Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ισχύ τα νέα μέτρα - Ποιες περιοχές απειλεί το «βαθύ κόκκινο» - Σαρωτικοί έλεγχοι - Σε πίεση το ΕΣΥ

Σε ισχύ τα νέα μέτρα  - Ποιες περιοχές απειλεί το «βαθύ κόκκινο» - Σαρωτικοί έλεγχοι - Σε πίεση το ΕΣΥ

Στο «κόκκινο» η Ελλάδα - Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το ΕΣΥ - Σταθερά πάνω από τα 6.000 τα κρούσματα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την πανδημία του κορωνοϊού να κινείται για άλλη μια φορά ανεξέλεγκτα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με την κυβέρνηση και με τις αρμόδιες αρχές να «τρέχουν» να προλάβουν τον ιό, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο 6/11 και τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει πλέον να διαθέτουν rapid test για να εισέρχονται σε τράπεζες, εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες, μικτούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης ενώ σε εβδομαδιαία βάση θα υποβάλλονται σε δύο τεστ (μοριακά ή rapid) για να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν και τα μέτρα αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση, παρόλο αυτά είναι λίγα και δεν πρόκειται να αντιστρέψουν τη σημερινή κατάσταση, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες που υποστηρίζουν πως το σενάριο του lockdown πάντα παραμένει στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει κατηγορηματικά ότι κοινωνία και οικονομία δεν ξανακλείνουν.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι εφιαλτική, μια και ολοένα και περισσότερες περιοχές στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα «κοκκινίζουν», η επιδημία κατεβαίνει νοτιότερα «χτυπώντας» ακόμα και τη δυτική Αττική (έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη) με τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ να λειτουργούν και πάλι στα όρια τους.
Εξίσου εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις και για την εξέλιξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για εκατομμύρια μολύνσεις – κυρίως ανάμεσα σε ανεμβολίαστους – το επόμενο τρίμηνο, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται περισσότερες σοβαρές νοσηλείες και θανάτους.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 5/11 ανοίγει και η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων κατά της covid σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, εφόσον έχει παρέλθει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, καθώς και για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Με click away από 6/11 οι αγορές των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ

Με 8.000 αστυνομικούς να... ρίχνονται στη «μάχη» της επιτήρησης και των ελέγχων, τα νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο, 6 του μηνός, και αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα πρόστιμα, μάλιστα, αναμένεται να είναι «τσουχτερά» τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

«Αποκρυσταλλώνοντας» τα νέα μέτρα,, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά αφορούν κυρίως στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Πιο αναλυτικά, τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, Σάββατο, είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. σούπερ μάρκετ), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας, ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Επίσης, θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα (σ.σ. θα μπαίνουν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα»).

Στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής, τα νέα μέτρα «κωδικοποιούνται» ως εξής:
Αφορούν στο διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Συγκεκριμένα:

Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα
Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί, χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες: Με αρνητικό Rapid test ή PCR
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευση τους στους ιερούς ναούς.
Επίσης, αναμένεται μπαράζ ελέγχων από 8.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες.
Θα υπάρχουν ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση.Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


Στους 16.200 οι θάνατοι

Τα νέα 5/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.909, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 774.265, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 150 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.588 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 16.764 μοριακά τεστ και 246.386 rapid.
Στο σύνολο των 263.150 τεστ η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 2,62% έναντι 3,35% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 48, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.200 θάνατοι.
dia1untitled_0.png
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 450 (χθες 441).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 378 (84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.347 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -1,93%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 319 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
dia2untitled_0.png


Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα


Στο «κόκκινο» έχει μπει πλέον η μισή χώρα όσον αφορά την επέλαση της πανδημία κορωνοιού αφού σε καθεστώς συναγερμού έχουν τεθεί πλέον και νέες περιοχές όπως η Ροδόπη, η Κοζάνη, η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Δυτική Αττική - όπου τα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά εκεί είναι χαμηλά.
Την ίδια ώρα 17 Περιφερειακές ενότητες με ενδεικτικό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα, βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» με το σύστημα υγείας να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.
Υπενθυμίζεται πως στις κόκκινες περιοχές δεν έχουν τεθεί περιορισμοί και η τήρηση των μέτρων προσοχής και προστασίας για την πανδημία βρίσκεται στην ευχέρεια των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, το πότε μια περιοχή θεωρείται ως «κόκκινη» αποτελεί συνισταμένη του δείκτη θετικότητας, του ποσοστού εμβολιασμού, του επταήμερου μέσου όρου κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους αλλά και την πληρότητα των κλινών.
Στο μεταξύ τα ενεργά κρούσματα κορωνοιού έχουν εκτιναχθεί σε όλη τη χώρα, τόσο σε επίπεδο νόσησης όσο και σε επίπεδο νοσηλείας σε απλές κλίνες αλλά και με ΜΕΘ.
Αναλυτικά στις 25/10 είχαμε 28.198 ενεργά κρούσματα και στις 3/11, 43.675.
Πρόκειται για περισσότερα από 15.500 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως την 1/11 είχαμε μόλις 35.419 κρούσματα.
Όσον αφορά τις νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, στις 25/10 υπολογίζονταν σε 358 και στις 3/11 σε 445.
Πρόκειται για 87 περισσότερες νοσηλείες σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.
Την ίδια ώρα, οι νοσηλεύομενοι σε απλές κλίνες ήταν 2.281 στις 25/10 και 2.866 στις 3/11.
22_3.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης