(Συνεχές upd) Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα για την ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και για τον αριθμό ρεκόρ των 80 θανάτων που καταγράφηκαν χθες Κυριακή 14/11.
Με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται στους 536 και να πλησιάζουν απειλητικά τους 600, αριθμός που εκτιμάται πως είναι και το όριο του κόκκινου συναγερμού για το σύστημα υγείας, με τις εισαγωγές ασθενών να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τους νοσηλευόμενους να προσεγγίζουν τους 4.000, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Οι ειδικοί είχαν υποστηρίξει πως τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες ήταν μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν ικανά να αναχαιτίσουν το κύμα της πανδημίας, το οποίο εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Πλέον και με το σύστημα υγείας να είναι στα όρια του, εξετάζονται πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποφάσεις.
Ωστόσο, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για κάποια παρέκκλιση από την ήδη υπάρχουσα στρατηγική για την αντιμετωπίση της πανδημίας, η οποία όπως είπε, στοχεύει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών και στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, βάζοντας έτσι στην άκρη τα σενάρια που διακινούνταν για νέα πιο αυστηρά μέτρα και για υποχρεωτικότητα όσον αφορά την γ' δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών.
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου είπε πως αν έως σήμερα το βράδυ δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, τότε από αύριο Τρίτη 16/11 το πρωί θα αρχίσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.
Ο κορωνοϊός θα παραμείνει όπως και η γρίπη, δήλωσαν Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους
Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποίησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στη σημασία της τρίτης αναμνηστικής δόσης αλλά και στο εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και μαζί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, βασικός πυλώνας είναι το σχήμα των δύο δόσεων.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά οδηγίες για την τρίτη δόση σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό, οι οποίες και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.
Στόχος είναι να καλύψουν όλες τις υποπεριπτώσεις.
Παρά τις αρχικές προσδοκίες περί σημαντικής μείωσης ή ακόμη και εξαφάνισης του κορωνοϊού μέσω των εμβολίων, η μετάλλαξη Δέλτα τροποποίησε τα δεδομένα.
Κάτι τέτοιο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Sars-Cov-2 θα παραμείνει, όπως και ο ιός της γρίπης, ως ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού.
Ωστόσο, τα δεδομένα δεν ακυρώνουν τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού, καθώς τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη μείωσης του κινδύνου σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου και έσωσαν ζωές.
Ανάγκη για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης
«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία.
Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού.
Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε.
Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης.
Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού.
Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.
Από 2,5 μηνών και πλέον έχει αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της.
Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι απλές, όπως κόπωση, κεφαλαλγία, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό.
Παράλληλα, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι σε έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους, όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει αντισώματα.
Η πορεία των εμβολιασμών
Πάνω από 6,8 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, περισσότερα από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού.
Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα.
Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα για αναμνηστική δόση.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, που μπορεί ακόμη και να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Όσον αφορά τον όρο «πανδημία ανεμβολίαστων», η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν καθιερώθηκε από επίσημο φορέα, αλλά από τις παρατηρήσεις στην κοινότητα.
Η πανδημία έχει τον αρνητικό της αντίκτυπο σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι.
Η βαρύτητα του χαρακτηρισμού έχει σαν στόχο να δείξει ότι είναι τα άτομα που κυρίως θα θιγούν από την επιδημία.
«Το καθιέρωσαν τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι που έκαναν εισαγωγή είναι μειοψηφία.
Η πανδημία των ανεμβολίαστων, ισχύει.
Το βλέπουμε και στη χώρα μας.
«Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, πάλι θα είχαμε κρούσματα και νοσηλείες, αλλά δεν θα μιλούσαμε για πανδημία.
Θα ήταν όλα τα κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι, εμβολιασμένοι και θα ήταν πολύ μικρότερος αριθμός», σημείωσε.
Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους δεν απέκλεισε μέτρα για την τρίτη δόση.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό.
Όσον αφορά στους εφήβους, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις συστάσεις της Βρετανίας, θα χρειαστεί δεύτερη δόση.
Αν δεν έχει εμβολιαστεί, θα προχωρήσει σε εμβολιασμό.
Από την πλευρά του, ο κ. θεμιστοκλέους τόνισε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών είναι πιο ευπαθή και ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.
«Δεν το λέω διοικητικά, οι ίδιοι πρέπει να προστατεύσουν την υγεία τους».
«Δεν θα πρέπει να υπάρξει κανείς που να είναι ανεμβολίαστος», τόνισε.
Στους 16.766 οι νεκροί
Τα νέα 15/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.950, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 838.824, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 105 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγινε μικρός αριθμός τεστ, 107.798, εκ των οποίων 7.091 μοριακά και 100.707 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα εκτοξεύτηκε στο 6,45%.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.838 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 551 (χθες 536).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 460 (83,48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (16,52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.404 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -12.89%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 410 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.
Οικονόμου: Από αύριο οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, εάν δεν καλυφθούν τα κενά
Τη θέση πως εάν έως σήμερα το βράδυ δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, τότε από αύριο το πρωί θα προχωρήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών διατύπωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση.
Διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό θνητότητα.
Όπως ήδη επισημαίνεται από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπως και από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο 1 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Κι από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο πυκνό έλεγχο και πολύ πιο πολλά κρούσματα όπως είπα.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση.
Με αυτά τα δεδομένα δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας όσο και για την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω αλλά και για όλο τον πληθυσμό.
Ταυτόχρονα εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους.
Και φυσικά κάθε μέρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί εκεί τούτη την ώρα δίνεται η μεγάλη μάχη» είπε ο κ.Οικονόμου.
Παράλληλα ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «το εμβόλιο παραμένει το αποτελεσματικότερο όπλο» ενώ υπενθύμισε ότι «στη διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται φέτος 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019.
Συνδρομή ιδιωτικού τομέα
«Επίσης, όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid αλλά και covid περιστατικών.
Ήδη 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 κλίνες για non covid περιστατικά ενώ όπως είπα και σε προηγούμενη ενημέρωση το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στη διάθεση του ΕΣΥ.
Επιπλέον το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας.
Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους ιατρικούς συλλόγους προς την κατεύθυνση αυτή.
Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Παράλληλα βρίσκονται στη διάθεση της χώρας μας μετά από την έγκριση από τον ΕΜΑ μονοκλωνικά φάρμακα που θα χορηγούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα όπως οι ειδικοί κρίνουν από το αμέσως επόμενο διάστημα» είπε ο κ.Οικονόμου.
Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε ειδικούς για νέα μέτρα - Στο τραπέζι μόνο το κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο
«Όχι» στην αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό λέει το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτοντας - κατ' αυτόν τον τρόπο - τις εκκλήσεις των ειδικών, οι οποίοι βλέπουν την πίεση στο Σύστημα Υγείας να εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (15/11/2021) στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αρνητική ως προς τη λήψη νέων μέτρων.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επί του παρόντος το μόνο μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό του κλιμακωτού ωραρίου στο Δημόσιο και τίποτα άλλο.
Δηλαδή, οι υπάλληλοι να προσέρχονται στις 8, στις 9 και στις 10 το πρωί, με στόχο να αποσυμφορηθούν με αυτό τον τρόπο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση απορρίπτει τις εισηγήσεις ειδικών για νέα μέτρα, όπως περισσότερα τεστ, χρήση της μάσκας παντού και από όλους, ή ακόμα και χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η είσοδος των ανεμβολίαστων με rapid test στα σούπερ μάρκετ, αλλά και η επιστροφή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, η κυβέρνηση απορρίπτει - επί του παρόντος τουλάχιστον - την υποχρεωτικότητα της γ' δόσης σε άτομα άνω των 65 ετών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών επιμένει για τη λήψη νέων σκληρότερων μέτρων, όμως προς το παρόν η κυβέρνηση αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα
Απαντώντας για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων καθώς η κατάσταση αξιολογείται.
«Παρακολουθούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μια ψυχραιμία και μετριοπάθεια.
Να μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο.
Είναι λογικό να υπάρχει μια απογοήτευση και ένας εκνευρισμός.
Είμαστε στην τελευταία στροφή της πανδημίας αλλά χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας και στον εμβολιασμό και στους ελέγχους και στην τήρηση των μέτρων» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι συμπολίτες μας θα κάνουν αυτό που πρέπει.
Σχόλια αναγνωστών