Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στη διασπορά του ιού - «Ρεκόρ» νέων κρουσμάτων η Λάρισα
(Συνεχές upd) Οι κατά τόπους περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη μουσική εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα και ο έλεγχος της πανδημίας θα περάσει σε νέο επίπεδο δυσκολίας.
Η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 2.876 σημερινά κρούσματα (527 στην Αττική) κατόπιν 370.311 τεστ κορωνοϊού, τη μείωση στους διασωληνωμένους σε 334 από 342 και τις νέες εισαγωγές ασθενών 146, αποτυπώνει μια καλή, σταθεροποιημένη επιδημιολογική εικόνα που, ωστόσο, κάπου θαμπώνει.
Η Βόρεια Ελλάδα και πλέον και η Θεσσαλία βαδίζουν στο δικό τους μονοπάτι με αυξητικές τάσεις στη διασπορά του ιού και τις νοσηλείες.
Παράλληλα, οι 34 νέοι θάνατοι φέρνουν τη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον ιό μια ανάσα από τις 15.000.
Στα δεδομένα που προβληματίζουν έρχεται να προστεθεί η «επικίνδυνη» χαλαρότητα.
Ο εσωτερικός τουρισμός πλέον δεν αφορά τα νησιά που συγκεντρώνουν 79 μόλις νέα κρούσματα και άλλα 68 ακόμα αν συνυπολογιστεί η Κρήτη, αλλά τις μετακινήσεις σε γειτονικές περιοχές, εκεί που δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα.
Στις Σέρρες, οι οποίες αναμένεται να υπαχθούν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, «μεταναστεύουν» τα βράδια όσοι επιθυμούν να διασκεδάσουν από τις γειτονικές «κόκκινες περιοχές» όπου απαγορεύεται η μουσική και η μεταμεσονύκτια κυκλοφορία.
Κάθε εβδομάδα και νέο lockdown – «Ρεκόρ» νέων κρουσμάτων η Λάρισα
Καρδίτσα και Σέρρες θα αποτελέσουν τη νέα προσθήκη στο κόκκινο επίπεδο, μετά την απόφαση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων.
Θα αποτελέσουν τον κρίκο της τελευταίας αλυσίδας των περιορισμών τοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου με Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και ακολούθησαν στις 9 Αργολίδα και Ευρυτανία, στις 16 Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα, στις 23 Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα και Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου.
Στις 11 τελευταίες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) το lockdown συνεχίζεται.
Η ΠΕ Σερρών την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 354 νέα κρούσματα ενώ, χθες είχε 73 νέες λοιμώξεις.
Στην περιοχή φαίνεται πως επαναλαμβάνεται το περσινό φαινόμενο μετακίνησης κατοίκων από τις γειτονικές περιοχές με περιοριστικά μέτρα με σκοπό τη διασκέδαση στα ανοιχτά μαγαζιά.
Το γεγονός έθιξε έντονα ο δήμαρχος Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και εκφράζοντας την επιθυμία του για άμεσο lockdown.
«Φέτος δεν δικαιολογούνται τέτοιες καταστάσεις» επεσήμανε.
Πράγματι, η ΠΕ Σερρών κυκλώνεται από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Δράμα στις οποίες ο κορωνοϊός κοχλάζει και χθες όπως δείχνουν τα 441, 37 και 105 νέα κρούσματα αντίστοιχα, κομμάτι της έξαρσης της πανδημίας ξανά στη Β. Ελλάδα, στα νοσοκομεία της οποίας νοσηλεύονται 547 ασθενείς σε απλές κλίνες (438 ανεμβολίαστοι) και 119 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ – 108 ανεμβολίαστοι).
Η πανδημία «φουντώνει» και στη Θεσσαλία. Η ΠΕ Λάρισας σήμερα με 208 νέα κρούσματα κατέγραψε το δικό της ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.
Οι 37 νέες λοιμώξεις στην ΠΕ Καρδίτσας και η εν γένει μεγάλη διασπορά που παρατηρείται στην περιοχή, πιθανότατα οφείλεται ξανά στις συρροές από τους δύο οικισμούς Ρομά στην κωμόπολη των Σοφάδων.
Τέλος η ΠΕ Μαγνησίας καταγράφει 54 νέα κρούσματα.
«Εκτόξευση» του ιικού φορτίου στο Ρέθυμνο
Κατά 308% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Ρεθύμνου, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021.
Σύμφωνα με την έκθεση, αύξηση παρατηρήθηκε ακόμα στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%), στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στο Βόλο (+32%).
Πτωτικές, τέλος, τάσεις σημειώθηκαν στην Πάτρα (-20%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%) και στα Ιωάννινα (-32%), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική, στο Ηράκλειο και στην Αλεξανδρούπολη.
Στους 14.991 οι νεκροί
Τα νέα 5/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.876, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 666.517, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 352.370 τεστ, τα 17.941 μοριακά και τα 352.370 rapid.
Η θετικότητα υποχώρησε στο 0,77% έναντι 2,85% χθες με πιο περιορισμένο αριθμό ελέγχων.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.991 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (χθες 342).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 300 (89,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.188 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 146 (ημερήσια μεταβολή +5.8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Οικονόμου: Δικαιούνται προνόμια οι εμβολιασμένοι – Δεν ξανακλείνει η χώρα
Τη θέση πως δικαιούνται προνόμια οι εμβολιασμένοι διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Αύριο ο κ. Πλεύρης θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται να έχουν προνόμια για την συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια» είπε ο κ.Οικονόμου.
«Δύο στους τρεις συμπολίτες μας έχουν θωρακιστεί με τον εμβολιασμό τους και το πλαίσιο αυτό αλλάζει ανάλογα με την συγκυρία και ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα.
Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει και να ζήσουμε συνθήκες σκληρού lockdown.
Παρατηρώντας κανείς τους αριθμούς και όσους είναι διασωληνωμένοι, διαπιστώνει ότι αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Ας είναι ένα μήνυμα αυτό για να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το δώρο της επιστήμης» είπε ο κ.Οικονόμου.
Σχετικά με το τι θα γίνει με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι «φέτος δεν είναι όπως πέρυσι και έχουμε πολλούς εμβολιασμένους».
«Ο κόσμος δικαιούται και αξίζει μια κανονικότητα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πέτσας: Κανονικά οι παρελάσεις – Πάμε προς νέες, μεγαλύτερες ελευθερίες για εμβολιασμένους
Τη θέση πως κανονικά θα γίνουν οι παρελάσεις και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενόψει της 28ης Οκτωβρίου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Πολύ διαφορετικοί ο περσινός Οκτώβριος με τον φετινό» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι επιτρέπονται οι παρελάσεις λόγω του ότι 6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ μαζί με αυτούς που νόσησαν, φτάνουν τα επτά εκατομμύρια όσοι έχουν ανοσία.
Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, ο κ. Πέτσας, έκανε λόγο ότι ακόμα και στους νομούς με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «οι εμβολιασμοί είναι περίπου στο 45%- 50%».
«Προσπαθούμε να δώσουμε καθαρά κίνητρα στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
Εννιά στους δέκα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανέφερε πως αύριο Τετάρτη 6/10 θα ανακοινωθούν νέες και «μεγαλύτερες» ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Lockdown τέλος
«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων.
Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο» είπε ο κ.Πέτσας.
Εξαδάκτυλος: Ναι σε περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους – Δεν πρόκειται για προνόμιο
Υπέρ της παροχής περισσότερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους πολίτες τάχθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για προνόμιο ή τιμωρία αλλά για «αποκατάσταση της πραγματικότητας».
«Οι εμβολιασμένοι που είναι προστατευμένοι έναντι του ιού πρέπει να ζουν φυσιολογικά και να μην περιορίζονται οι ελευθερίες τους.
Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται επαρκώς για να μην καταλήγουν στη ΜΕΘ και να συναντούν τον δημιουργό τους πρόωρα» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ανέφερε ότι σειρά μέτρων που εφαρμόζονται περιέχουν αντιφάσεις.
Όπως είπε, οριζόντια μέτρα πρέπει να πάψουν να ισχύουν γιατί είναι άδικα αλλά και δεν έχουν κανένα νόημα.
Σχετικά με τις παρελάσεις ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν με τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην πληγωθεί το πατριωτικό και θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών.
Όσονα φορά την χορήγηση της τρίτης δόσης ο κ.Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες.
Παράλληλα, εξήγησε πως το εξάμηνο αφορά τους υγιείς, καθώς για τόσο διάστημα έχουν υψηλή προστασία.
«Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν την κάνει νωρίτερα.
Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι μια ειδική κατηγορία» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή μπορεί να μην έχουν αναπτύξει την ίδια ανοσία με έναν υγιή και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση άμεσα.
Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν συμπέσουν τα δύο εμβόλια.
«Το εμβόλιο μαζί με τις μάσκες και τις αποστάσεις σχεδόν εξαφάνισε τη γρίπη», ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Φόβοι για τον συνδυασμό κορωνοϊού - ιού της γρίπης
Το κενό στην επιστημονική γνώση σχετικά με τη συγκυκλοφορία των δύο ιών στην κοινότητα λόγω της «εξαφάνισης» της γρίπης πέρυσι, επίσπευσε τη διαδικασία για την αντιγριπική προστασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο, πριν την κορύφωση της γρίπης κατά του μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο.
Επί τούτω, την 1η Οκτωβρίου άνοιξε ηλεκτρονική συνταγράφηση για τα εμβόλια που το 2021 είναι τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό και περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, του Η1Ν1 και του Η3Ν2, και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.
Με τη συνταγογράφηση δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο που λειτουργήσει ως πηγή πληροφόρησης σχετικά με την αντιγριπική κάλυψη στον πληθυσμό.
Ο εμβολιασμός γίνεται το ανάχωμα έναντι ενός ιού «που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη» και που «κάθε φορά μπορεί να έχει και ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου για την ιδιότητά του να μεταλλάσσεται και στάθηκε στην αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί εγκαίρως.
«Όσοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο να το κάνουν», τόνισε για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθαρίζοντας πως μπορεί να διενεργηθεί ακόμη και ταυτόχρονα με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 ή άλλων λοιμώξεων.
Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού τον χειμώνα αποτελεί δύσκολο στοίχημα, όπως το καθιστούν τέσσερα βασικά στοιχεία: η μεγάλη κυκλοφορία αναπνευστικών ιών, το «χαμηλό» τείχος ανοσίας κατά της COVID-19 συγκριτικά με τον αρχικό στόχο, η μειωμένη αντιγριπική ανοσία στην κοινότητα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας.
Πέρυσι, ανέφερε η Πρόεδρος, ο περιορισμός στις μετακινήσεις, η απαγόρευση συνωστισμών και η πειθαρχία στα μέτρα υγιεινής πέτυχαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση, εμβολιάζονται κατά σειρά:
- Ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών
- Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
- Έγκυοι
- Ενήλικοι και ανήλικοι με παθολογική παχυσαρκία
- Παιδιά σε αγωγή με ασπιρίνη
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
- Κλειστοί πληθυσμοί όπως εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών ή εργαζόμενοι σε δομές παροχής υγείας
- Άστεγοι, κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή πιθανές πηγές μετάδοσης του ιού
Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τον κορωνοϊό
Η ανάγκη εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι παρούσα, είτε πρόκειται την τρίτη δόση είτε την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά την παρέλευση πολλών μηνών.
Τα αντιγριπικά δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία για τους δύο ιούς, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως πρόκειται για ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση.
Η χορήγηση των δύο εμβολίων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή με μικρό χρονικό παράθυρο ημερών στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 με αρνητικό όμως αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου.
Προσοχή στον χρόνο του αντιγριπικού εμβολιασμού χρειάζεται να δείξουν οι συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς που βγήκαν θετικοί κατά τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίοι πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό μέχρι να παρέλθει το διάστημα απομόνωσης και υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Επί του παρόντος, έχουν διενεργηθεί συνολικά 12.200.590 εμβολιασμοί, 6.463.824 με μία δόση, 6.175.618 ολοκληρωμένοι και 55.166 με Τρίτη δόση εμβολίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα διαμορφώνεται ως εξής:
- 85 και άνω 75,6%
- 80 - 84 ετών 74%
- 75 - 79 ετών 86%
- 70 - 74 ετών 80%
- 65 - 69 ετών 82%
- 60 - 64 ετών 78,7%
- 55 - 59 ετών 77%
- 50 - 54 ετών 74%
- 45 - 49 ετών 71,6%
- 40 - 44 ετών 67,5%
- 35 - 39 ετών 61%
- 30 - 34 ετών 60,6%
- 25 - 29 ετών 60,5%
- 18 - 24 ετών 57%
- 15 - 17 ετών 32,1%
- 12 - 14 ετών 19%
Σχόλια αναγνωστών