Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκλιμάκωση της πανδημίας - Παραμένει ο συναγερμός για τα σχολεία - Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά

Αποκλιμάκωση της πανδημίας - Παραμένει ο συναγερμός για τα σχολεία - Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά

Εμβόλια και testing συγκρατούν την πανδημία - Νέο κύμα από μέσα Οκτωβρίου - Τι θα γίνει με γ' δόση

 

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς οι απαισιόδοξες προβλέψεις για έξαρση κρουσμάτων το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου λόγω της επιστροφής των τουριστικών στα αστικά κέντρα, δεν επαληθεύτηκαν.
Σε αυτό φαίνεται πως έχουν συνηγορήσει αφενός οι εμβολιασμοί – έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,89 εκατ. πολίτες – και αφετέρου το αυξημένο testing που προβλέπεται για όλους τους ανεμβολίαστους από την περασμένη Δευτέρα 13/9 στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.
Αν και χθες Τετάρτη 15/9 πέρασαν στο «κόκκινο» και σε περιοριστικά μέτρα οι περιοχές της Καβάλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, η επιδημία δείχνει σημάδια ύφεσης και αποκλιμάκωσης, καθώς μειωμένες εμφανίζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ μειώνεται και ο δείκτης θετικότητας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων εξακολουθεί είναι η λειτουργία των σχολείων καθώς αναμένουν να δουν πως το άνοιγμα τους θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν πως το επόμενο κύμα της επιδημίας θα εκδηλωθεί από τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, όταν και εκτιμάται πως τα ημερήσια κρούσματα θα ανέρχονται σε περίπου 5.000.
Την ίδια στιγμή, αναμένονται και οι τελικές εισηγήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με την γ’ δόση του εμβολίου και την χορήγηση της και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, πέραν των ανοσοκατασταλμένων.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες 48 ώρες, την γ’ δόση έκαναν περισσότεροι από 4.000 από τους 285.000 ανοσοκατασταλμένους ενώ δρομολογούνται ήδη οι εμβολιασμοί στους ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Μειώνονται οι νέες εισαγωγές - Έκκληση να εμβολιαστούν οι άνω των 55

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση, οι αρμόδιοι ανέφεραν τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας, τονίζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, με την Μίνα Γκάγκα να τονίζει ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, ενώ η κ.Παπαευαγγέλου τόνισε ότι περιοχές με ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη, δεν παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων.
Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως στη χώρα παρουσιάζεται συρρίκνωση της πανδημίας, ενώ λόγω της αυξανόμενης χρήσης κλειστών χώρων που αναμένεται το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αυξηθεί η διασπορά του ιού ξανά.

Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω τεστ, αλλά μείωση θετικότητας

Ύφεση παρατηρείται στην πορεία της πανδημίας, με μέσο κυλιόμενο όρο τα 2.109 κρούσματα ανά μέρα, όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα.
Η καθηγήτρια σημείωσε πως θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των self test που θα διενεργούνται, καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους.
Παράλληλα, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που θα προσέρχονται είτε λόγω συμπτωμάτων είτε κάποια παιδιά που θα χρειάζονται επιβεβαίωση του θετικού self test.
Αυτή η τακτική, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Ωστόσο, αναμένεται να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση της θετικότητας.
Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων ανά περιοχή από τον κ. Τσιόδρα, η οποία δείχνει πως η θετικότητα των self test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων.
Όσον αφορά τους μαθητές, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, με το άνοιγμα των σχολείων βρέθηκαν μέσω των τεστ 212 ασυμπτωματικά παιδιά.
Η καθηγήτρια τόνισε, όμως, ότι κάθε παιδί που θα βρίσκεται θετικό θα μένει σπίτι, άρα θα μειώνεται η διασπορά μέσα στην τάξη.
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, την Ευρυτανία, την Αργολίδα και την Ηλεία.
Τέλος, επεσήμανε ότι δεν παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και πως υπάρχει απόλυτη σχέση μεταξύ των εμβολιασμών και των κρουσμάτων.

Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα

Σημαντικά μειωμένος είναι ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων κορωνοϊού στην επικράτεια για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.
Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μειωμένος κατά το ίδιο διάστημα κατά 18%.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι ελαφρώς βελτιωμένη.
Πιο συγκεκριμένα οι νοσηλείες στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 6%, ενώ οι νέες εισαγωγές έχουν υποχωρήσει σε αρκετά λιγότερες από 250 και προσεγγίζουν τις 200 ανά ημέρα.
Συνολικά έχουν διανεμηθεί 50,3 εκατ. σελφ τεστ σε 4,7 εκατ. πολίτες. 33,6 εκατ. είναι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ έως χθες βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από επαγγελματίες υγείας είναι περίπου 98..000
«Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα κάτι που πλέον αποτυπώνεται και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι καθώς ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται είναι πολύ αυξημένος χρειάζεται και προσοχή στην ανάγνωση του αριθμού των διαγνώσεων που είναι φυσικό να αυξηθούν.
Η εικόνα, τόνισε θα είναι πιο ξεκάθαρη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της αύξησης του χρόνου που παίρνουν οι πολίτες σε κλειστούς χώρους.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το φετινό φθινόπωρο με όπλο τον εμβολιασμό και τα τεστ υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η πανδημία πιο αποτελεσματικά αλλά και με λιγότερο κόστος.

Στους 14.354 οι νεκροί

Τα νέα 16/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.322, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 625.083, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.775 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.354 θάνατοι.

eody1_29.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (65,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 329 (91,64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8,36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.077 ασθενείς.
eody2_32.jpg


Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -8,04%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis16_9.webp

Χάρτης ECDC: Μικρή βελτίωση για την Ελλάδα - Στο «πορτοκαλί» όλη η χώρα

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η Ελλάδα στον ανανεωμένο συνδυαστικό χάρτη του ECDC, καθώς περιοχές που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο «βαθύ κόκκινο» έπεσαν στο «πορτοκαλί», χρώμα στο οποίο βρίσκεται, πλέον, όλη χώρα.
Θυμίζεται πως στον χάρτη της προηγούμενης εβδομάδας που προκύπτει από τον συνδυασμό κρουσμάτων - τεστ κορωνοϊού και δείκτη θετικότητας τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ήταν στο «βαθύ κόκκινο».

xartis_ecdc.webp

Στον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), ενώ στο βαθύ «πράσινο» βρίσκεται η χώρα στον αριθμό των τεστ, με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

ecdc_3.webp



ecdc_test.webp



Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου

Άνοιξε από 14/9 η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αφορά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 285.000.
Ήδη οι πολίτες αυτοί λαμβάνουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ποιους αφορά

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Περαιτέρω θωράκιση

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.
Επίσης, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.


Όλα τα μέτρα για εμβολιασμένους και μη - Tι αναφέρει το ΦΕΚ


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα εξής:

Για τις δημόσιες υπηρεσίες:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.

Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4828/2021 και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακό μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
Σε περίπτωση που ο πρώτος έλεγχος έγινε σε ιδιωτική δομή, επιβεβαιώνεται εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή υγείας.
Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής, με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Νέα δεδομένα ισχύουν από χθες 13/9 για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
- Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
- Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
- Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τι ισχύει για τα σχολεία

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ισχύουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στον χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Τι θα γίνεται με τα κρούσματα


Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-1, αλλά και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης