Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επικίνδυνες ανατροπές, σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Έρχεται έξαρση της πανδημίας προειδοποιεί το ECDC

Επικίνδυνες ανατροπές, σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Έρχεται έξαρση της πανδημίας προειδοποιεί το ECDC

Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Αυξημένη θετικότητα σε 6 περιοχές - Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ - Προειδοποίηση ECDC για έκρηξη πανδημίας στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε μίνι lockdown και υπό περιοριστικά μέτρα είναι από τις 06:00 σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη, Λάρισα αλλά και μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας καθώς εξακολουθεί να διασπείρεται με αμείωτη ένταση η επιδημία του κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τη βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας αφενός στις καιρικές συνθήκες που συνεπάγονται περισσότερους συγχρωτισμούς σε κλειστούς χώρους αφετέρου στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αυτών των περιοχών.
Και μπορεί 10 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας να έχουν περάσει στο «κόκκινο» (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα) με αποτέλεσμα να τίθενται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 αλλά και της απαγόρευσης της μουσικής καθ’όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά και αφορούν λίγους.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί υποστηρίζουν πως οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο και την 28ης Οκτωβρίου θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών και για αυτό το λόγο προτείνουν να μη διεξαχθούν ούτε και φέτος οι παρελάσεις.
Εν τω μεταξύ, σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το οποίο προειδοποιεί για έξαρση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

Στους 14.860 οι θάνατοι

Τα νέα 1/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.636, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 658.368, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.056 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στα 215.443 τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο η θετικότητα υποχώρησε στο 1,22% έναντι 1,48%.
x1_21.jpg
Από τα τεστ τα 14.065 ήταν μοριακά και τα 201.378 rapid.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.860 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329 (χθες 326).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

x2_20.jpg
To 79% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 295 (89,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.163 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή +6,33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 171 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis1001.webp


Παγώνη: Κοκκίνισε η βόρεια Ελλάδα – Κάτω από το 40% η εμβολιαστική κάλυψη

Την έντονη ανησυχία της για την εξέλιξη της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι σε πολλές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 40%.
«Όλη η Βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε.
Υπάρχουν πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί.
Ένα στα τρία κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδας είναι παιδιά.
Πιέζεται το σύστημα.
Πάνω από 90% καλυμμένες είναι οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.
Αν καλυφθεί το 10% πού θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί» διερωτήθηκε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη, η οποία για άλλη μια φορά κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, διαφορετικά όπως είπε, «θα τρέχουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας, μπροστά ο κορωνοϊός και πίσω εμείς».
09.JPG

Καπραβέλος: Γεμίζουν τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα – Δύσκολος ο χειμώνας

Για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα προειδοποίησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε πως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αρχίζουν να δέχονται ασθενείς και από γειτονικούς νομούς.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος υποστήριξε ότι η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο έκλεισε όχι μόνο με εισαγωγές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών, τα οποία, όπως είπε, «γεμίζουν σιγά –σιγά».
«Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν την ανησυχία για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στα νοσοκομεία.

Προειδοποίηση ECDC – Αρνητικά ρεκόρ για την Ελλάδα

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το οποίο προειδοποιεί για έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι τρίτη σε θανάτους στην Ευρώπη, πέμπτη σε εισαγωγές σε εντατική μονάδα και έβδομησε συχνότητα προσβολής από τον ιό στα άτομα άνω των 65 ετών είναι η Ελλάδα.
Επιπλέον, η Ελλάδα εμφανίζει υπερδιπλάσια – σε αναλογία πληθυσμού – κρούσματα από τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει 287,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, όταν η Ισπανία έχει 101,7 κρούσματα, η Ιταλία, 108,4 κρούσματα, η Πορτογαλία 141,9 και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 156,6 κρούσματα.
Αντίστοιχα οι ηλικιωμένοι 65 ετών και πάνω φτάνουν τους 128,2 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, όταν στην Ε.Ε. φτάνει τους 70,7 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, ενώ στην Ιταλία περιορίζεται στους 52,4, στην Ισπανία στους 58,1 και στην Πορτογαλία στους 90,5 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο.
Η αναλογία θανάτων φτάνει τους 54,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει τους 15,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Όσο για την εισαγωγή στις εντατικές, ο δείκτης φτάνει τις 1,2 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι μόλις 0,6 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

Χάρτης ECDC: Πορτοκαλί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

Με πορτοκαλί χρώμα εμφανίζεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Στον δείκτη, που περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με κίτρινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου. Η εικόνα στο σύνολο της χώρας παραμένει παρόμοια σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει στο βαθύ πράσινο σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται. Ως προς τη θετικότητα, όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο κίτρινο, εκτός από την Αττική και το Βόρειο Αιγαίο που βρίσκονται στο πράσινο.


724bb32d10b54f589d3bbba4b48bb231_1.jpg
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέπτη της κοινότητας

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη βόρεια Ελλάδα στο μέτωπο της πανδημίας, οι επιστήμονες παρέθεσαν δεδομένα από την ιχνηλάτηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία υποδεικνύουν σοβαρή επικράτηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης.
Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, παρατηρείται, επίσης, σημαντική διασπορά και στις ηλικίες 35-45 ετών, δηλαδή στους γονείς των παιδιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι αυτό της Αττικής, όπου το 61,2% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο σε παιδιά δημοτικού όσο και Γυμνασίου-Λυκείου να παραμένει σταθερά χαμηλός.
Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου δεν ξεπερνά το 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα παιδιά κάτω των 12 ετών.
Η επιβάρυνση που παρατηρείται, λοιπόν, στη βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής μετάδοσης από τα παιδιά στους ανεμβολίαστους γονείς και από εκείνους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρωτεύοντα ρόλο στο φαινόμενο αυτό παίζουν κυρίως οι κοινωνικές συναναστροφές και η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση, παρά η διασπορά σε σχολικό και εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχει πιο δομημένος διαγνωστικός έλεγχος.

Άνω του 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφατη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έδειξε ότι υπάρχει γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τις διακυμάνσεις του επιδημιολογικού φορτίου.
Η διαπίστωση αυτή επηρεάζει κατ'επέκταση και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα περισσότερα νέα κρούσματα στις περιοχές με μικρό αριθμό εμβολιασμών οδηγούν αναπόφευκτα σε περισσότερες νοσηλείες.
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό κάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 69% με ήπια μείωση της τάξης του 3% την τελευταία εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη εκτινάσσεται πάνω από το 90%.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ (εκτός της βόρειας Ελλάδας), με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό να είναι πλέον λιγότεροι από 2.000 και τους θανάτους να έχουν μειωθεί κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εξαίρεση στα στοιχεία αυτά αποτελεί η ηλικιακή ομάδα 55-64, στην οποία καταγράφεται αύξηση στις διασωληνώσεις και σταθερότητα στους θανάτους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 12 φόρες μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με συμπολίτες τους ίδιας ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί.
«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν.
Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Ακραίο σενάριο το κλείσιμο των δραστηριοτήτων

Μειωμένα κατά 10% είναι τα νέα κρούσματα αυτή την εβδομάδα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.232 νέες λοιμώξεις επί 150.433 διαγνωστικών ελέγχων για το τελευταίο 24ωρο.
Η επιδημία στη χώρα βρίσκεται σε μία φάση συρρίκνωσης για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, παρά την απόλυτη πλέον επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα».
Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε η γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 για την περίοδο 27 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου 2021, η εν λόγω παραλλαγή εντοπίστηκε στο σύνολο των 620 δειγμάτων ειδικού ενδιαφέροντος που ελέγχθηκαν.
Ωστόσο, οι προβλέψεις των ειδικών για αύξηση της επιδημικότητας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και ήδη παρατηρείται επιδείνωση της επιδημίας σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες χθες ξεχώρισαν η Θεσσαλονίκη με 315 νέα κρούσματα, η Πιερία με 74, η Ξάνθη με 67, η Πέλλα με 62 και η Ημαθία με 60.
Όσο για την υπόλοιπη Ελλάδα, 139 νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν σήμερα στη Λάρισα, η οποία ξεπέρασε σε αριθμό νέων διαγνώσεων ακόμα και το κέντρο της Αθήνας (132 – 511 συνολικά στην Αττική).
Ακόμα και με βάση αυτά τα στοιχεία, όμως, το κλείσιμο των δραστηριοτήτων με τη μορφή καθολικού lockdown θεωρείται ακραίο σενάριο, σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.
«Μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή τοπικά αύξηση της πίεσης αλλά όχι σε επίπεδο παρόμοιο με το περσινό, γι'αυτό και το κλείσιμο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο και δεν έχει συζητηθεί από την Επιτροπή. Τα μέτρα που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά», ανέφερε.


Άνοιξε από 30/9 η πλατφόρμα για την γ’ δόση σε υγειονομικούς και άνω των 60

Άνοιξε από 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Η γ’ δόση χορηγείται με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.
Τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή AstraZeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer.
Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων.
Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Ποιοι εμβολιάζονται

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων.
Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης