Κλινική μελέτη σε 7.000 ασθενείς στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει 3-5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης
(Συνεχές upd) Ξεκάθαρο μήνυμα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η φυσική νόσηση και τα οφέλη που συνεπάγεται ο πλήρης εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας.
«Η νόσος COVID-19, όπως δείχνουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας την άποψη που διατυπώνεται από μερίδα πολιτών «γιατί να εμβολιαστούμε αφού η νόσηση προσφέρει ισχυρότερη ανοσία;».
Κάνοντας αναφορά σε επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως ο κύριος λόγος αποχής από τον εμβολιασμό είναι -σε μεγάλο βαθμό- η πεποίθηση μερίδας απρόθυμων να εμβολιαστούν ατόμων πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη.
Μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)με στοιχεία από δίκτυο 187 νοσοκομείων που αφορούσαν 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με της λοίμωξης COVID-19 έδειξε ότι οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει 3-5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, «ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής λοίμωξης από την COVID-19.
Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει τις απόψεις πολλών που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και γι΄αυτό και το προτιμούν», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.
Σήμερα 2/11 η απόφαση για την τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών
Σήμερα 2/11 αναμένεται να αποφανθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους πολίτες κάτω των 50 ετών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, άνω των 50 ετών και στους υγειονομικούς έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 350.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης και έχουν κλειστεί ακόμη 94.000 ραντεβού.
Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης αναδεικνύεται με σαφήνεια από τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής, τα οποία προέκυψαν από παρατηρητική μελέτη που διεξήγαγαν πρόσφατα στο Ισραήλ ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.
Σύμφωνα με αυτά, η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρή νόσο.
Πιο αναλυτικά, μελετήθηκαν 728.321 άτομα άνω των 12 ετών (μέση ηλικία τα 52 έτη) που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου με το mRNA σκεύασμα της Pfizer από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 -και τα οποία συγκρίθηκαν με ανθρώπους που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πριν.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει την τρίτη δόση είχαν:
- κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο
- κατά 92% μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσου
- κατά 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
Ανοίγει η πλατφόρμα και για όσους έχουν κάνει Johnson & Johnson
Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ραντεβού μπορούν να προγραμματίσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους.
Σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί θα γίνονται είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με το σκεύασμα της Pfizer και ακολούθως και με αυτό της Moderna.
Συνολικά 6.380.000 συμπολίτες μας (60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου) έχουν λάβει τις δύο δόσεις εμβολίου, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 16η στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και 15η στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης.
Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα 2/11 προκειμένου να «κλειδώσουν» οι τελικές αποφάσεις ως προς τα μέτρα για την επιδημία του κορωνοιού στην Ελλάδα.
Η πορεία της πανδημίας προκαλεί ανησυχία και οι αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν σε τρεις άξονες.
Πρώτο μέλημα αποτελεί η ενίσχυση του συστήματος Υγείας καθώς υφίσταται ήδη τροπολογία με κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία σηκώνει μεγάλος βάρος.
Εάν αυτό δεν επιτύχει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Επόμενο βήμα είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση των εμβολιασμών με την κυβέρνηση να ζητά για αυτό και την αρωγή της αυτοδιοίκησης , η οποία διατηρώντας μια πιο προσωπική επαφή με πολίτες θα συνέβαλε στο να πείσει περισσότερους να εμβολιαστούν.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, σε όσες ομάδες πολιτών έχει ήδη κοινοποιηθεί πως πρέπει να την κάνουν.
Με βάση το παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί πως όπως γίνεται γνωστό, οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που καταλήγουν στο νοσοκομείο, είναι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν τουλάχιστον πριν έξι μήνες.
Ο τελικός άξονας των αποφάσεων περιλαμβάνει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με μεγαλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε αυτούς, περισσότερα τεστ (Ενδεικτικά δύο αντί του ενός σε χώρους εργασίας) αλλά και ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από περισσότερους χώρους όπως κινηματογράφοι και θέατρα χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση επ’ αυτού.
Παράλληλα προβλέπεται το τέλος των «ημιεξωτερικών χώρων» και με βάση αυτό η αύξηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη 3/11.
Στους 15.990 οι θάνατοι
Τα νέα 1/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.449, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο σχετικά περιορισμένος αριθμός τεστ συνοδεύτηκε από έκρηξη της θετικότητας στο 6,6% έναντι 1,72% χθες με σημαντικά περισσότερα τεστ.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 6.090 μοριακά τεστ και 76.503 rapid (συνολικά 82.593).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (χθες 421).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.316 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249 (ημερήσια μεταβολή -22.91%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 277 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στο edupass.gov.gr η δήλωση των self-tests από 1/11
Μία συσκευασία με πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests) από τα φαρμακεία μπορούν να προμηθεύονται από 1η Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 6 του μήνα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου και να προσέρχονται στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα 1/11 η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι:
- το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
- ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
- βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
- οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
- η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Σχόλια αναγνωστών