Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της
Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες στην Ελλάδα, με τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες να αυξάνονται επικίνδυνα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ΕΣΥ.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δύσκολο δίμηνο που έρχεται, ενώ ήδη μερίδα αυτών κάνει λόγο για αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι το lockdown είναι η έσχατη λύση, μιλούν για την επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ συνιστούν οι εμβολιασμένοι να μην συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ο ιός.
Μάλιστα, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού που δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και οι περιορισμοί στα καταστήματα τροφίμων που ισχύουν ήδη από το Σάββατο 13/11, ενώ όπως ξεκαθαρίστηκε - δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα, στις 13/11- , οι περιορισμοί που ισχύουν δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα.
Ήδη, οι ειδικοί εξετάζουν νέα δέσμη μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.
«Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, ενώ ο γ.γ. Συντονισμού, Θ. Κοντογεώργης, αποκάλυψε ότι εξετάζεται η τρίτη δόση εμβολίου να γίνει υποχρεωτική στους άνω των 65 ετών, αλλά και η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Επιτροπή των ειδικών αυτή την εβδομάδα.
Γκάγκα: Θα ληφθούν και άλλα μέτρα αν χρειαστεί
«Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, η οποία και σημείωσε ότι προτάσεις βρίσκονται συνεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής.
«Οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Πρέπει να μας πει η Επιτροπή την πρόταση για να έρθει να συζητηθεί για να γίνει μέτρο», ανέφερε η κα Γκάγκα μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η ίδια, αφού άκουσε ομογενείς από την Γερμανία και την Αυστρία να περιγράφουν τα νέα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί στις χώρες αυτές μετά την έξαρση της πανδημίας, τόνισε ότι «σε όλα τα Κράτη υπάρχει αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους. Μπορεί και εδώ να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει τεστ για να μην κολλήσει κάποιος άλλος, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία λένε ότι ούτε ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να «εκτεθεί» κατά κάποιον τρόπο».
Για είσοδο ανεμβολίαστων με τεστ στα σούπερ μάρκετ
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, ανέφερε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς», ανέφερε.
Για ΜΕΘ, διασωληνωμένους και θανάτους
«Έχουν δημιουργηθεί περίπου 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ», υπογράμμισε η κα Γκάγκα και πρόσθεσε πως «πιθανότατα θα αυξηθούν οι ανάγκες για διασωληνωμένους, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς και κάποιοι θα χρειαστούν διασωλήνωση».
Όπως είπε, «μέχρι πριν μια εβδομάδα ήταν μισά – μισά για ασθενείς με κορωνοϊό και τους υπόλοιπους ασθενείς. Τώρα μετατρέπουμε περισσότερα για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό».
Η ίδια σχολιάζοντας τις αναφορές για θανάτους ασθενών που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες , σημείωσε ότι «καθημερινά μπορεί να διασωληνωθούν άρρωστοι και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και σε κλινικές. Στο διάστημα της πανδημίας, στην κλινική μου, διασωληνώσαμε 10 ανθρώπους και διακομίστηκαν μετά στην ΜΕΘ. Πέθανε μόνο μια γυναίκα, καρκινοπαθής, ο θάνατος της οποίας ήταν αναπόφευκτος».
Όπως εξήγησε, «εξαρτάται και από άλλους παράγοντες η μεταφορά στην ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο. Για κάποιους ασθενείς μπορεί η αναμονή να είναι ώρες, για άλλους περισσότερο. Γενικά δεν πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, διότι δεν λαμβάνει τις κατάλληλες παροχές. Κάθε χειμώνα έχουμε περιόδους με αυξημένες ανάγκες».
Υπογράμμισε δε, πως «δεν παρατηρήθηκε έλλειψη σε κανένα νοσοκομείο για οξυγόνο. Τα πιο πολλά νοσοκομεία άλλαξαν από πέρσι τα δίκτυα και έχουν διπλές δεξαμενές και έχουν ευχέρεια για παροχή πολλαπλάσια των αναγκών που μπορεί να προκύψουν».
Για επίταξη ιδιωτών γιατρών
Η κα Γκάγκα ανέφερε πως «περιμένουμε τις απαντήσεις των ιδιωτών ιατρών. Χθες, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων μας είπαν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, να δούμε τους αριθμούς αύριο και θα δούμε τι πρόκειται να γίνει με την επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών».
Περί εμβολιασμών
Αναφερόμενη στο μέτωπο των εμβολιασμών, η κα Γκάγκα τόνισε ότι «έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες πάνω από το 70%. Στην αρχή λέγαμε αυτό το ποσοστό θα χρειαζόταν για ένα τείχος ανοσίας. Στα πολύ μικρά παιδιά, στους νέους είναι τα υψηλότερα ποσοστά των ανεμβολίαστων, ενώ μας προβληματίζουν οι ανεμβολίαστοι των ατόμων άνω των 65 ετών».
Κοντογεώργης (γ.γ. Συντονισμού): Εξετάζουμε για τους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική
«Εξετάζουμε για τους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.
«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την τρίτη αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν τρίτη δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», τόνισε μιλώντας στο MEGA ο κ. Κοντογεώργης.
Σκέψεις για διπλή μάσκα στα ΜΜΜ
Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας, ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.
Όπως είπε, «στα ΜΜΜ, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα».
Για εστίαση
Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης, απάντησε ότι «στην εστίαση υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τους εσωτερικούς χώρους, το ίδιο και για τους μικτούς, και ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ένα πολύ καλό δείκτη συμμόρφωσης στην εστίαση. Είναι προς το συμφέρον όλων η εστίαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει».
Ποια μέτρα εξετάζονται
Τα νέα μέτρα για την πανδημία βρίσκονται στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία μέλη της επιτροπής των ειδικών και πηγές του υπουργείου Υγείας.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται πως θα κορυφωθούν εντός των επομένων ημερών με τις όποιες ανακοινώσεις, εφόσον προκύψουν αποφάσεις, να αναμένονται την Τετάρτη (17/11/2021), όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΙ.
Σημειώνεται πως τα μέτρα, εφόσον ληφθούν, θα αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους.
Μοντέλο super market στην εστίαση
Μια σκέψη των ειδικών αποτελεί η εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί στα super market και στην ψυχαγωγία/εστίαση με περιορισμό της πληρότητας και εφαρμογή κανόνων αποστάσεων.
Παράλληλα συζητείται και η επαναφορά της τηλεργασίας με το ενδεχόμενο αυτό εντούτοις να φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως συναντά κάποιες αντιρρήσεις από το υπουργείο Εργασίας.
Επιπροσθέτως συζητείται το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, μέτρο το οποίο σημειώνεται πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί.
Επίσης οι ειδικοί προτείνουν την εφαρμογή τόσο της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όσο και η εφαρμογή διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Γραβάνης: Στο έλεος του κορωνοϊού 55% του πληθυσμού – Η μόνη ανοσία που μπορούμε να έχουμε είναι το εμβόλιο
Το 55% του πληθυσμού βρίσκεται στο έλεος του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη.
Πρόκειται για ποσοστό, όπως εξήγησε ο κ. Γραβάνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, που προκύπτει από τους ανεμβολίαστους πολίτες που αντιστοιχούν στο 38% του γενικού πληθυσμού σε συνδυασμό με το 5-7% πλήρως εμβολιασμένων με ασθενές ανοσοποιητικό, αλλά και το 10%-15% των υγειονομικών αν και εμβολιάστηκαν στις αρχές του έτους χρειάζονται την τρίτη δόση.
Όπως σημείωσε ο κ. Γραβάνης, «είμαστε σε μια διαδικασία μαραθώνιου με την πανδημία αλλά θα τον κερδίσουμε».
Εκτίμησε ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική γριπώδη νόσο, εφόσον εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί και μάλιστα, «θα μολυνόμαστε αλλά θα το περνάμε στο σπίτι, χωρίς προβλήματα »
Για φυσική ανοσία
Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερης δύναμης και εμβέλειας σε σχέση με το εμβόλιο.
Κατά τον ίδιο, όσοι την «επιλέξουν» θα πληρώσουν το τίμημα και κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους.
«Η μόνη ανοσία που μπορούμε να έχουμε είναι το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.
ΕΟΔΥ: 6.154 κρούσματα και 70 θάνατοι στις 13/11
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (13/11/2021) 6.154 νέα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 828.032 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.185 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.686 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 530 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 530 (61.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 446 (84.15%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (15.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.397 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 413 (ημερήσια μεταβολή +1.98%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 412 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Πρώτη η Αττική με 1.559 κρούσματα, 1.036 στη Θεσσαλονίκη
Η Αττική παραμένει πρώτη στον πίνακα των κρουσμάτων, καθώς από τα 6.154 που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (13/11) καταγράφει τα 1.559 με τον κεντρικό τομέα να είναι ήδη επιβαρυμένος.
Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.036 μολύνσεις ενώ στα ύψη βρίσκεται το ιικό επίπεδο στη Θεσσαλία.
Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
• Ανατολική Αττική 195
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 210
• Δυτική Αττική 70
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 178
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 490
• Νήσων 24
• Νότιος Τομέας Αθήνας 187
• Πειραιάς 205
Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών