(Συνεχές upd) Αν και το ΕΣΥ λειτουργεί εδώ και ημέρες στο «κόκκινο» με πολλούς γιατρούς να καταγγέλλουν πως διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται ακόμα και εκτός ΜΕΘ (με την πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ να ξεπερνά το 90% στο σύνολο της επικράτειας), αν και οι εισαγωγές ασθενών εκτινάχθηκαν στις 530 το προηγούμενο 24ωρο, αν και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 547 και οι νοσηλευόμενοι είναι περισσότεροι από 4.000, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Αντιθέτως, υποστηρίζει πως η σημερινή στρατηγική που ακολουθεί θα συνεχιστεί, πως οι ισχύοντες περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους δεν θα αρθούν, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αποδίδουν καθώς διαφαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και πως το κύριο βάρος δίνεται στην αύξηση των εμβολιασμών.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί λίγο περισσότεροι από 6,481 εκατομμύρια πολίτες, ενώ υπολογίζεται ότι το πρώτο 15νθημερο του Νοεμβρίου προγραμματίστηκαν περισσότερα από 192.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό για την πρώτη δόση.
Την ίδια στιγμή, μελετάται το σενάριο η χορήγηση της γ’ δόσης να γίνεται νωρίτερα κατά ένα μήνα, και από τους έξι μήνες να γίνεται στους 5 μήνες καθώς παρατηρείται πως αρκετοί που είχαν εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες του 2021 νοσούν, μεταδίδουν και αρκετοί νοσηλευόνται σε νοσοκομεία.
Πάντως, ο αριθμός των εμβολιασθέντων σε συνδυασμό με τους τουλάχιστον 100.000 νοσήσαντες που έχουν καταγραφεί εδώ και δύο εβδομάδες, ενισχύουν το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι σύντομα θα δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πάντως οι επιστήμονες το τοποθετούν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Πάντως, η στρατηγική αυτή δεν μπορεί να αποτρέψει τον πιο σκληρό δείκτη από όλους, δηλαδή τους θανάτους.
Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 928 θάνατοι, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμα και για 92 θανάτους την ημέρα έως και την 17η Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά την επιστράτευση των γιατρών, αναφέρεται πως μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 40 ιδιώτες γιατροί από τους Ιατρικούς Συλλόγους Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, αριθμός που ανταποκρίνεται περίπου στο 50% στις απαιτήσεις που είχε θέσει το υπουργείου Υγείας, το οποίο επισημαίνει πως αν τα επόμενα 24ωρα δεν καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε θα προχωρήσει στην αποστολή των φύλλων επίταξης των υπηρεσιών υγείας ιδιωτών γιατρών.
Μήνυμα Μητσοτάκη για την πανδημία
Νέα έκκληση για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων θα απευθύνει αύριο Πέμπτη (18/11/2021) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει νέα έκκληση για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, χτυπώντας νέο «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να μην έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους, όπως προβλέπουν τα ισχύοντα μέτρα.
Σημειώνεται πάντως πως σε δηλώσεις του από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός απέκλεσε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε ανεμβολίαστους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας.
Στους 17.012 οι νεκροί
Τα νέα 17/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.682, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 853.841, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 100 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.625 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,11 (95% ΔΕ: 1,02 - 1,20).
Η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 2,04% έναντι 1,23% χθες.
Εγιναν 326.949 τεστ, τα 19.887 μοριακά και τα 307.062 rapid.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.012 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (χθες 547).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 466 (83,07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (16,93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.419 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 474 (ημερήσια μεταβολή +7,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 421 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Τζανάκης: Κορύφωση της πανδημίας αρχές Δεκεμβρίου – Τι προβλέπει το καλό και το κακό σενάριο
Την εκτίμηση πως η πανδημία θα κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000 ημερησίως.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως έχουν καταρτιστεί δύο σενάρια για την εξέλιξη της επιδημίας, αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσει το καλό.
«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα.
Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200 - 300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα.
Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000.
Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
Τι προβλέπει το κακό σενάριο
Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000 -9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.
Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών από covid, ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση.
«Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι.
Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
Τα τεστ συγκρατούν τις συρροές
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και ειδικά το αυξημένο testing, ανέφερε ότι φαίνεται να συγκρατούν τις συρροές κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε πολίτες άνω των 65 ετών.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή.
Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών.
Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ.Τζανάκης.
Για τους εμβολιασμούς, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν είναι να μετατρέψουν την πανδημία σε ενδημία, ώστε οι πολίτες να την περνούν σαν ένα κρυολόγημα, να μην πιέζεται η κοινωνία και να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία.
SOS Καπραβέλου: Πάμε για τραγωδία των ανεμβολίαστων - Μαύρος Νοέμβριος με 2.500 νεκρούς
Δραματική έκκληση να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν αλλά και να επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους, όπως συνέβη στην Αυστρία, απευθύνει ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ο οποίος υποστήριξε πως «έχουν γεμίσει οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου».
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Καπραβέλος είπε πως η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
«Η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Το 95% των ανθρώπων που προσέρχεται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και νέοι μάλιστα.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο.
Αυτοί είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν.
Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσου εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς.
Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων.
Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων»
Πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε lockdown τους ανεμβολίαστους.
Τα test δεν σε προφυλάσσουν» είπε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πως θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός πάνω από κάποια ηλικία.
Lockdown στους ανεμβολίαστους
«Εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε lockdown.
Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν έξω με test, στην Αυστρία δεν βγαίνουν.
Όχι γιατί θέλω να περιορίσω τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θανάτους σε ανθρώπους που έχουν την αφέλεια ότι δεν κινδυνεύουν» είπε ο κ.Καπραβέλος, επισημαίνοντας πως μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται κυρίως σε σχολεία, συναθροίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Δεν προστατεύονται ούτε οι εμβολιασμένοι από την ελαφριά νόσηση
«Με τη μετάλλαξη Delta ο εμβολιασμένος πλέον δεν προστατεύεται από την ελαφρά νόσο.
Ας μη θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, αλλά αυτοί δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσουν με κορωνοϊό πριν την τρίτη δόση, θα πρέπει να τη λάβουν μετά από ένα εξάμηνο.
Αυτός που νοσεί έχει ήδη ισχυρή προστασία, άρα δεν χρειάζεται να το κάνει αμέσως», είπε ο κ. Καπραβέλος.
Ως προς το μονοδοσικό εμβόλιο, είπε πως με μία δόση δεν σωζόμαστε, επομένως είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση, η οποία μπορεί να γίνει με το εμβόλιο της Pfizer.
Πάμε για μαύρο Νοέμβριο
«Πάμε για ένα μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς.
Δεν κοπάζει η πανδημία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος αναφερόμενος στην κίνηση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς, είπε πως «χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο».
«Σαράντα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, αλλά το σύστημα υγείας έχει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν.
Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Θέλουμε 25 με 30 γιατρούς επιπλέον για να βγάλουμε τις εφημερίες.
Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν παραπάνω εφημερίες, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί.
Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα» τόνισε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πως «δεν είναι μία απλή αρρώστια, είναι ο θάνατος».
Από 17/11 η διάθεση self test
Από Τετάρτη 17/11 έως και τις 27/11 θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να προμηθεύονται δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα (10) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Σημειώνεται ότι το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
Επιπλέον, ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).
Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή).
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Η δήλωση
Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν έως και σήμερα.
Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων 17 περιοχές - Στα ύψη Αττική και Θεσσαλονίκη
Με τα ρεκόρ στη διασπορά να διαδέχονται το ένα το άλλο, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναδεικνύει σημαντική επιβάρυνση σε 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), πλέον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στις δύο περιοχές εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 2.025 και 1.345 λοιμώξεις αντίστοιχα, με τα αποτελέσματα των ελέγχων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων να παρουσιάζουν αύξηση κατά 5% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής και κατά 30% στης Θεσσαλονίκης.
Από την υπόλοιπη χώρα, το νήμα κόβει η Λάρισα με 374 διαγνώσεις, ακολουθεί η Αχαΐα με 308 και αύξηση 96% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, 283 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, 212 στη Μαγνησία, 189 στην Κοζάνη, 182 στις Σέρρες, 165 στην Πέλλα, 155 στην Ημαθία, 150 στο Ηράκλειο, 151 στα Ιωάννινα, 142 στη Φθιώτιδα, 139 στην Κέρκυρα, 125 στα Τρίκαλα, 116 στην Πιερία, 109 στη Μεσσηνία, 105 στη Χαλκιδική και 100 στην Ξάνθη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ανωτέρω περιοχές, μόνο σε δύο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση ξεπερνά το 60% και καμία από αυτές δεν ανήκει στη βόρεια Ελλάδα όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 64,5% και στο Ηράκλειο σε 63,3%.
Όλες οι υπόλοιπες ΠΕ κινούνται μεταξύ στο 52-57% της εμβολιαστικής κάλυψης με πρώτη δόση. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Θεσσαλονίκη, με ποσοστό μόλις 55,9%.
Σχόλια αναγνωστών