(upd 9) Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλη την χώρα πιέζοντας στα άκρα τις αντοχές και τη λειτουργία των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση επιμένει να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία με τη μορφή νέων lockdown και ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στους πλήρως εμβολιασμένους.
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται πως θα κινηθεί στο έκτακτο διάγγελμα του σήμερα Πέμπτη 18/11 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνει έκκληση τόσο στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να σπεύσουν να το κάνουν, όσο και σε έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν και την γ’ δόση έτσι ώστε να μην χαθεί το τείχος προστασίας που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εκτιμάται πως θα επαναλάβει πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, ενώ θα επισημάνει πως οι σημερινές απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, και άρα έως και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ωστόσο, τη γραμμή και τη στρατηγική αυτή αμφισβητούν πολλοί ειδικοί και επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω μέτρα όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους αλλά για όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν.
Σημειώνεται πως από αύριο 19/11 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλους όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και θέλουν να προγραμματίσουν την γ' δόση του εμβολίου τους.
Στο μεταξύ, αρχίζει η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτικών γιατρών, καθώς δημοσιεύθηκε και το σχετικό ΦΕΚ (διαβάστε ΕΔΩ).
Σοκάρουν θάνατοι και διασωληνωμένοι
Πάντως, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.
Περίπου 4.100 ασθενείς με covid νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 561 είναι διασωληνωμένοι.
Από τους 561 διασωληνωμένους, το 83% με 85% είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αυτό ωστόσο που προκαλεί σοκ είναι ο αριθμός των θανάτων, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 17.000.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως οι 1.074 θάνατοι έχουν καταγραφεί αυτές τις πρώτες 16 ημέρες του Νοεμβρίου, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας.
Σε βαθύ «κόκκινο» Θεσπρωτία, Ρέθυμνο, Αρτα, Λακωνία και Κόρινθος
Πέντε νέες περιοχές μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο» όπως αποτυπώνεται στο νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.
Μετά την σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές αποφασίστηκε η Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, η Αρτα, η Λακωνία και η Κόρινθος να ενταχθούν στην ανώτατη κατηγόρια (κατηγορία 5).
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα μέτρα, στις κόκκινες περιοχές, δεν εφαρμόζονται πλέον περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση της μουσικής και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.
Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη γίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής τους και για λόγους επαγρύπνησης των αρμόδιων φορέων.
Βασιλάκοπουλος: Ένα lockdown θα βοηθούσε για να κερδίσουμε χρόνο έναντι της πανδημίας
Τη θέση πως ένα lockdown θα βοηθούσε στο να κερδίσουμε χρόνο έναντι της πανδημίας προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να κτίσουμε το απαιτούμενο τείχος προστασίας διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.
Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.
Δεν έχουμε εντατικολόγους
Όπως είπε, υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων, που σημαίνει ότι ακόμα και αν φτιαχτούν καινούριες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
«Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μία σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ.
Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που ούτως ή άλλως το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό, δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν, θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα».
Γεροτζιάφας: Το 5ο κύμα θα χτυπήσει τους εμβολιασμένους που δεν έχουν κάνει γ’ δόση
Την εκτίμηση πως το πέμπτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού θα χτυπήσει τους εμβολιασμένους που δεν έχουν κάνει την γ’ δόση διατύπωσε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γεροτζιάφας είπε πως πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία.
«Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων.
Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα.
Δεν είναι κινδυνολογίες.
Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση.
Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο έως τον Ιούνιο», είπε ο κ. Γεροτζιάφας, ο οποίος υποστήριξε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις οι εμβολιασμένοι
Ο κ.Γεροτζιάφας είπε πως ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων είναι ένα μεθοδολογικό πρόβλημα και τόνισε πως οι εμβολιασμένοι που γνωρίζουν πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό θα έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουν «μπετοναριστεί» οι ανεμβολίαστοι.
Μόνο η πείρα θα τους κάνει να αλλάξουν.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέρος του κράτους πρόνοιας, αλλά δεν μπορείς να συγκρούεσαι συνέχεια.
Οι άνθρωποι έχουν απορίες που πολλές είναι κατασκευασμένες.
Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητάει η κοινωνία, το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να υπάρχει μία ανταπόδοση.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι η παροχή περίθαλψης.
Χρειάζεται ταυτόχρονα το κράτος να πει, κοιτάτε, σας οργάνωσα μονάδες περίθαλψης, κινητοποίησα τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης, ώστε όταν έχετε συμπτώματα να πηγαίνετε στον γιατρό» ανέφερε ο κ.Γεροτζιάφας.
Αύξηση 32% στους θανάτους αυτή την εβδομάδα - Το 75% σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία
Η σημαντική επιβάρυνση που έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία - κυρίως της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας - αποτυπώνεται καθημερινά στον σταθερά ανοδικό αριθμό εισαγωγών και διασωληνωμένων.
Οι 474 νέες εισαγωγές που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο στην επικράτεια δημιουργούν ένα σύνολο που ξεπερνά κατά 14% αυτό της περασμένης εβδομάδας (2.873 έναντι 2.519), ενώ άλλοι 14 άνθρωποι προστέθηκαν σήμερα στη λίστα των διασωληνωμένων, φτάνοντας συνολικά τους 561.
Με τους 87 νέους θανάτους του τελευταίου 24ωρου (20 εκ των οποίων αφορούν σε ανθρώπους 40 - 64 ετών και ένας 18-39 ετών) έσπασε το «φράγμα» των 17.000 από την αρχή της επιδημίας, ενώ το σύνολο του επταημέρου 11-17 Νοεμβρίου φτάνει τους 452, σημειώνοντας αύξηση 32,1% σε σχέση με τους 342 το προηγούμενο επταήμερο.
Στα 10.729 τα κρούσματα σε παιδιά την εβδομάδα 8 - 14/11 - Το 23% του συνόλου
Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών την προηγούμενη εβδομάδα (8 - 14/11) είναι 10.729, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.
Τα κρούσματα σε ηλικίες 4-18 ετών αποτελούν το 23% των συνολικών κρουσμάτων, με το μέγεθος να καταγράφει άνοδο 4,55% από την προηγούμενη εβδομάδα.
Μειωμένη αλλά σε υψηλά επίπεδα η διασπορά δείχνουν Rt και θετικότητα
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά παρουσιάζει πτωτικές τάσεις συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, τόσο ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) όσο και τα ποσοστά θετικότητας σε όλη τη χώρα κατέγραψαν μείωση το τελευταίο επταήμερο, φτάνοντας στο 1,11 και 0,9% αντίστοιχα, έναντι 1,27 και 1,05% την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί θεωρούν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάμε για υποχώρηση της επιδημίας, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει καθημερινά μεγάλος (6.682 επί 326.949 διαγνωστικών ελέγχων) και η θετικότητα βρίσκεται στα ύψη σε πολλές περιοχές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά τη μονάδα σε 28 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, αρκετές από τις οποίες, μάλιστα, δεν σημειώνουν πολλά ημερήσια κρούσματα, όπως για παράδειγμα τα Γρεβενά (1,47%), η Θεσπρωτία και η Λήμνος (1,14%).
Τα 1.632 κρούσματα και η κάτω της μονάδας θετικότητα σε όλες τις ΠΕ της δείχνουν ότι η διασπορά στην Αττική βρίσκεται σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα, αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη όπου αφενός οι 1.148 λοιμώξεις και αφετέρου το υψηλότατο 1,48% στη θετικότητα υποδεικνύει την κατάσταση συναγερμού στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή.
Ακόμα πιο υψηλά ποσοστά θετικότητας καταγράφονται επίσης αυτή την εβδομάδα στην Κοζάνη (1,90% - 161 κρούσματα), στη Λάρισα (1,74% - 280 κρούσματα), στις Σέρρες (1,65% - 151 κρούσματα), στη Μαγνησία (1,62% - 181 κρούσματα), στα Τρίκαλα (1,61% - 98 κρούσματα), στο Κιλκίς (1,57% - 71 κρούσματα), στην Πέλλα (1,57% - 139 κρούσματα) και στα Ιωάννινα (1,51% - 116).
Τέλος, σημαντικός αριθμός νέων μολύνσεων σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο σε Αχαΐα (242), Ηράκλειο (167), Έβρο (143), Πέλλα (139), Αιτωλοακαρνανία 134) και Φθιώτιδα (113), ενώ αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των μολύνσεων σε παιδιά 4-18 ετών, από 9.604 την προηγούμενη εβδομάδα (22%) σε 10.729 αυτή (23%).
Πληρότητα στις ΜΕΘ: Στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα, στο 85% στην Αττική
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, με το σύστημα υγείας να πιέζεται και τις κλίνες ΜΕΘ να λιγοστεύουν.
Ενδεικτικά στην επικράτεια μόλις 58 είναι οι κενές κλίνες σε σύνολο 584 κρεβατιών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε καμία κενή κλίνη ενώ στην Ήπειρο τα κενά κρεβάτι είναι μόλις δύο.
Μια κενή κλίνη υπάρχει τόσο στη Δυτική Ελλάδα όσο και στην Πελοπόννησο αντίστοιχα ενώ συνολικά στην Αττική οι άδειες ΜΕΘ είναι 19.
Η Βόρεια Ελλάδα καταγράφει σταθερά ποσοστό πληρότητας ΜΕΘ Covid που αγγίζει το 90% ενώ στο 85% υπολογίζεται η πληρότητα στην Αττική.
Την ίδια ώρα, οι ασθενείς με Covid που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ υπολογίζονται σε 27.
Από αυτούς περί τα επτά με εννέα άτομα ήταν μη διακινήσιμα.
Παράλληλα, 36 είναι οι ασθενείς που, δεν νοσούν από κορωνοιό αλλά αναμένουν την εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς αυτό κρίνεται απαραίτητο για την θεραπεία τους.
Από 17/11 η διάθεση self test
Από τις17/11 έως και τις 27/11 θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να προμηθεύονται δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα (10) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Σημειώνεται ότι το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
Επιπλέον, ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).
Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή).
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Η δήλωση
Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν έως και σήμερα.
Στους 17.012 ανέρχοντα οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 17/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.682, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 853.841, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 100 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.625 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,11 (95% ΔΕ: 1,02 - 1,20).
Η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 2,04% έναντι 1,23% χθες.
Εγιναν 326.949 τεστ, τα 19.887 μοριακά και τα 307.062 rapid.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.012 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (χθες 547).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 466 (83,07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (16,93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.419 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 474 (ημερήσια μεταβολή +7,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 421 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών