Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερά πάνω από τα 6.000 τα κρούσματα - Μόνο με rapid οι ανεμβολίαστοι - Στα όρια του και πάλι το ΕΣΥ - Τρίτη δόση από 5/11

Σταθερά πάνω από τα 6.000 τα κρούσματα - Μόνο με rapid οι ανεμβολίαστοι  - Στα όρια του και πάλι το ΕΣΥ - Τρίτη δόση από 5/11

Συναγερμός λόγω Covid - Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι - Ανοίγει η 3η δόση

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» καθημερινά η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι αριθμοί κρουσμάτων, νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και θανάτων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Το ΕΣΥ – για ακόμα μια φορά – λειτουργεί στο κόκκινο και στα όρια του, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πλέον ούτε μια κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη ενώ ελάχιστες είναι οι κλίνες στην Κεντρική Μακεδονία.
Με το ΕΣΥ και τους γιατρούς να καταρρέουν, με τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που επί της ουσίας αφορούν τους πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 οι ανεμβολίαστοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή μοριακά test κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να πηγαίνουν στη δουλειά τους είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ενώ για να εισέρχονται σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ.
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία και οι εκκλησίες.
Μάλιστα η εξαίρεση της Εκκλησίας από αυτά τα μέτρα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για ακόμα μια φορά αυτή παραμένει στο απυρόβλητο.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για επιβολή οριζόντιου lockdown και κλεισίματος της κοινωνίας και της οικονομίας, αν και το αφήγημα της για «επιστροφή στην κανονικότητα» καταρρέει.
Μένει να αποδειχθεί αν και η τελευταία δέσμευση της για μη επιβολή lockdown θα τηρηθεί ή όχι.
Τελευταία της ελπίδα
να αυξηθούν οι εμβολιασμοί - υπό την εξέλιξη την παρούσα χρονική στιγμή της επιδημίας -, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή 5/11 θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών εφόσον έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στους 16.050 οι θάνατοι

Τα νέα 3/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.150, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 760.592 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.556 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,12 (95% ΔΕ: 1,05 - 1,18)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θάνατοι.
eod1_14.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (59,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 363 (84,22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15,78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eod2_13.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή +6,85%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

eod4_9.jpg


Γκάγκα (αναπληρώτρια υπ.Υγείας): Φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων – Δεν είναι καλά τα πράγματα

Την ανησυχία της για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία παραδέχθηκε πως τα πράγματα δεν είναι καλά.
«Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων.
Και το αναρωτιόμαστε και το φοβόμαστε.
Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Γκάγκα, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγα κρεβάτια για ασθενείς με covid στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Θράκη.
«Οι ανάγκες μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο.
Είναι σημαντικό να το προλάβουμε» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία ερωτηθείσα για το αν τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση, είπε πως «για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί».
«Ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα» είπε η κα.Γκάγκα, η οποία ωστόσο τόνισε ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα καθώς και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, «έχουμε πάνω - κάτω ένα 50% εμβολιασμού».

Ανεμβολίαστοι

«Καθημερινά η επιτήρηση και των νοσηλειών και των ΜΕΘ και των θανάτων δείχνει ότι η μεγάλη μάζα των ασθενών που νοσηλεύονται και αυτοί που χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε η κα.Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε τις επαφές, να φοράμε μάσκα και να εμβολιαστούμε.
«Όχι μόνο να εμβολιαστούμε για πρώτη φορά.
Αλλά και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, να κάνουν την τρίτη δόση» επεσήμανε η κα.Γκάγκα.

Διπλασιασμός ιικού φορτίου στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, από την επιδημιολογία λυμάτων φαίνεται ότι στην Αττική έχουμε έναν διπλασιασμό του ιικού φορτίου τον τελευταίο μήνα, στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχει τετραπλασιαστεί, στην Λάρισα έχει οκταπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα, στον Βόλο είναι 11 φορές πάνω το ιικό φορτίο και στην Θράκη είναι αυξημένο 3-4 φορές.
Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτή η τάση δείχνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν μεγαλύτερη δυναμική της πανδημίας στην διασπορά.
«Φαίνεται άλλωστε και από την καμπύλη των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές και αυτή η δυναμική είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί.
Στην Αττική, το κέντρο της Αθήνας που είναι πληθυσμιακά μεγαλύτερο, έχουμε και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή από τα 1.300 κρούσματα χθες, περίπου τα 500 ήταν στον κεντρικό τομέα» είπε ο κ.Θωμαΐδης, αναφέροντας πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, η ιχνηλάτηση είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να επιβραδύνει κάπως την διασπορά.

Τι ισχύει από το Σάββατο 6/11


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο 6/11.

«Από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας.
Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα.
Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ.
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία, εκκλησίες» ανέφερε ο κ.Πλεύρης..
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.
Ενημέρωσε δε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές για όσα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων.
«Έχει παρατηρηθεί στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ότι δεν τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα.
Θα υπάρξει λοιπόν ποινή στις ομάδες, που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια.
Αυτό θα συμβεί εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών, που ισχύουν στα γήπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την γ' δόση από την Παρασκευή 5/11


Το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε πως την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από βαριά νόσηση που θα οδηγήσει σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και σε στοιχεία από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία το 85%-90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των δεικτών βαριάς νοσηλείας αφορά σε ανεμβολίαστους.
Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα προς στους πολίτες που έχουν συμπληρώσει τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου να προστρέξουν, για να κάνουν την τρίτη.
«Οι εμβολιασμένοι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο» είπε ο κ.Πλεύρης.

Κάτω από 55% η εμβολιαστική κάλυψη στις περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο κορωνοϊός έσπασε χθες Τρίτη 2/11 όλα τα ρεκόρ διασποράς από την έναρξη της πανδημίας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 6.700 νέα κρούσματα επί 419.408 διαγνωστικών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο, με τη Θεσσαλονίκη να ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 1.000 λοιμώξεις σε μία ημέρα και να φτάνει τις 1.108, ακολουθώντας την Αττική που σημείωσε 1.329.
Ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση, όμως, είναι το γεγονός ότι 14 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σε καμία από αυτές η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση δεν ξεπερνά το 55%. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα Τρίκαλα, με 133 νέα κρούσματα σήμερα και εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση στο 60,5%.
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη το σχετικό ποσοστό περιορίζεται στο 54,2%, στη Λάρισα των 514 κρουσμάτων φτάνει το 54,6%, στη Μαγνησία των 264 ανέρχεται σε 54,4%, ενώ στην Αχαΐα των 204 καταγράφεται το χαμηλό 51,9%.
Και σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα, όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Στον Έβρο (190 λοιμώξεις) το ποσοστό εμβολιασμού είναι 51,1%, στην Πιερία (159) είναι 46,2%, στην Πέλλα (158) είναι 50,4%, στις Σέρρες (153) είναι 49,8%, στην Ημαθία (143) είναι 53,2%, στη Μεσσηνία (134) είναι 54,1%, στην Αιτωλοακαρνανία (128) είναι 53,5%, στο Κιλκίς (124) είναι 44,8%, στην Ξάνθη (119) είναι 51,9% και στην Κοζάνη (107) ξεπερνά κατά μόλις 0,8% το 55%.
3_95.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης