Συναγερμός λόγω Covid - Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι - Ανοίγει η 3η δόση
(Συνεχές upd)
Στο «κόκκινο» έχει μπει πλέον η μισή χώρα όσον αφορά την επέλαση της πανδημία κορωνοιού αφού σε καθεστώς συναγερμού έχουν τεθεί πλέον και νέες περιοχές όπως η Ροδόπη, η Κοζάνη, η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Δυτική Αττική- όπου τα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά εκεί είναι χαμηλά.
Την ίδια ώρα 17 Περιφερειακές ενότητες με ενδεικτικό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα, βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» καθώς εκεί ειδικά πιέζεται ιδιαιτέρως το σύστημα υγείας.
Υπενθυμίζεται πως στις κόκκινες περιοχές δεν έχουν τεθεί περιορισμοί και η τήρηση των μέτρων προσοχής και προστασίας για την πανδημία βρίσκεται στην ευχέρεια των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, το πότε μια περιοχή θεωρείται ως «κόκκινη» αποτελεί συνισταμένη του δείκτη θετικότητας, του ποσοστού εμβολιασμού, του επταήμενου μέσου όρου κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αλλά και την πληρότητα των κλινών.
Στο μεταξύ τα ενεργά κρούσματα κορωνοιού έχουν εκτιναχθεί σε όλη τη χώρα, τόσο σε επίπεδο νόσησης όσο και σε επίπεδο νοσηλείας σε απλές κλίνες αλλά και με ΜΕΘ.
Αναλυτικά στις 25/10 είχαμε 28.198 ενεργά κρούσματα και στις 3/11, 43.675.
Πρόκειται για περισσότερα από 15.500 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως την 1/11 είχαμε μόλις 35.419 κρούσματα.
Όσον αφορά τις νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, στις 25/10 υπολογίζονταν σε 358 και στις 3/11 σε 445.
Πρόκειται για 87 περισσότερες νοσηλείες σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.
Την ίδια ώρα, οι νοσηλεύομενοι σε απλές κλίνες ήταν 2.281 στις 25/10 και 2.866 στις 3/11.
Υπενθυμίζεται πως στις 25/10 είχαν ανακοινωθεί μόλις 2.098 κρούσματα και σήμερα έχουν εκτιναχθεί στα 6.808.
Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Τι δείχνουν οι συγκριτικοί πίνακες για νοσηλείες και ΜΕΘ
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τον κορωνοϊό να τεντώνει καθημερινά το σκοινί των αντοχών για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δομές υγείας.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας κατά τη συνέντευξη τύπου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλαρότητας και εφησυχασμού σε επίπεδο ατομικής συμπεριφοράς και περαιτέρω καθυστερήσεων σε επίπεδο εμβολιασμού.
«Χάσαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά ακόμα και σήμερα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας να πάρουν τη σωστή απόφαση.
Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο βασικό όπλο πρόληψης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο», τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Την ίδια στιγμή, η εικόνα από τα νοσοκομεία αλλά και τη διασπορά του ιού στη χώρα μας θέτει τα θεμέλια για άλλον ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το ήδη ενισχυμένο ΕΣΥ
Τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης παρουσιάζει η ήδη σημαντική πίεση που ασκούν στο ΕΣΥ οι περίπου 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό, το 75% των οποίων αφορά σε ανθρώπους άνω των 55 ετών.
Αύξηση της τάξης του 15% καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με το ποσοστό συνολικής κάλυψης να φτάνει αυτή τη στιγμή στο 87,08%, ενώ για τις απλές κλίνες ανέρχεται στο 48,5%.
Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί σημαντικά, σε διάστημα δύο ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα τεσσάρων υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί ως εξής:
«Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε για να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς.
Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς.
Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα και στη συνέχεια παρέθεσε δεδομένα που δείχνουν του λόγου το αληθές: Η απροθυμία ορισμένων συμπολιτών μας να εμβολιαστούν μπορεί να «λυγίσει» κάθε δυναμική του συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό και με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, τέσσερις εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Παπανιοκολάου, προκειμένου να ενισχυθούν οι γιατροί που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.
Όπως ανέφερε η κυρία Γκάγκα, σε ΜΕΘ της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 92 ασθενείς, το 93% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι, ενώ σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς -στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι- και σε κοινούς θαλάμους 432 ασθενείς, το 77% των οποίων ανεμβολίαστοι.
Αντίστοιχα, στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς (το 91% ανεμβολίαστοι) και σε κοινούς θαλάμους 405 (το 73% ανεμβολίαστοι).
Τέλος, στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία και δη αυτά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας είναι εξαιρετικά μελανή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες.
Ήδη οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% το τελευταίο επταήμερο με μέσο όρο τις 350/ημέρα (ενδεικτικά χθες ανήλθαν σε 363), ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφουν επίσης οι δείκτες των διασωληνωμένων (441) και των θανάτων (42).
Σφίγγει ο κλοιός» των ελέγχων από το Σάββατο - Επιστρατεύονται:
- 8.000 αστυνομικοί
- 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
- Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα - Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει λίστας, δηλαδή τους υπότροπους της «μαύρης λίστας».
Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.
Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα».
Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.
Περαιτέρω, ξεκαθαρίζεται ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί.
Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.
Από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 οι ανεμβολίαστοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή μοριακά test κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να πηγαίνουν στη δουλειά τους είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ενώ για να εισέρχονται σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ.
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία και οι εκκλησίες.
Μάλιστα η εξαίρεση της Εκκλησίας από αυτά τα μέτρα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για ακόμα μια φορά αυτή παραμένει στο απυρόβλητο.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για επιβολή οριζόντιου lockdown και κλεισίματος της κοινωνίας και της οικονομίας, αν και το αφήγημα της για «επιστροφή στην κανονικότητα» καταρρέει.
Παπαευαγγέλου: Πάνω από 35.000 ενεργά κρούσματα - Μεγάλη διασπορά στην εργασία
Για ενεργά κρούσματα κορωνοιού που ξεπερνούν τις 35.000 αλλά και για μεγάλη διασπορά του ιού πλέον και σε εργασιακούς χώρους, έκανε λόγο η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε σχέση με τις προηγούμενες 15 μέρες.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ έχει παραμείνει σταθερός καθ’ όλον τον μήνα Οκτώβριο περίπου στο 1,3 με 1,4 εκατομ. εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1, 09%- 1,1 στις αρχές του μήνα, στο 1,96 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Η επέκταση του τέταρτου επιδημικού κύματος σ’ όλη την επικράτεια είναι εμφανής.
Σημαντικά αυξητικές τάσεις σημειώνονται σε άλλες περιοχές πέραν από την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη αλλά και αρκετά νησιά μας.
Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τους 35 χιλιάδες ασθενείς.
Η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του επταημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα.
Ο λόγος των εισαγωγών προς τα εξιτήρια αυξάνει στο 1,7.
Έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στην χώρα μας λόγω κορωνοιού.
Το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που έχει ξεπεράσει πλέον τους 400.
Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοιού.
Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασπορά υπάρχει μετάδοση και σε εργασιακούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες δεν έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές.
ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία
Η επιβάρυνση φαίνεται και στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, καθώς Θεσσαλία, Θράκη, το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου βρίσκονται, πλέον, στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), ενώ η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «πράσινο» (κάτω του 1%). Την επιδείνωση που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, αποτυπώνουν οι ανανεωμένοι χάρτες που παρουσίασε σήμερα 4/11 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Είναι χαρακτηριστικό πως στον συνδυαστικό χάρτη κρουσμάτων-αριθμού τεστ και δείκτη θετικότητας τις τελευταίες 14 ημέρες, ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη είναι στο «πορτοκαλί» και στο «βαθύ κόκκινο», ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται στο «κίτρινο».
Πιο συγκεκριμένα, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται Θεσσαλία, Θράκη και το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας.
Η επιβάρυνση φαίνεται και στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, καθώς Θεσσαλία, Θράκη, το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου βρίσκονται, πλέον, στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), ενώ η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «πράσινο» (κάτω του 1%).
Στους 16.151 οι θάνατοι
Τα νέα 4/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.808, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 767.376, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.589 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 203.058 τεστ, τα 16.937 μοριακά και τα 186.121 rapid.
Στο σύνολο των τεστ η θετικότητα καταγράφει άνοδο στο 3,35% έναντι 2,64% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.151 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 441 (χθες 431).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (83,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.334 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +5,83%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Ανοίγει η πλατφόρμα για την γ' δόση από σήμερα 5/11
Το άνοιγμα της πλατφόρμας από σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε πως την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών