Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Με «κομμένη την ανάσα» μέχρι τα Χριστούγεννα - Το 4ο κύμα θα φέρει 5.000 κρούσματα - Πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown - 15.628 νεκροί

Με «κομμένη την ανάσα» μέχρι τα Χριστούγεννα - Το 4ο κύμα θα φέρει 5.000 κρούσματα - Πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown - 15.628 νεκροί
Oι υγειονομικές αρχές ανησυχούν για την πορεία της επιδημίας, υπάρχουν φόβοι για πιθανή επανάληψη του Οκτώβρη του 2020 ο οποίος οδήγησε στο lockdown του Νοεμβρίου, οπότε η χώρα παραμένει «κόκκινο» μέχρι τις γιορτές
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Πολύ δύσκολοι αναμένονται οι επόμενοι δύο μήνες καθώς επίκειται η κορύφωση του 4ου κύματος μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, με το δυσοίωνο σενάριο να κάνει λόγο για πάνω από 5.000 ημερήσια κρούσματα και 110 ημερήσιους θανάτους προς το τέλος του έτους.
Η προσοχή των επιστημόνων στρέφεται και στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, καθώς εκτιμούν πως θα συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το σύστημα υγείας ήδη πιέζεται, ενώ υπάρχουν φόβοι για πιθανή επανάληψη του Οκτώβρη του 2020, ο οποίος οδήγησε στο lockdown του Νοεμβρίου, οπότε η χώρα παραμένει «κόκκινο» μέχρι τις γιορτές, ενώ προ των πυλών είναι και το πρώτο κύμα γρίππης. 
Η μετακίνηση εκτός νομού τίθεται ως εκ τούτου πάλι στο επίκεντρο.
Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης πέρασε το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού ενώ μερίδα επιστημόνων συγκρίνει τις παρελάσεις με τα κορωνοπάρτι, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών.
Την ανησυχία επιτείνει ο υψηλός αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων, που καταγράφηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Την ίδια ώρα και αν και πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την οικονομία και την κοινωνία για τους πλήρως εμβολιασμένους, αναφέροντας πως περίπου 7 στους 10 πολίτες έχουν αποκτήσει ανοσία είτε μέσω νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά και επισημαίνουν πως δεν έχει κτιστεί το απαραίτητο τείχος προστασίας της κοινωνίας από την πανδημία.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε ξανά σε lockdown και πως η κοινωνία θα παραμείνει ανοιχτή, οι ειδικοί το αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας «ποτέ μην λες ποτέ».
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία που δείχνουν πως οι πολίτες που καταλήγουν στις ΜΕΘ, που νοσούν σοβαρά και τελικά πεθαίνουν, είναι κατά περίπου 90% ανεμβολίαστοι.

Με «κομμένη την ανάσα» ως τα Χριστούγεννα - Νέα μέτρα ζητά ο Δ. Σαρηγιάννης ή 5.000 κρούσματα ημερησίως

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ όλα τα μέτρα έχουν επί της ουσίας καταργηθεί.
Έχουν μείνει τα rapid για τους ανεμβολίαστους και τα self test για τους μαθητές.
Βέβαια, ανάλογα με τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καμία πιθανότητα.
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στη Realnews, πως, αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Με βάση τις προβλέψεις του υπολογιστικού μοντέλου CORE που έχει αναπτύξει το Tμήμα Pεριβαλλοντικής Mηχανικής του ΑΠΘ, η ανοδική τάση της πανδημίας αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 3.700 στις 31 Οκτωβρίου.
Ο καθηγητής κ.Σαρηγιάννης εξηγεί ότι από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, εάν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας αναμένουμε να αρχίσει να επιταχύνεται ο αριθμός άνοδου και να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση αναμένεται να ξεπεράσουν τους 400, φτάνοντας στους 410 στις 31 Οκτωβρίου και να ανέλθουν στους 557 έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Ίδια ανοδική τάση όμως εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι και την περίοδο των εορτών.


Καθοριστικός παράγοντας τα διαγνωστικά τεστ

Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό είναι καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.
«Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self tests, τα οποία έχουν μειωθεί σε περίπου 200.000-300.000, από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής.
Όπως εξήγησε, με βάση το υπάρχον επίπεδο ανοσίας (φυσικό και επίκτητο, μέσω εμβολιασμού), έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση των self tests στα 600.000 θα συντελέσει σε μία πιο διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας τον χειμώνα που έρχεται.
«Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα αυτή η αύξηση του αριθμού των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φθάσει τα 3.550 κρούσματα στις 31 Οκτωβρίου και θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό, αφού στα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει αυξηθεί ελάχιστα (3.600)», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, επιμένοντας πως τα οφέλη από την αύξηση του αριθμού των self tests «θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο».

Προσοχή στη μετακίνηση εκτός νομού

Ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για την ανάγκη ελέγχου στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών», όπως είπε, «και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών».
Προτείνει μάλιστα σε περιοχές που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία άνοδο της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95, ή διπλή μάσκα) παντού.

Επίφοβες περιοχές

Πρέπει να επισημανθεί ότι την δεδομένη χρονική στιγμή την πιο έντονη ανοδική τάση παρουσιάζει Ημαθία ακολουθούμενοι από την Σέρρες και το Κιλκίς.
Όσον αφορά άλλες περιοχές στην ηπειρωτική και βόρεια Ελλάδα, ισχυρή ανοδική τάση έχουν η Δράμα, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, ο Έβρος, το Κιλκίς και η Ροδόπη.
Στην Πελοπόννησο έντονη ανοδική τάση παρουσιάζει Αρκαδία και λίγο πιο ήπια η Μεσσηνία, ενώ προβληματίζει αναστροφή της αποκλιμάκωσης και η διαμορφωμένη ανοδική τάση στην Αχαΐα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία.

Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη

Έντονα αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ, το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις - και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο - πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

• Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.

• Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

Ανησυχία για τον χειμώνα

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση.
Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων.
Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας.
Από εκεί και πέρα ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού.
02_8.JPG
Capture_120.JPG

Μίνα Γκάγκα: «Μάχη» ενημέρωσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και online forum ενημέρωσης

Οι αυξημένες σήμερα, λόγω πανδημίας, κατά περίπου 50% ανάγκες του ΕΣΥ σε προσωπικό, θα υποστηριχθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που φέρνει στη Βουλή διατάξεις που αυξάνουν τα οικονομικά κίνητρα, αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, «παρ' ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι θέσεις των υπηρετούντων κατά πολλές χιλιάδες, αυτήν τη στιγμή, με την αρχή του 4ου κύματος, χρειαζόμαστε κι άλλους και τους καλούμε να έρθουν, βελτιώνοντας και τις οικονομικές απολαβές», όπως προσθέτει.
Yπογραμμίζει ότι θα ενταθεί η ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ξεκινάει και online forum και μια τηλεφωνική γραμμή για ερωτήσεις και απαντήσεις, όπου θα μπορεί ο καθένας να διατυπώνει τις απορίες του και να παίρνει απάντηση από γιατρούς.

ΕΟΔΥ: 2.098 κρούσματα και 30 θάνατοι στις 24/10/2021

Δεν είναι προς εφησυχασμό η μικρή κάμψη που παρουσιάζουν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων (2.098) από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον COVID19, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.098 , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 716.358 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 145 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.164 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
1_73.jpg

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.628 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 365 (61.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_86.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 321 (87.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.282 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 253 (ημερήσια μεταβολή +5.86%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Τα δείγματα που ελέγχθησαν:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 6.916.865 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 17.744.454 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 198.917 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 23 Οκτωβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 45.486.699 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 2.596.215 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ:

Στις 23 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 47 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 8.180 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 270 θετικά (3,3%).

Γεωγραφική διασπορά:

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

3_70.jpg

Οι κόκκινες περιοχές

Στο κόκκινο παραμένει η Αττική, καθώς από τα 2098 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 413 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. 352 είναι τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 151 στη Λάρισα.
Διενεργήθηκαν 148.938 τεστ με την θετικότητα να διαμορφώνεται στο 1,41%.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 40 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 42 κρούσματα

Δυτική Αττική: 11 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 83 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 131 κρούσματα

Nήσων: 8

Νότιος Τομέας Αθηνών: 46

Πειραιώς: 52

Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:

greece_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης