Για μία νέα έξαρση της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα ανησυχούν οι επιστήμονες, αν και η παρούσα εικόνα των κρουσμάτων είναι υφεσιακή.
Για μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα, έκανε λόγο ο διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος ενώ ανησυχίες για δύσκολο χειμώνα εκφράζει και ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.
Προς το παρόν, η διασπορά έχει περιοριστεί σημαντικά, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όμως, θα φανεί το αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, τη στιγμή που η αλλαγή του καιρού θα έχει ήδη αρχίσει να μάς κρατά περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.
Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε μέχρι τώρα θα παίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ειδικότερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά.
Πάντως, το τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή κινείται γύρω στο 60%, με τις προβλέψεις βάσει των τωρινών δεδομένων να εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεπεράσουμε το 65%
Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την χορήγηση της γ’ δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών.
Καπραβέλος: Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας – Αγωνιούμε για το 4ο κύμα
Αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο.
«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος και σημείωσε πως «περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορωνοιό , τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά».
Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως άνθρωποι που νόσησαν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο, τονίζοντας ότι όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και θα νοσήσουν βαρύτερα.
«Δεν βλέπουμε εμβολιασμένους σε βαριά κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, σημείωσε ότι η υπερμετάδοση του ιού φαίνεται ότι δεν γίνεται μόνο με τα σταγονίδια αλλά και αερογενώς, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται απολύμανση των χώρων.
Παυλάκης: Δύσκολος χειμώνας
Η κατάσταση τον χειμώνα με την πανδημία θα είναι πολύ δύσκολη, εκτίμησε ο ιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση το χειμώνα αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Τόνισε πως τώρα που άνοιξαν και τα σχολεία τα κρούσματα θα εκτοξευθούν,
Σημείωσε πως το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε επανάληψη της περσινής χρονιάς με μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε 2000 -3000 κρούσματα και 40 θανάτους κάθε μέρα ενώ δεν έχει πιάσει ακόμα το κρύο.
Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε πως οι μισοί Έλληνες δεν είναι ακόμα προστατευμένοι με το εμβόλιο και πως το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα αν και έχει λιγότερα κρούσματα από το Ισραήλ, έχει περισσότερους θανάτους και ο λόγος είναι πως ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος.
Εκτιμά επίσης είναι αναγκαίος ο γενικός εμβολιασμός λόγω των καινούργιων στελεχών που αναπτύσσονται.
Παγώνη: Τρίτη δόση για υγειονομικούς και τους άνω των 60 - Αρχές Οκτωβρίου πιο ξεκάθαρη εικόνα για πανδημία
Τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου οι ειδικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση για την εξέλιξη του κορωνοιού τα Χριστούγεννα, ανέφερε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τη νόσο αυτή δεν ξεμπλέκουμε εύκολα.
Στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 σε υγειονομικούς και άτομα άνω των 60 ετών, εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων τη Δευτέρα 20/9 από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφέρθηκε η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση, καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή.
Αυτό, πρόσθεσε, θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα, ενώ σημείωσε ότι ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απόφαση να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, η κα Παγώνη εξήγησε ότι στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσον αφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε.
«Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους», σημείωσε.
Για παιδιά
Η κ. Παγώνη εξέφρασε τον προβληματισμό των ειδικών για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στα παιδιά, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει έξαρση με το άνοιγμα των σχολείων και απηύθυνε έκκληση στους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους.
Όπως είπε, οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12-15 ετών φτάνουν μόλις το 13% και στα παιδιά 15-17 ετών μόλις στο 21%.
ΕΟΔΥ: 2.190 κρούσματα και 37 θάνατοι στις 18 Σεπτεμβρίου
Υψηλά σταθερά παραμένουν τα νούμερα του κορωνοϊού όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.190 , εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 629.498 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.204 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.433 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (64.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 320 (91.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 28 (8.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.086 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 193 (ημερήσια μεταβολή +3.76%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν στην Αττική 531 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 296 νέες μολύνσεις.
Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 66 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 53 κρούσματα
Δυτική Αττική: 50 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 80 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 159 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 56 κρούσματα
Πειραιάς: 54 κρούσματα
Νήσοι: 13 κρούσματα
Αναλυτικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα:
Σχόλια αναγνωστών