«Το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι ότι δεν έχουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Οι παθολόγοι της πρώτης γραμμής που κάνουν πρωτοβάθμια φροντίδα δεν ασκούν προληπτική ιατρική. Πολύ συχνά δεν ρωτάνε καν τους ασθενείς αν καπνίζουν και δεν κάνουν καμία προσπάθεια κατά του καπνίσματος, ενώ δεν δίνουν αγωγή για την πρόληψη της παχυσαρκίας», υπογράμμισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί αποτύχαμε να πείσουμε το σύνολο του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, ο οποίος σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, θα μπορούσε να είχε ελαχιστοποιήσει τα κρούσματα», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Σύμφωνα μες την καθηγήτρια, οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν αυτά που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και «προσπαθούν με μέτρα της στιγμής να λύσουν το πρόβλημα». «Το αποτέλεσμα είναι, ιδιαίτερα με την πανδημία να μεγαλώνουν οι ανισότητες στην υγεία. Είναι ξεκάθαρο και πολύ σημαντικό ότι στη χώρα μας, εκείνοι που προστατεύονται λιγότερο είναι οι εργάτες των οποίων η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη στο χώρο εργασίας τους», προσθέτει η ίδια.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με την κ. Λινού, έχει τεράστια σημασία να καταλάβουμε το βασικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που λέει: «Είτε θα σωθούμε όλοι μαζί, είτε κανένας. Αυτό δυστυχώς δεν έχει εμπεδωθεί στο πετσί μας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών