Οι εμβολιασμοί επεκτείνονται σε περιοχές απομακρυσμένες ή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού
(Συνεχές upd) Ενήλικες και παιδιά που μπορούν και χρειάζεται να θωρακιστούν κατά της γρίπης δεν πρέπει να καθυστερούν τον εμβολιασμό τους.
Πρόκειται για ένα αναγκαίο τείχος ανοσίας που δομείται παράλληλα με αυτό για την COVID-19 και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, οπότε ο επιπολασμός της γρίπης κορυφώνεται.
Όπως έχει επισημάνει η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, το ένα εμβόλιο δεν υποκαθιστά το άλλο και ο επικείμενος χειμώνας αναμένεται πιο απειλητικός λόγω απουσίας των μέτρων προστασίας που πέρυσι «εξαφάνισαν» τη γρίπη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 840.000 αντιγριπικά εμβόλια συνταγογραφήθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου ενώ στα 1,8 εκατομμύρια ανέρχονται οι παραλαβές, με στόχο του Υπουργείου Υγείας για φέτος τα 4,2 εκατ. εμβόλια.
Οι συστάσεις των ειδικών απευθύνονται στις ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκής σε περίπτωση λοίμωξης και ειδικότερα: ηλικιωμένους 65 ετών και άνω, παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας όπως χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις (νοσογόνο παχυσαρκία, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα κ.α.), λαμβάνοντες χρονίως ασπιρίνη, εγκύους, λεχοείδες και θηλάζουσες και όσους έχουν ευπαθή άτομα στο περιβάλλον τους (π.χ. ηλικιωμένους ή βρέφη έως 6 μηνών).
Όσον αφορά τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, το 60% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (πάνω από 6,3 εκατ. πολίτες), σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο για την ΕΕ (64,2%).
Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού 1ης δόσης και 206.000 συνολικά έχουν λάβει την τρίτη δόση ενώ, χάρη στα περισσότερα των 300 κινητά συνεργεία, η εμβολιαστική κάλυψη επεκτείνεται σε περιοχές απομακρυσμένες ή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
«Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων τα παιδιά
Την ανάγκη εμβολιασμού κατά της COVID-19 παιδιών που υπάγονται στις ομάδες του εμβολιαστικού σχεδίου επανέλαβε η κυρία Θεοδωρίδου, γνωστοποιώντας το πόρισμα μελέτης παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη που διαπίστωσε ότι το ιικό φορτίο τους είναι εξαιρετικά υψηλό ανεξαρτήτως ηλικίας και φάσης της λοίμωξής τους (οξεία, ήπια ή ασυμπτωματική).
«Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα ''ρεζερβουάρ'' που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων», σχολίασε η καθηγήτρια.
Τα νέα δεδομένα προκύπτουν εν μέσω αυξημένης ανησυχίας, με τη μετάλλαξη Δέλτα στο 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και 868 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού σε παιδιά έως 17 ετών επί συνόλου 3.164.
Ο εμβολιασμός αυτός συνδυαστικά με τον αντιγριπικό «θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας μας, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Οι επιπτώσεις της αποφυγής των εμβολίων αποτυπώνονται σταθερά στους διασωληνωμένους ασθενείς καθώς, σε σύνολο 347 σήμερα, οι 307 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (43 χθες) και αφορούν ολοένα περισσότερους νέους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν.
Τελευταίες περιπτώσεις, η 34χρονη από την Αγία Μονή Τρικάλων, ο 49χρονος άνδρας στην Κρήτη και ο 32χρονος πυροσβέστης στα Καλάβρυτα.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε έξι περιοχές
Αναπόφευκτος είναι ο προβληματισμός μετά την επιδημιολογική έκθεση που κοινοποίησε ο ΕΟΔΥ, στην οποία η διασπορά δείχνει να εκτοξεύεται.
Τα 3.164 νέα κρούσματα κατόπιν 75.687 ελέγχων κορωνοϊού ανέβασαν τη θετικότητα των τεστ στο 4,18% και γεννούν ερωτηματικά για τις επόμενες ημέρες και το σενάριο η πανδημία να εισέρχεται σε σταθερά αυξητική πορεία.
Έξι περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό νέων λοιμώξεων: Αττική (541), Θεσσαλονίκη (453), Λάρισα (199), Ημαθία (139), Πιερία (138) και Μαγνησία (117). Αναφορικά με το λεκανοπέδιο, στο Κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα (134) με αμέσως επόμενο τον Βόρειο τομέα (78). Στη Βόρεια Ελλάδα, επιδημιολογική επιβάρυνση πλην της συμπρωτεύουσας παρουσιάζουν ο Έβρος (87), η Κοζάνη (56), οι Σέρρες (91), η Ξάνθη (94) και η Πέλλα (71).
Τέλος, Αχαΐα και Μεσσηνία σημειώνουν πολλά κρούσματα, 94 και 88 αντίστοιχα.
Θεοδωρίδου: «Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων αποτελούν τα παιδιά - Πρέπει να εμβολιαστούν
Τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, παρουσίασαν η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «τα εμβόλια mRNA παρουσιάστηκαν με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους.
Από τη συνέντευξή τους, ξεχωρίζω την τοποθέτηση πως μετά την πανδημία θα είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που ειναι ευγνώμονες στην επιστήμη.
Τα εμβόλια είχαν μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις ως προς τη συντήρησή τους.
Περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, τα οποία το σταθεροποιούν. Δεν περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες, συμβάλλουν στον έλεγχο της πανδημίας
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη νόσηση.
Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση.
Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νοσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι.
Η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα.
Συνεχώς, προστίθενται στοιχεία για τους ευάλωτους.
Σε ένα άλλο θέμα, σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC βρίσκεται το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J ως προς την πρόσθετη δόση.
Η θετική γνωμοδότηση από τον FDA εγκρίνει δεύτερη δόση δυο μήνες μετά την πρώτη.
Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, αγγίζει με τη δεύτερη δόση το 90%.
Τέλος, θα αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργιες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό.
Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων.
Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης».
Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς.
Το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δοση.
Περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεπερνώντας το 60%.
Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες κι άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό».
Στους 15.418 οι νεκροί
Τα νέα 18/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.164, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 697.033, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στη θετικότητα.
Έγιναν 75.687 τεστ, τα 5.496 μοριακά και τα 70.191 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα φτάνει το 4,18% έναντι μόλις 1,16%.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.418 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (χθες 357).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.249 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +10,42%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 204 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Το 90% των θυμάτων από covid είναι ανεμβολίαστοι
Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση του στους πολίτες προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Ζαούτης υποστήριξε πως «ο εμβολιασμός είναι το «όπλο» που έχουμε απέναντι στην πανδημία», επισημαίνοντας πως το 90% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι.
Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων προστασίας, ο κ. Ζαούτης σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μέτρα πλέον, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19».
Αναφερόμενος στους θανάτους ολοένα και πιο νέων σε ηλικία ανθρώπων, υποστήριξε πως όσο περισσότεροι νέοι νοσούν, θα δούμε αναλογικά σοβαρά κρούσματα με νοσηλείες και απώλεια ζωών.
Σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την ασφάλεια του εμβολίου, υπογράμμισε πως «δεν είναι νέο το εμβόλιο».
«Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών