Την ώρα που η Ελλάδα συνεχώς επιδεινώνεται με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες, με 16.000 νεκρούς από covid 19 και 1.018 νεκρούς σε διάρκεια 28 ημερών και 81.903 ενεργά κρούσματα και καταγράφει πλέον από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς και σίγουρα την χειρότερη αναλογικά στην Ευρώπη… το Ισραήλ βελτιώνεται αισθητά έχοντας 8.103 νεκρούς και 263 θανάτους από covid 19 σε διάστημα 28 ημερών.
Τα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα είναι 5.400… όταν στο Ισραήλ στην κορύφωση του 4ου τα κρούσματα είχαν φθάσει στα 11.200 και τώρα έχουν υποχωρήσει στα 660 κρούσματα.
Με βάση το μοντέλο Ισραήλ, που στηρίχθηκε στην 3η δόση εμβολιασμού στις κρίσιμες μεγάλες ηλικίες και στην φυσική ανοσία αλλά και στην πρόσθετη λήψη μέτρων, καταγράφει μεγάλη βελτίωση εσχάτως κυρίως γιατί το 4ο κύμα χτύπησε τα παιδιά που δεν νοσούν βαριά και δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοιό.
Ωστόσο ένας βασικός λόγος για την βελτίωση αυτή είναι ότι τα κρούσματα που έφθασαν στην κορύφωση τους στα 11.200 ημερησίως ήταν σχεδόν 65% παιδιά λόγω της έναρξης της σχολικής περιόδου.
Τα παιδιά νοσούν αλλά δεν αρρωσταίνουν βαριά, η νοσηρότητα στα παιδιά είναι εντυπωσιακά χαμηλή, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες.
Οπότε τα κρούσματα αυξάνονταν αλλά όχι και οι βαριά ασθενείς.
Στην Ελλάδα η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται μόνο στα παιδιά και στην έναρξη της σχολικής περιόδου αλλά
1)Στον τουρισμό
2)Στην Βόρεια Ελλάδα, πολλοί βούλγαροι επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
3)Η 3η δόση εμβολιασμών βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα
4)Στα νέα παιδιά καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι νοσηρότητα.
Τι συμβαίνει στο Ισραήλ;
Το Ισραήλ επέστρεψε εκεί που ήταν την Άνοιξη.
Αυτή η εικόνα βελτίωσης θα διαρκέσει;
Πριν από έξι μήνες, η νοσηρότητα έπεφτε και τα ενεργά κρούσματα και οι σοβαροί ασθενείς μειώθηκαν, αλλά στη συνέχεια χτύπησε το Ισραήλ η παράλλαξη Delta.
Τι θα γίνει αυτή τη φορά;
Τις τελευταίες εβδομάδες, η νοσηρότητα στο Ισραήλ μειώνεται συνεχώς.
Πλέον στο Ισραήλ υπάρχουν 219 σοβαρά ασθενείς, 7.800 ενεργά κρούσματα, ποσοστό θετικότητας στο 0,68% στα tests, εβδομαδιαίος μέσος όρος 660 νέων κρουσμάτων την ημέρα, περίπου 8-12 ημερήσιοι θάνατοι.
Με άλλα λόγια, νούμερα παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν μεταξύ των τελευταίων ημερών του Μαρτίου και των αρχών Απριλίου 2021.
Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ άφηνε πίσω του το τρίτο κύμα - και πολλοί πίστευαν είχε νικηθεί ο κορωνοιός ή covid 19.
Εκ των υστέρων, γνωρίζουμε ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Περίπου δύο μήνες αργότερα, άρχισαν νέα κρούσματα στα σχολεία του Ισραήλ και από τότε ο covid 19 εκτινάχθηκε ξανά, με μεγάλο αριθμό νοσηλειών και θανάτων.
Καθώς το Ισραήλ αφήνει πίσω της το τέταρτο κύμα, κανείς δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί αν αυτή τη φορά η σταθερότητα θα διαρκέσει ή αντίθετα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το «σενάριο Ωμέγα» το οποίο θα περιλαμβάνει μια νέα ακόμη ισχυρότερη παράλλαξη και ένα ακόμη ισχυρότερο κύμα… του covid 19 πριν αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.
«Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα συμβεί και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ταπεινοί», είπε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, επιδημιολόγος και διευθυντής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Negev.
«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες αυτή η κατάσταση να διαρκέσει περισσότερο, παρά τις προκλήσεις».
Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του ενισχυτικού εμβολίου, εξασφαλίζοντας πιθανώς μεγαλύτερη ανοσία σε διάρκεια.
Οι υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί συμφωνούν ότι το 4ο κύμα εκδηλώθηκε όταν άρχισε η δραστικότητα των εμβολίων δύο δόσεων να εξασθενεί.
Τότε το Ισραήλ εφάρμοσε έγκαιρα την 3η ενισχυτική δόση.
Καθώς ένας μεγάλος αριθμός Ισραηλινών εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση - μέχρι στιγμής περίπου 3,9 εκατομμύρια άτομα έχουν κάμνει την 3η δόση - η νοσηρότητα μειώθηκε ξανά.
Η προσδοκία είναι ότι με το τρίτο εμβόλιο η ανοσία δεν θα εξασθενίσει ξανά τόσο γρήγορα.
«Πιστεύω ότι το εμβόλιο έπρεπε να είχε χορηγηθεί σε τρεις δόσεις από την αρχή», είπε ο καθηγητής Dror Mevorach, ανώτερος γιατρός από το Hadassah-University Medical Center.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί μια καλή ανοσολογική μνήμη».
«Πραγματοποιούμε περισσότερη γενετική αλληλουχία, πιο ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση επαφών και, εφόσον οι αριθμοί είναι χαμηλοί, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτές τις πτυχές, οι οποίες είναι διαχειρίσιμες με μερικές εκατοντάδες νέα κρούσματα την ημέρα, όχι όταν τα κρούσματα είναι χιλιάδες».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η χαμηλή νοσηρότητα για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας στο Ισραήλ και η παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της υγείας για να αντιμετωπίσουμε όσα μπορεί να φέρει το μέλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών