(upd5) Ανεξέλεγκτα κινείται και πάλι η πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πώς θα εξελιχθεί η covid τους επόμενους ιδιαίτερα δύσκολους μήνες του χειμώνα.
Ήδη ο Οκτώβριος ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα αυξημένες νοσηλείες έναντι του Σεπτεμβρίου, κάτι που προμηνύει πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας, κάτι που άλλωστε αποτυπώνουν και οι εκτιμήσεις των ειδικών, βάσει των οποίων από τα μέσα Νοεμβρίου είναι πιθανό να φτάσουμε ακόμα και στα 5.000 κρούσματα ημερησίως.
Ενδεικτικό των εφιαλτικών προβλέψεων είναι οι επιστημονικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για άλλους 2.500 νεκρούς έως τα τέλη του 2021 λόγω της επιδημίας, γεγονός που όπως υποστηρίζουν μπορεί να μετριαστεί ή να περιοριστεί, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, και ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών.
Την ίδια πάντως στιγμή, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου και οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες είναι στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη την χώρα νοσηλεύονται με covid περισσότεροι από 2.400 ασθενείς, εκ των οποίων οι 609 είναι σε ΜΕΘ, ενώ ενδεικτικό είναι πως στη βόρεια Ελλάδα, το 96% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.
Οικονόμου: Να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν
Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε πως ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει.
«Ισχύει το πλαίσιο μέτρων που έχουμε ανακοινώσει.
Ένα πλαίσιο μέτρων που σε διάφορες δραστηριότητες διαφοροποιεί την αντιμετώπιση εμβολιασμένων με ανεμβολίαστους.
Πάνω από όλα θέλω να κάνω μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.
Η εικόνα που έχουμε από τις ΜΕΘ, η εικόνα που έχουμε από τους ανθρώπους που διασωληνώνονται και κινδυνεύουν περισσότερο είναι μια εικόνα που επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους.
Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε στα χέρια μας για να προστατευθούμε απέναντι στην νόσο και από το να νοσήσουμε βαριά.
Όπου έχουμε πολλά περιστατικά, πολλές νοσηλείες, πολλές εισαγωγές σε ΜΕΘ αυτά είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Πρέπει λοιπόν όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούμε απέναντι στην ασθένεια» τόνισε ο κ.Οικονόμου.
Δεν έχει φύγει η πανδημία
Όπως είπε, όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, γίνονται μέσα στα πλαίσια που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης των ειδικών.
«Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο: σε εξωτερικούς χώρους φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις όπου επικρατεί συνωστισμός, και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας είναι εντεταλμένα ώστε να τηρούνται οι διαδικασίες που έχουν αποφασιστεί.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει, είναι εδώ.
Από την άλλη πλευρά 72% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.
Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να εμβολιαστούμε όλο και περισσότεροι και βεβαίως να τηρούμε τα μέτρα» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τζανάκης: Αμείλικτοι οι αριθμοί της covid – Θα έχουμε άλλους 2.500 νεκρούς έως τα τέλη του 2021
Την εφιαλτική εκτίμηση ότι έως τα τέλη του 2021 θα έχουμε άλλους 2.500 νεκρούς διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αριθμοί της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αμείλικτοι.
«Κάθε 1.000 κρούματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.
Ο κ.Τζανάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80 ετών.
«Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%.
Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά.
Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως εάν κατά ένα μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 95% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα.
Αναφερόμενος στις παρελάσεις τόνισε πως δεν θα αφήσουν κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα αν γίνουν οργανωμένα, ωστόσο το ζήτημα όπως είπε είναι η ατομική συμπεριφορά του καθενός.
«Μπορεί σε μια περιοχή να μην γίνουν παρελάσεις, αλλά αν πάμε να γεμίσουμε τις καφετέριες τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερο» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.
Εξαδάκτυλος: Η πανδημία στην Ελλάδα αφορά το ένα τρίτο των ανεμβολίαστων
Τη θέση πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η πανδημία αφορά το ένα τρίτο των ανεμβολίαστων πολιτών διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παρελάσεων.
«Το να πει κάποιος ότι θα ακυρώσει την παρέλαση, μια εκδήλωση ανοιχτού χώρου, που μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους όρους, που μπορεί να τροποποιούνται μέχρι την τελευταία ώρα και να επιτηρούνται, την στιγμή που υπάρχουν πολλές δραστηριότητες ανοιχτές, θα άνοιγε μια συζήτηση που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα για κάποιους ότι μαχόμαστε την πίστη και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Εξαδάκτυλος.
«Η πανδημία σε αυτή την χρονική στιγμή αφορά το 1/3 των συνανθρώπων μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, από όπου προέρχονται οι σοβαρές νοσηλείες και οι απώλειες.
Αν τα 2/3 επιθυμούν δημοκρατικά να αυτοπεριοριστούν αποδεχόμενοι την άρνηση του 1/3, αυτό είναι κάτι που μπορούν να το πράξουν. Εμείς συνιστούμε τον εμβολιασμό.
Για το ένα τρίτο των ανθρώπων που κατασκευάζουν στο μυαλό τους πράγματα και αρνούνται να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι ο ιός είναι ένα κατασκεύασμα της παγκόσμιας τάξης για να πληγεί ο ελληνισμός και η θρησκεία μας, ότι ο ιός θα επηρεάσει το dna του, ότι είναι καλύτερο να αρρωστήσει παρά να εμβολιαστεί, εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε με την κοινωνία, να μην τροφοδοτούμε τέτοια σενάρια.
Να συζητάμε έναν μήνα αν πρέπει να γίνει η παρέλαση δεν προσέφερε καμιά βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουμε.
Όπως και το γιατί εκείνο επιτρέπεται και γιατί εκεί απαγορεύεται, δεν πρόκειται να βγει ποτέ άκρη και η Ελλάδα θα ταλαιπωρείται αδίκως με τον κορωνοϊό» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, υποστηρίζοντας πως στις περιοχές όπου αποφασίστηκε να μην γίνουν παρελάσεις, είναι τελείως διαφορετικός ο συμβολισμός.
«Ορθώς αποφασίστηκε αυτό.
Και αν αύριο αποφασιστεί να πουν τελευταία στιγμή ότι δεν θα υπάρχουν θεατές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης γιατί όσοι προσήλθαν στις άλλες εκδηλώσεις δεν φορούσαν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και αυτή θα είναι μια δικαιολογημένη απόφαση» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος.
Ανησυχία για Θεσσαλονίκη
Εν τω μεταξύ, στη βόρεια Ελλάδα μεταβαίνει από σήμερα Τρίτη 26/10 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα προκειμένου να επισκεφθεί τα νοσοκομεία της πόλης και να παρακολουθήσει από κοντά την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί για τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες είναι πραγματικά στο κόκκινο.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Θεσσαλονίκης καθώς και την παραχώρηση 100 κλινών από ιδιωτικές δομές υγείας προκειμένου να νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια λοίμωξη του ιού.
Το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Θεσσαλονίκη τελεί υπό τεράστια πίεση, τη στιγμή που πολλοί ειδικοί προειδοποιούν και για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη για τον Άγιο Δημήτριο και την 28η Οκτωβρίου.
Σε εννέα μόλις περιοχές τα μισά νέα κρούσματα
Στις ΠΕ Ημαθίας και Πιερίας ανιχνεύθηκε χθες 25/10 τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων (164 και 133 αντίστοιχα), επίδοση κοινή για επτά ακόμα περιοχές: το Κέντρο της Αθήνας (223 από 710 για την Αττική), τη Θεσσαλονίκη (623), τη Λάρισα (273), τη Μαγνησία (180), τον Έβρο (118), την Αχαΐα (115) και τις Σέρρες (105).
Τα 1.934 συνολικά κρούσματα αντιστοιχούν στο 49% της διασποράς.
Παράλληλα, οι 3.937 νέες λοιμώξεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη χώρα προκύπτουν έναντι μικρότερου αριθμού ελέγχων σε σχέση με άλλες ημέρες (76.793), γεγονός που εκτινάσσει την θετικότητα των τεστ πάνω από 5%.
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες στις ΠΕ Ημαθίας (111,43), Θεσσαλονίκης (458,43), Λάρισας (202,43), Μαγνησίας (127,57) και Κεντρικού Τομέα Αθηνών (164,14).
Ενόσω ο ιός επελαύνει, συνάνθρωποί μας, ανεμβολίαστοι στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να γεμίζουν τα νοσοκομεία και τη μακρά λίστα με τους θανάτους από COVID-19. 219 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο, 354 είναι διασωληνωμένοι (314 ανεμβολίαστοι) και 54 ακόμα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Τελευταία φορά που σημειώθηκε ο ίδιος αριθμός θανάτων σε μια ημέρα ήταν στις 20 Μαΐου 2021, το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων μηνών, του χρονικού διαστήματος στο οποίο είχαν εναποτεθεί οι ελπίδες για τη δόμηση ενός ισχυρού τείχους ανοσίας χάρη στον εμβολιασμό.
Αντιθέτως, τα στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης είναι τα πλέον δηλωτικά της κατάστασης: από τους 340 ασθενείς με κορωνοϊό που κατέληξαν στα νοσοκομεία της την περίοδο 12 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2021, το 88% (299) ήταν ανεμβολίαστοι.
Στους 15.682 οι νεκροί
Στους 15.682 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 25/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.937, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 720.295, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.050 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγινε μικρός σχετικά αριθμός τεστ, 76.793 συνολικά (5.970 μοριακά και 70.823 rapid).
Στο σύνολο η θετικότητα εκτινάχθηκε στο 5,12% έναντι μόλις 1,4% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.682 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354 (χθες 365).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (88,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.285 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 219 (ημερήσια μεταβολή -13,44%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 227 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών