(upd8) Εκτός ελέγχου είναι το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς καταγράφονται συνεχή ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών, με το σύστημα υγείας να τελεί υπό ασφυκτική πίεση καθώς καθημερινά γίνονται περισσότερες από 400 εισαγωγές ασθενών.
Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 1.000 είναι σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας, τη στιγμή που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, κάτι που αναμένεται – σύμφωνα με το καλό σενάριο – να συμβεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ενδεικτικό άλλωστε της εφιαλτικής κατάστασης που βιώνουν τα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή ακόμα και σε ράντζα, αλλά και ότι «παγώνει» το 80% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, προκειμένου το ΕΣΥ να μπορέσει να ανταποκριθεί στην τεράστια πίεση των ασθενών με covid.
Με τα νοσοκομεία να τελούν υπό ασφυξία και με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ακόμα και αν μειωθούν τα κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου, είναι φανερό πως οδεύουμε προς μαύρα Χριστούγεννα, ιδιαίτερα μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 4.000 νεκρούς έως το τέλος του 2021.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το Νοέμβριο έχουν καταγραφεί 1.527 θάνατοι ανθρώπων λόγω της covid.
Μάλιστα πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως παρά πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν και είναι σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα 22/11, αυτά δεν είναι ικανά να περιορίσουν το δ’ κύμα.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει θέμα lockdown και μέτρων στους εμβολιασμένους, να εξετάζει, εφόσον εξακολουθήσει να είναι ανεξέλεκτο το δ' κύμα, και άλλα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως πρόσβαση στα super market μόνο με αρνητικό rapid test ή αγορές στο λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς και νέα μέτρα στις αστικές συγκοινωνίες όπως είναι η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας.
Εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, πηγαίνουμε σε ένα ιδιότυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπως συνέβη στην Αυστρία, η οποία ωστόσο στη συνέχεια οδηγήθηκε σε καθολικό lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν πως η μόνη λύση για να σωθούν ζωές και να περιοριστεί η διασπορά του ιού είναι να επιταχυνθούν και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ιδιαίτερα στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που ως επί το πλείστον καταλήγουν στις ΜΕΘ και στη διασωλήνωση.
Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη – Στο κόκκινο Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία
Αλλαγές αναμένονται στον επιδημιολογικό χάρτη με την πρόσθεση τριών ακόμη περιοχών στο «βαθύ κόκκινο», μιας στο πορτοκαλί, ενώ σε δύο παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο), πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί)
Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), μετακινείται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) η Μεσσηνία και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) η Θεσπρωτία.
Στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) παραμένουν ο Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος τομέας Αθηνών, όπως και ο Πειραιάς .
Ποιες περιοχές είναι στο βαθύ κόκκινο
Σημειώνεται πως 26 είναι οι περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5).
Πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιο Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.
Πλεύρης: Μέτρα μόνο σε ανεμβολίαστους, εάν χρειαστεί – Δεν θα υπάρξει lockdown
Τη θέση πως δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown και ότι εάν χρειαστεί, τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους μη εμβολιασμένους πολίτες διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε πως δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για εμβολιασμένους και εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν άλλα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, ενώ υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για super market ή είδη πρώτης ανάγκης.
«Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν.
Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένο, δεν θα υπάρξει lockdown.
Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται.
Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες» είπε ο κ.Πλεύρης.
Σταθεροποίηση κρουσμάτων
Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα.
«Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη.
Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση» παραδέχθηκε, ενώ εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης.
Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν
Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι και 6% εμβολιασμένοι, ενώ στους θανάτους το 90% είναι ανεμβολίαστοι και το 10% εμβολιασμένοι.
«Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε ο κ.Πλεύρης.
Τζανάκης: Στο κακό σενάριο πάμε για 11.000 κρούσματα αρχές Δεκεμβρίου
Στα δύο σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 έως και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον επαληθευτεί το κακό σενάριο.
«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα.
Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές.
Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, η πανδημία θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών.
Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000 - 6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.
Να κάνουν και οι εμβολιασμένοι rapid test
«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test.
Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο.
Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα.
Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test» είπε ο κ.Τζανάκης.
Βασιλακόπουλος: Δύσκολα τα Χριστούγεννα – Θα τελειώσουμε με την πανδημία με πάρα πολλές απώλειες
Την εκτίμηση πως και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά ενός lockdown, σημειώνοντας πως αυτό θα είχε νόημα, αν γινόταν σε ένα μήνα και εάν σε αυτό το διάστημα εμβολιάζονταν όλοι οι πολίτες.
«Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες.
Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία.
Αν εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε ένα μήνα θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκοσμία συναίνεση» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.
Χρειάζονται πιο πολλοί εμβολιασμοί
«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…)
Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνες και κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε αλλά τώρα έχουμε άλλο κορωνοϊό.
Έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4 – 5 μήνες.
Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Παρηγοριά τα μέτρα
«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο.
Τα rapid test είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας.
Και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα, αλλά μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός.
Η λογική του lockdown
«Πολλά lockdown έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού.
Έληξε η πανδημία;
Κερδίζεις χρόνο…
Μόνη λογική αν θα κάνουμε lockdown ένα μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι.
Εάν δεν γίνει αυτό, μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η επιστήμη έχει δώσει το όπλο για να προστατευτούμε όχι στο 100%, αλλά σε ένα εκπληκτικό ποσοστό.
«Είναι σαν να έχεις πνευμονία και να λέει ο γιατρός «πρέπει να πάρεις αντιβίωση» και να απαντάς «όχι θα σωθώ από μόνος μου» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Πότε κολλάνε οι εμβολιασμένοι
«To εμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα (αντισώματα - κύτταρα που σκοτώνουν ιό).
Αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο (ή επειδή πέρασε καιρός από το εμβόλιο ή είχαν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τέλεια ανοσολογική απάντηση) οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον.
Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορωνοϊό θα κινδυνεύω παραπάνω» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Στη Βόρεια Ελλάδα το 37% των νέων κρουσμάτων
Τον χαρακτηρισμό «πανδημία των ανεμβολίαστων» που έχει αποδοθεί στο τέταρτο επιδημικό κύμα επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία των νοσοκομείων και των εμβολιασμών, καθώς και θλιβερά γεγονότα.
Σε σύνολο 597 διασωληνωμένων ασθενών σήμερα, οι 492 (82,41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει το «μαύρο πρόβατο» στην πορεία της πανδημίας, επιλέγοντας να παραμείνει αθωράκιστη έναντι του κορωνοϊού.
Τα δεδομένα από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) για τον Οκτώβριο είναι δηλωτικά της κατάστασης: ανεμβολίαστο το 92,9% των ασθενών στις ΜΕΘ, κάτω από το 55% η εμβολιαστική κάλυψη στις ΠΕ της περιφέρειας, κατά 35% αύξηση στις εισαγωγές ασθενών και κατά 27% ειδικότερα στις ΜΕΘ Covid, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.
Η κατάσταση είναι κοινή για το σύνολο του Βορρά: σε 1.285 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 184 σε ΜΘΕ, οι 974 (75,7%) και οι 169 (91,3%) αντίστοιχα είναι μη εμβολιασμένοι.
Στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζεται σήμερα το 37% των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό (3.048).
Μεγάλη είναι η διασπορά του ιού και στη Θεσσαλία, όπως αποτυπώνεται από τα 320 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας, τα 222 στην ΠΕ Μαγνησίας και τα 100 στην ΠΕ Καρδίτσας, αλλά και την Κέρκυρα.
Στο νησί ανιχνεύτηκαν 93 κρούσματα, ενώ το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων σημείωσε αύξηση +271% στο ιικό φορτίο. Οι ΜΕΘ του νησιού πλέον ασφυκτιούν.
«Οχυρωμένη» Κρήτη
Το κόκκινο και βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη σκιαγραφούν τις επεκτατικές τάσεις της πανδημίας προς το νοτιότερο τμήμα της χώρας, με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές. Ενδεικτικά είναι τα 161 νέα κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, τα 290 στην ΠΕ Αχαΐας, τα 948 στην ΠΕ Κορινθίας και τα 162 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
Προσφάτως, σε ανοδική πορεία βρέθηκε και η πανδημία στην Κρήτη, όπως μαρτυρούν η έκρηξη στα αστικά λύματα (+86% στο Ρέθυμνο, +157% στα Χανιά, +433% στο Ηράκλειο, +95% στον Άγιο Νικόλαο), αλλά και η διασπορά, με το νησί να συγκεντρώνει 349 νέα κρούσματα σήμερα.
Ωστόσο, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται μόλις 85 ασθενείς (70 σε απλές κλίνες, 15 σε ΜΕΘ) και δεν καταγράφεται κανένας νέος θάνατος.
Όπως είχε επισημάνει στις 11 Νοεμβρίου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας και υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας, χάρη στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών 60 ετών και άνω.
Σύμφωνα με δηλώσεις σε τοπικά μέσα του αναπληρωτή προϊστάμενου Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, διευθυντή ΕΣΥ, κ. Μανώλη Λουμπούνη, στο νησί το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών είναι μεγάλο και συγκεκριμένα: 81% στο Ηράκλειο, 77% στα Χανιά, 75% στο Ρέθυμνο και 78% στο Λασίθι.
Σε ισχύ τα νέα μέτρα
Σε εφαρμογή τέθηκαν από τη Δευτέρα 22/11 στις 6:00 το πρωί τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του 4ου κύματος της πανδημίας covid-19, τα οποία αποσκοπούν στον να περιορίσουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.
Το Σάββατο δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».
Αναλυτικά τα μέτρα για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους:
-Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επίσης συστήνεται τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.
Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά 0 - 4 ετών εισέρχονται σε όλους τους χώρους χωρίς έλεγχο.
Τα τρία στάδια
Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας.
Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.
Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο.
Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.
Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).
Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Κυλιόμενο ωράριο και αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων
Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κυλιόμενο ωράριο, ενώ τροποποιείται και το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί .
Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 , στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.
Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις
Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού,εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].
Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"
Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.
Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης
Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Χώροι Λατρείας
Είσοδος ατόμων για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
Στους 17.517 οι νεκροί
Στους 17.517 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 23/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.100, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 894.555, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.355 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.517 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 597 (χθες 608).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 492 (82,41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17.59%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.464 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 409 (ημερήσια μεταβολή +4,6%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 432 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών