Τη θέση πως οι περισσότερες μολύνσεις με covid είναι από επαφές χωρίς μέτρα διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε και στο ποιοι είναι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και που βρίσκονται σε ΜΕΘ.
«Στις απλές κλίνες πάνω από το 75% είναι ανεμβολίαστοι.
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύονται το έχουν κάνει Φεβρουάριο, Μάρτιο.
Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο ανίσχυρο το ανοσοποιητικό τους.
Κάτω από το 10% των εμβολιασμένων είναι στη ΜΕΘ και μάλιστα πρόκειται για ανθρώπους με πάρα πολλά προβλήματα υγείας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα.Γκάγκα.
Όπλο το εμβόλιο
Σχετικά με το διάστημα χορήγησης της 3ης δόσης, είπε ότι είναι θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή, επεσήμανε ωστόσο ότι, «το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε, μπορούμε να γλιτώσουμε όλη την αγωνία και τον κίνδυνο».
«Είναι σημαντικό να κάνουμε την γ’ δόση, βλέπουμε ότι οι εμβολιασμένοι που χρειάζονται νοσηλεία είναι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο 8 - 9 μήνες πριν», είπε η κα.Γκάγκα, η οποία σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «αυτό πρέπει να γίνει αφού το αποφασίσει η Επιτροπή και έπειτα να το αναλάβουν οι παιδίατροι».
Μολύνσεις
Ειδική αναφορά έκανε η κα.Γκάγκα, στα μέτρα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό μετά από δύο χρόνια πανδημίας να τα τηρούμε.
«Η Επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά όλα τα δεδομένα, σε όλον τον κόσμο.
Ρωτάνε τους ανθρώπους πού κόλλησαν και οι περισσότερες μολύνσεις είναι από επαφές χωρίς μέτρα, όχι στο μετρό ή στα ψώνια.
Είναι σημαντικό να μη χαλαρώσουμε καθόλου, όλοι παρακολουθούν τα δεδομένα και είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να κρατάμε τα μέτρα» ανέφερε η κα.Γκάγκα.
Αναφερόμενη στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα, η υπουργός είπε πως δεν είναι μόνο που είναι περισσότεροι οι νοσηλευόμενοι, αλλά και το γεγονός ότι, «οι ασθενείς είναι πάρα πολύ βαριά».
Απαντώντας στους τρόπους ενίσχυσης του ΕΣΥ, είπε πως, αρχικά «αυτό που κάνουμε είναι να ζητήσουμε από ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν, σε ένα ωράριο που τους βολεύει, πρωινά ή εφημερίες».
«Είμαστε σε επαφή με ιδιωτικές κλινικές και έχουμε βοήθεια.
Δεν είμαστε στο peak, αλλά με τα κρούσματα που έχουμε δεν είναι απίθανο να έχουμε peak» ανέφερε η κα.Γκάγκα σχετικά με τις κλίνες.
Προχωρώντας σε διευκρίνιση της δήλωσής της περί διαλογής ασθενών, εξήγησε πως «δεν σημαίνει κάποιος που θα διασωληνωθεί ότι δεν θα έχει φροντίδα, αλλά ότι μπορεί για μια – δυο μέρες να μην έχει κρεβάτι».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών