες.
Ο εμβολιασμός τους θα γίνει με mRNA εμβόλιο ανεξάρτητα με το εμβόλιο που τους έχει χορηγηθεί κατά τον κανονικό εμβολιασμό τους.
Παράλληλα, σήμερα 14/9 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγηση της στην κυβέρνηση και για το ποιες ομάδες πρέπει να προηγηθούν στην χορήγηση της τρίτης δόσης, αν και έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά πέρα από τους ανοσοκατασταλμένους, και για τους φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Η γ’ δόση θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, μια και η παράλλαξη Delta επελαύνει σε όλη την χώρα, πλήττοντας ακόμα και κατηγορίες, όπως τα παιδιά, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο αρχικό στέλεχος και στις πρώτες παραλλαγές του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε παιδιά.
Την ίδια στιγμή, σε ισχύ είναι από χθες 13/9 οι περιορισμοί στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε η τροπολογία σχετικά με την πρόσβαση των ανεμβολίαστων παιδιών άνω των 12 ετών σε κλειστούς χώρους

Με αρνητικό test η είσοδος των ανεμβολίαστων ανηλίκων σε κλειστούς χώρους

Στη δημοσιότητα δόθηκε νέο ΦΕΚ, το οποίο αποσαφηνίζει το τι θα ισχύει σχετικά με την είσοδο των ανηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.
Με τροποποίηση που αποσαφηνίζει την κατάσταση για τους ανεμβολίαστους ανήλικους 12-17 ετών, γίνεται γνωστό ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους της εστίασης με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος rapid test 48 ωρών.
Τα παιδιά ηλικίας 4-11 ετών μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους όπως καφετέριες, εστιατόρια, κλπ. με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test 24 ωρών από γονέα ή κηδεμόνα, του οποίου η φυσική παρουσία δεν απαιτείται.
Σημειώνεται πως το αρχικό ΦΕΚ ανέφερε ότι τα παιδιά άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορωνοϊό δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Τζανάκης: Περίπου 200.000 παιδιά θα εκτεθούν στον ιό

Την εκτίμηση πως τουλάχιστον 150.000 με 200.000 παιδιά θα εκτεθούν στον ιό και πως 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί η λύση της τηλεκπαίδευσης αλλά και η ελαστικότητα στις απουσίες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3.000 κρούσματα μόνο σε παιδιά, ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε περίπου 750.000 παιδιά έως 15 χρόνων, και από αυτά θα έρθουν σε επαφή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% με 25% με τον ιό.
«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή.
Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν...
Το 20% με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν.
Μιλάμε από 30.000 έως 50.000.
Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά, ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι.
Περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά.
Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή» είπε ο κ.Τζανάκης.

Δεν θα επιβαρυνθούν τα παιδιατρικά τμήματα

«Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω.
Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα 500 παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα.
Κοιτάζω τους γονείς στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα» τόνισε ο κ.Τζανάκης.
«Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα που πρέπει να επισυμβούν ώστε να αποφύγουμε αυτούς τους αριθμούς, που δε νομίζω ότι τα υπάρχοντα πρωτοκόλλα με τη μετάλλαξη Delta μπορούν να αποδώσουν κάτι επιπλέον, αν κι είναι πολύ σημαντικά τα πρωτόκολλα αυτά» είπε ο κ.Τζανάκης.

Εμβολιαστείτε

«Η επιπλοκή από το εμβόλιο είναι ένα στα 30.000 κάποια αλλεργία, κάποιο εξάνθημα.
Η πιο ακραία περίπτωση είναι η περιμυοκαρδίτιδα η οποία είναι της τάξεως περίπου 1 στις 500.000 έως 1 στο εκατ. ή αυτοϊάται ή ξεπερνιέται σε γρήγορο διάστημα με ή χωρίς φάρμακα είναι καλοήθης» τόνισε ο κ.Τζανάκης.

Δύσκολο να απαντηθεί εάν θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία

«Με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.
Δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη.
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι γονείς αντανακλαστικά δε θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο οπότε πρακτικά δε θα λειτουργήσει η τάξη. Αυτή είναι η λογική» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος ζήτησε να είμαστε έτοιμοι για τηλεκπαίδευση και να είμαστε λίγο πιο ελαστικοί στο θέμα των απουσιών να μην είναι πέλεκυς για γονείς και μαθητές.

«Με 85% εμβολιασμών λιγότεροι από 10 θάνατοι»

Ερωτηθείς εξάλλου για δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι κάποιοι από τους εμβολιασμένους που έχουν μολυνθεί και έχει περάσει καιρός από τη μόλυνσή τους κάνουν μια μικρή νόσηση μερικές μέρες.
«Αν είχαμε φτάσει το 80 με 85% εμβολιασμένων θα είχαμε 150 διασωληνωμένους δε θα ξεπερνούσαμε τους 10 με 12 θανάτους την ημέρα και θα ήμασταν πολύ καλύτερα από πλευράς περιοριστικών μέτρων, μασκών, ιδιαιτέρα στους εμβολιασμένους.
Με 85% θα είχαμε λιγότερο από 10 θανάτους μπορεί και πολύ χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς σε ό,τι αφορά τους θανάτους την ημέρα» είπε ο κ.Τζανάκης.

Αργή αποκλιμάκωση κρουσμάτων έως τις 25 Σεπτεμβρίου

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τους θανάτους από τον Δεκαπενταύγουστο, βλέπουμε τώρα την επίδραση της περιόδου εκείνης.
Αυτές τις μέρες θα δούμε κι άλλα νούμερα ψηλά, και εν συνεχεία θα δούμε μια επιπέδωση στους θανάτους.
Ως προς τα κρούσματα, μέχρι τις 25 του μηνός θα δούμε μια σταδιακή αργή αποκλιμάκωση της τάξης των 200 με 250 κρουσμάτων την εβδομάδα.
Αυτή την εβδομάδα ήμασταν περίπου 2090 - 2150 (κρούσματα) ο κινητός μέσος όρος, όταν τέλος Αυγούστου ήμασταν στα 3200.
Επομένως, θα έχουμε την κάμψη παρότι γίνεται πολύ μεγάλος αριθμός τεστ λόγω της αναγκαίας υποχρεωτικότητας που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους.
Έτσι αποκαλύπτουμε και τους ασυμπτωματικούς» είπε ο κ.Τζανάκης.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου

Ανοίγει σήμερα Τρίτη 14/9 η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αφορά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 285.000.
Ήδη οι πολίτες αυτοί λαμβάνουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ποιους αφορά

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Περαιτέρω θωράκιση

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.
Επίσης, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.

Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μια εβδομάδα - Αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών

Την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών υποδεικνύουν τα 3.194 κρούσματα που καταγράφηκαν σε ανηλίκους από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και 13/9.
Με την αύξηση να φτάνει στο 4,3% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα και μάλιστα χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αξία της συμμετοχής των παιδιάτρων στον εμβολιασμό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, αναμένεται ότι έτσι θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από τον εμβολιασμό των εφήβων, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους.
Τόνισε, ωστόσο, ότι εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων και από τους παιδιάτρους, δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος και «οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται».
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, παρατηρείται ικανοποιητική αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού στις μικρές ηλικίες, σύμφωνα και με τα δεδομένα που παρουσίασε σήμερα ο κύριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 ετών και 13.500 παιδιά 12-14 ετών, ενώ ο συνολικός αριθμός εμβολιασμών στις δύο ηλικιακές κατηγορίες ξεπερνά τις 140.000.
Συνολικά, έχουμε ξεπεράσει τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 56% εμβολιαστεί πλήρως.
Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, 102.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, με την πλειοψηφία να είναι κάτω των 35 ετών.

Αναλυτικά, η εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων ηλικιών έχει ως εξής:

  • Στους 40-44 ετών το 65,5% έχει εμβολιαστεί (66,3% με τα ραντεβού)
  • Στους 35-39 ετών το 58,5% έχει εμβολιαστεί (59% με τα ραντεβού)
  • Στους 30-34 ετών το 58% έχει εμβολιαστεί (59% με τα ραντεβού)
  • Στους 25-29 ετών το 57% έχει εμβολιαστεί (58% με τα ραντεβού)
  • Στους 18-24 ετών το 48% έχει εμβολιαστεί (49% με τα ραντεβού)
  • Στους 15-17 ετών το 25% έχει εμβολιαστεί (26,5% με τα ραντεβού)
  • Στους 12-14 ετών το 13% έχει εμβολιαστεί (14,5% με τα ραντεβού)

Επιπλέον, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναβολής ή αποφυγής του εμβολιασμού λόγω του άγχους για αλλεργικές αντιδράσεις, παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το 98% των 8.102 συμμετεχόντων δεν παρουσίασε καμία αλλεργική αντίδραση, το 1% παρουσίασε ήπια αντίδραση και το 0,7% αντιμετωπίσιμη αναφυλακτική αντίδραση.
Σημειώνεται ότι το 5% των συμμετεχόντων είχαν προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.
«Υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια» υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως για το mRNA εμβόλιο της Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης ανά εκατομμύριο.

Όλα τα μέτρα για εμβολιασμένους και μη - Tι αναφέρει το ΦΕΚ


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα εξής:

Για τις δημόσιες υπηρεσίες:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.

Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4828/2021 και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακό μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
Σε περίπτωση που ο πρώτος έλεγχος έγινε σε ιδιωτική δομή, επιβεβαιώνεται εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή υγείας.
Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής, με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Νέα δεδομένα ισχύουν από χθες 13/9 για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
- Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
- Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
- Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τι ισχύει για τα σχολεία

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ισχύουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στον χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Τι θα γίνεται με τα κρούσματα


Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-1, αλλά και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Στους 14.223 οι νεκροί

Στους 14.223 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 13/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.608, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν 78.169 τεστ, τα 5.463 μοριακά και τα 72.706 rapid.
x1_14.jpg
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 2,05% έναντι 1,24% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (χθες 378).
x2_12.jpg

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 342 (90,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 183 (ημερήσια μεταβολή -16,82%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xasrtis13_9.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης