(upd3) Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 5.000 κρούσματα ημερησίως από το Νοέμβριο – εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα – και για ένα κύμα που θα οδηγήσει για ακόμα μια φορά το σύστημα υγείας στα όρια του.
Ήδη οι περισσότεροι μιλούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει ικανοποιητικά στους εμβολιασμούς και να δημιουργήσει ένα επαρκές τείχος προστασίας και ανοσίας (το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνά το 62% όταν το ποσοστό ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί είναι πάνω από 80%).
Σε μια προσπάθεια να τονωθεί αυτή η εμβολιαστική εκστρατεία, επανεμφανίστηκε χθες Τετάρτη 20/10 ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος και παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας εξαιρετικά σημαντικής έρευνας για την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός.
Όπως είπε, χάρη στους εμβολιασμούς, αποφύγαμε στην Ελλάδα 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ ενώ σημείωσε πως τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και έναντι της παράλλαξης Delta, προστατεύοντας σημαντικά τόσο έναντι της σοβαρής νόσησης όσο και έναντι του θανάτου.
Κύριο μέλημα όλων είναι η αύξηση των εμβολιασμών προκειμένου να αποτραπεί μια νέα έξαρση, η οποία όμως ήδη παρατηρείται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου και οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες είναι «στο κόκκινο».
Κατά την χθεσινή της συνεδρίαση, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων φέρεται να προσανατολίζεται στην ύπαρξη και επιπλέον χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με το οποίο και θα υπογραμμίζεται η βαρύτητα της επιδημιολογικής κατάστασης, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται μέτρα.
Παράλληλα., αποφάσισαν την απλοποίηση και κωδικοποίηση των ισχυόντων μέτρων, την επέκταση των τεστ 2 φορές την εβδομάδα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων όπως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στους παιδότοπους καθώς και την ανάγκη να οριστεί με σαφήνεια ποιος χώρος θεωρείται εσωτερικός και ποιος εξωτερικός στα πρότυπα του καπνίσματος.
Γκάγκα: Είμαστε ήδη στα δύσκολα στη βόρεια Ελλάδα - Δεν θα πάμε σε lockdown
Τη θέση πως είμαστε ήδη στα δύσκολα όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας της covid στη βόρεια Ελλάδα διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία απέκλεισε το σενάριο ενός lockdown.
«Nομίζω ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει.
Δεν θα πάμε σε lockdown.
Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα
Υπάρχει μια πόλωση γύρω από το εμβόλιο και είναι λυπηρό γιατί πραγματικά μπορούμε να σώσουμε ζωές» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Γκάγκα.
Ερωτηθείσα γιατί η Ελλάδα έχει πάει πίσω στο θέμα αυτό, η κα.Γκάγκα απάντησε ότι «όταν κάποιοι μαλώνουν ή έχουν πρόβλημα δεν φταίει ποτέ ο ένας από τους δυο, φταίει όλο το σύστημα».
«Δεν είναι θέμα πολιτικής και αντιπολίτευσης, είναι θέμα υγείας και πρέπει να πάμε όλοι μαζί ενωμένοι.
Δεν θέλουμε να υπάρχει κύμα πόλωσης, ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει αυτό που νομίζει για τον εαυτό του» υποστήριξε η κα.Γκάγκα, η οποία σχετικά με την γ’ δόση, είπε πως «πιθανότατα θα κάνουμε όλες οι ηλικίες προοπτικά», αν και επεσήμανε πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν χρόνια προβλήματα.
Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Αναπόφευκτο το δ’ κύμα – Ο κορωνοϊός είναι εδώ
Την εκτίμηση πως είναι αναπόφευκτο το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε πως ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Θεμιστοκλέους, επικαλούμενος τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στη χώρα μας, τα οποία ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε πως ο τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι τα εμβόλια.
«Ο κορωνοϊός είναι εδώ και δεν θα φύγει.
Όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο συντομότερα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως είναι μικρή η διαφορά της Ελλάδας στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε, γίνεται συχνά σύγκριση με τις πρώτες χώρες, ενώ η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κοντά σε αυτές.
Ωστόσο, τόνισε πως «πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.
Αναφορικά με την 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, προανήγγειλε πως σύντομα θα έρθει η σειρά και για τους κάτω των 50 ετών, καθώς αναμένεται η ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ συνέστησε στους πολίτες πως πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τεστ αντισωμάτων.
Καπραβέλος: Βράζουν λόγω covid οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη – Αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ
Τη θέση πως βράζουν οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη λόγω της επιδημίας της covid διατυπώνει ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι πλέον αφόρητη η πίεση στο ΕΣΥ και πως οι ασθενείς που πηγαίνουν στα νοσοκομεία είναι πιο βαριά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες φορές.
«Έχουμε χάσει το γέλιο εδώ και ενάμισι χρόνο.
Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς.
Έρχονται νέα δεδομένα.
Άλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει και έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα υγείας.
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι.
Ποτέ δεν το είχαμε αυτό.
Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος.
Ραγδαία επιδείνωση
Ο κ.Καπραβέλος υποστηρίζει ότι η επιδημία σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που το αποδίδει στην κούραση που επικρατεί και τη μη συμμόρφωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων, όπως λέει, υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός δεν υπάρχει.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών κινδυνεύει.
Το σύστημα υγείας μετά από 1,5 χρόνο δεν μπορεί να το στηρίξει.
Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό.
Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο.
Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές.
Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη.
Μη το υποτιμάτε.
Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη» είπε ο κ.Καπραβέλος.
Σαρηγιάννης: Πάμε για 5.000 κρούσματα το Νοέμβριο
Την εκτίμηση του για 5.000 κρούσματα ημερησίως το Νοέμβριο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα επανέλαβε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως το «κλειδί» είναι να προλάβουμε να γυρίσουμε σε αποκλιμάκωση νωρίς.
«Αν μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού εμβολιασμένο θα πετυχαίναμε ανοσία.
Αφού αυτό δεν συμβαίνει, το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς.
Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να κάνεις πολλά τεστ και στους εμβολιασμένους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.
Τσιόδρας: Αποφύγαμε 8.400 θανάτους
Κατά τη συνέντευξη του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς κατάφεραμε να αποφύγουμε άλλους 8.400 θανάτους και 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ, υποστηρίζοντας πως τα ευρήματα δείχνουν πως όλα τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου σε όλες τις ηλικίες.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.
Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά.
Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
Όπως είπε, τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες.
«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, εμφανίζονται κρούσματα της νόσου και σε εμβολιασμένους.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό.
Και οδηγεί δυστυχώς αρκετούς συμπολίτες μας στη λανθασμένη αντίληψη πως τα εμβόλια δεν "δουλεύουν" και δεν προστατεύουν, οδηγώντας σε μία άρνηση να εμβολιαστούν», τόνισε ο καθηγητής, o οποίος υποστήριξε πως 1.200 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν η χώρα είχε «χτίσει» τείχος ανοσίας, με εμβολιασμένο το 95% των άνω των 50 ετών έως τα μέσα Ιουλίου.
Στο κόκκινο η βόρεια και κεντρική Ελλάδα
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πλέον έχει καταστεί σαφές πως η επιδημία εκδηλώνεται πιο έντονα στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τις 12 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας που είναι στο «κόκκινο», στην κατηγορία αυτή εισήλθαν από χθες τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.
Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και για τις άλλες περιφέρειες (Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα) της Θεσσαλίας, η οποία και αυτή περνά στο «κόκκινο».
Σημειώνεται πως στο «κόκκινο» είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος.
Παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών το 26% των κρουσμάτων
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 11 - 17 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.493, αποτελώντας το 26% (-3,7% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.
Παράλληλα, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.427, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.014.
O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.41.
Στους 15.485 οι νεκροί
Στους 15.485 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 20/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.279, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 704.211, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.400 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,08.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 204.943 τεστ με την θετικότητα να ανεβαίνει στο 1,6% έναντι 0,99% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.485 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (χθες 356).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 311 (88,6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.259 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 213 (ημερήσια μεταβολή +10.94%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών