(upd6) Εκτός ελέγχου εξαπλώνεται σε όλη την χώρα η επιδημία του κορωνοϊού με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο, κάνοντας λόγο για περισσότερα από 5.000 κρούσματα την ημέρα και για άλλους 2.500 θανάτους έως τα τέλη του 2021.
Με τους εμβολιασμούς να έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα και με το τείχος ανοσίας να φαντάζει ανέφικτο να επιτευχθεί, πλέον αυτό που απομένει για να περιοριστεί η τεράστια διασπορά του ιού είναι η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, τουλάχιστον στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται «στο κόκκινο».
Υπενθυμίζεται πως 21 περιφερειακές ενότητες τόσο στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όσο και στην Πελοπόννησο είναι «στο κόκκινο».
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 88.000 νέα κρούσματα και 1.126 θάνατοι, αριθμοί που αν μη τι άλλο υποδηλώνουν την ένταση του προβλήματος και προϊδεάζουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες προτείνουν τη λήψη περιοριστικών μέτρων για να αποτραπούν οι χειρότερες προβλέψεις - γίνεται λόγος ακόμα και για 10.000 κρούσματα ημερησίως - και να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κυρίως για τις περιοχές εκείνες που έχουν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Μάλιστα έχει ήδη ανακοινωθεί πως αυτό που εξετάζεται είναι σε περιοχές όπου οι εμβολιασμοί είναι χαμηλοί και το ΕΣΥ δοκιμάζεται, να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και αν χρειαστεί να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Οι ειδικοί εξετάζουν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο», αν και γνωρίζουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν αφενός την ενίσχυση του testing και αφετέρου τον καλύτερο έλεγχο και τήρηση της νομοθεσίας, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι και ανησυχίες για εκτίναξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, είναι:
- Περισσότεροι περιορισμοί σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Για παράδειγμα, οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο ενώ δεν αποκλείεται στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι.
- Απαγόρευση μουσικής στους εξωτερικούς χώρους
- Αύξηση του testing σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά τους.
Γκάγκα (αναπληρώτρια υπ.Υγείας): Έρχονται 2.000 δόσεις μονοκλωνικών έως τις 11/11
Τη θέση έως τις 11 Νοεμβρίου αναμένεται η πρώτη παραγγελία των 2.000 δόσεων για μονοκλωνικά φάρμακα διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η κα.Γκάγκα είπε πως «τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά τα εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων», επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε όλες τις χώρες τα φάρμακα αυτά δίνονται σε άτομα με προτεραιότητα σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.
Αναφερόμενη στη διαφορετική επιδημιολογική εικόνα μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας, η κα.Γκάγκα είπε πως τα δεδομένα δείχνουν πως κυρίως βόρεια Ελλάδα οι άνθρωποι που είναι στις εντατικές είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι.
Sms σε ανεμβολίαστους
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από μερίδα του κόσμου για την αποστολή μηνυμάτων στους ανεμβολίαστους για τα οφέλη του εμβολιασμού είπε ότι «δεν υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».
«Μέσω μιας πλατφόρμας στέλνεται στα ΑΜΚΑ των Ελλήνων ένα SMS.
Οτιδήποτε γίνεται στο υπουργείο θα έχει συζητηθεί όσον αφορά το GDPR.
Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με όλους, με όλους τους τρόπους και μέσω social media» είπε η κα.Γκάγκα.
«Στέλνουμε SMS, βλέπουμε δήμους και κοινότητες, πηγαίνουμε σε όλα τα νοσοκομεία, μιλάμε με κόσμο.
Αν έχετε κάποια καλύτερη ιδέα ευχαρίστως να την ακούσω, γιατί σε όλες τις χώρες οι προτάσεις ήρθαν από όλους μαζί.
Έχουμε μια τάση να κατακρίνουμε συνεχώς και να μην κάνουμε μια θετική πρόταση.
Πάμε όλοι μαζί μπροστά» επεσήμανε η υπουργός.
Θα δούμε για μέτρα
Όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, η κα.Γκάγκα είπε πως η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη.
«Mέτρα θα ακούσουμε από εκεί και πέρα, αν χρειάζεται και αν πρέπει» είπε η υπουργός
«Μαθαίνουμε με τον καιρό.
Δεν είχαμε την πανδημία πριν από τέσσερα χρόνια.
Δεν είχαμε το εμβόλιο πριν από τρία χρόνια.
Ξεκίνησε το εμβόλιο και διαπιστώσαμε ότι δρα πολύ καλά.
Είδαμε τον τελευταίο καιρό ότι μετά από κάποιους μήνες μειώνεται η ανοσολογική απάντηση, άρα είναι σημαντικό να κάνουμε αναμνηστική δόση, όπως κάνουμε και για τη γρίπη.
Το να κάνουμε τέταρτη και πέμπτη δόση, μένει να φανεί.
Η ΕΕ έχει κάνει παραγγελίες.
Υπάρχουν δεσμεύσεις για εμβόλια για το 2022 και 2023.
Προχωράμε έχοντας καλυμμένη τη πιθανότητα να χρειαστεί ξανά εμβόλιο» υποστήριξε η κα.Γκάγκα.
Τηλεδιάσκεψη Πλεύρη - Γεραπετρίτη - Σκέρτσου για την έκρηξη της πανδημίας
Τηλεδιάσκεψη, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε το πρωί, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης και υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.
Σαρηγιάννης: Ρεκόρ πανδημίας σε επίπεδο διασποράς – Σίγουρα τα 5.000 κρούσματα ημερησίως
Για ρεκόρ πανδημίας σε επίπεδο διασποράς έκανε λόγο οκαθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι θα φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα την ημέρα.
«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα.
Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600.
Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική.
Πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους.
Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα.
Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ.
«Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου.
Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ.
Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους, ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι είναι «αδύναμο» και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:
1) Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές μονάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού
2) Συμβολή προσωπικού γιατρού. «Σε συντονισμό με τον ιατρικό σύλλογο ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.
Παγώνη: Πολύ σοβαρό πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα - Μεταφέρονται ασθενείς - Όχι σε lockdown
Για πολύ σοβαρό πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν στο 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%.
Όπως είπε, έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών (2 από Αλεξανδρούπολη, 2 από Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα) στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ.
Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστεί η πανδημία, η κα.Παγώνη ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου.
Ωστόσο, επεσήμανε πως δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει.
Προβληματισμός για SMS
Εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το μέτρο της συχνής αποστολής SMS στους ανεμβολίαστους λέγοντας ότι «είναι εκνευριστικά» και πως «δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει».
Εξήγησε ότι η πολιτεία απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης καθώς έως τώρα δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί.
«Ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλά ποσοστά και τα έχουμε φτάσει εδώ που τα έχουμε φτάσει.
Θα συνεχίζουμε εμείς να αγωνιζόμαστε», τόνισε η κα.Παγώνη.
Στο edupass.gov.gr η δήλωση των self-tests από τη Δευτέρα 1/11
Μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία θα μπορούν να προμηθεύονται από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 του μήνα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 1/11 η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι:
- το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
- ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
- βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
- οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
- η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Στους 15.938 οι νεκροί
Στους 15.938 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τη μορφή εφιάλτη παίρνει η πορεία του κορωνοϊού, καθώς αντίθετα από άλλες Κυριακές, οι μετρήσεις του ΕΟΔΥ καταγράφουν υψηλά νούμερα: 2.727 τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ενώ έχουμε εκτίναξη θανάτων - διασωληνωμένων, 44 και 421 αντίστοιχα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.727 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 742.170 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.855 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.938 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Οριακή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται ως οριακή και η πόλη μετρά 447 κρούσματα Covid.
Στην πρώτη θέση παραμένει η Αττική με 537 μολύνσεις.
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα κρούσματα στη Θεσσαλία, με τη Λάρισα να καταγράφει 226 μολύνσεις και η Μαγνησία 110΄.
Στις πρώτες θέσεις και η Αχαΐα με 94 κρούσματα.
Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική:
52 νέα κρούσματα στην ανατολική Αττική
77 νέα κρούσματα στον βόρειο τομέα Αθηνών
23 νέα κρούσματα στην δυτική Αττική
78 νέα κρούσματα στον δυτικό τομέα Αθηνών
174 νέα κρούσματα στον κεντρικό τομέα Αθηνών
7 νέα κρούσματα στα νησιά
52 νέα κρούσματα στον νότιο τομέα Αθηνών
74 νέα κρούσματα στον Πειραιά.
Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών