Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τσολιά (λοιμωξιολόγος): Τα περισσότερα κρούσματα στις ηλικίες 15 – 24 ετών – Υπερδιπλάσια η μετάδοση Delta+

Τσολιά (λοιμωξιολόγος): Τα περισσότερα κρούσματα στις ηλικίες 15 – 24 ετών – Υπερδιπλάσια η μετάδοση Delta+
Η ενδοοικογενειακή λοίμωξη συντηρεί την πανδημία υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 ετών καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα της covid διατύπωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Μαρίζα Τσολιά.
«Η μετάδοση στην συγκεκριμένη μετάλλαξη, την Delta Plus, είναι υπερδιπλάσια.
Αν και δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσο στα παιδιά και τους εφήβους, επειδή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα προκαλεί περισσότερα κρούσματα και περισσότερες νοσηλείες εξαιτίας της ενδοοικογενειακής διασποράς» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η κα.Τσολιά.
Αναφερόμενη στο χαμηλό εμβολιασμό στους εφήβους, λόγω του φόβου που έχουν οι γονείς αλλά και τα παιδιά, η καθηγήτρια παιδιατρικής επισήμανε ότι ο δισταγμός που υπάρχει θα πρέπει να ξεπεραστεί «γιατί σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που βλέπουμε, ιδίως η ηλικία 15 – 24 είναι αυτή στην οποία παρουσιάζονται τα περισσότερα κρούσματα», καθώς κυκλοφορεί πολύ ο ιός μεταξύ στα μέλη των οικογενειών.
Σύμφωνα με την παιδίατρο, μέχρι στιγμής ένας σημαντικός αριθμός εφήβων 15 -17 ετών, σε ποσοστό 33%, έχει εμβολιαστεί στη χώρα μας ενώ σε νεαρότερες ηλικίες το ποσοστό αυτό πλησιάζει μόλις το 27%.

Η ενδοοικογενειακή λοίμωξη συντηρεί την πανδημία

Όπως είπε, η ενδοοικογενειακή λοίμωξη παίζει μεγάλο ρόλο στη συντήρηση της πανδημίας, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.
«Τα σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενα και δεν είναι λιγότερο συχνά από το να νοσήσει κάποιος.
Θα πρέπει να ξεπεράσουν τον δισταγμό καθώς τα εμβόλια είναι ασφαλή» τόνισε η καθηγήτρια.
«Είναι σπάνιο να νοσήσουν οι έφηβοι σοβαρά.
Συμβαίνει όμως.
Για να προστατευθούν τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν», επισήμανε η κ. Τσολιά, κάνοντας λόγο στις άμεσες και έμμεσες συνέπειες μιας νόσησης σε σχολικές επιδόσεις και ψυχική υγεία.
«Αυτό που ζήσαμε με τα lockdown είναι ότι προκάλεσαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και στα θέματα της μάθησης», είπε και τόνισε ότι «ένα στα τέσσερα παιδιά έχει αγχώδεις διαταραχές και ένα στα πέντε συμπτώματα κατάθλιψης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης