Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στην Αθήνα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Επανελέγχονται όλα τα θετικά PCR του τελευταίου 15νθημέρου - Μέτρα για ταξιδιώτες

Συναγερμός στην Αθήνα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Επανελέγχονται όλα τα θετικά PCR του τελευταίου 15νθημέρου - Μέτρα για ταξιδιώτες
Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές προχωρούν στον επανέλεγχο όλων των θετικών PCR του τελευταίου 15νθημέρου
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα της Αφρικής έχει σημάνει συναγερμό και στις ελληνικές Αρχές.
Αρχικά αποφασίστηκε ότι οι ελληνικές Αρχές θα προχωρήσουν άμεσα σε επανέλεγχο όλων των θετικών δειγμάτων PCR που εντοπίστηκαν το τελευταίο 15νθήμερο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης (Nu), που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις. Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιηθεί ως κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.
Επίσης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (26/11/2021), αποφάσισε την εφαρμογή πολύ αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής. Δεδομένου όμως ότι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη (στο Βέλγιο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα), θεωρείται αμφίβολο εάν τα νέα μέτρα θα λύσουν το πρόβλημα...

Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρής, είχε προαναγγείλει την εφαρμογή σκληρών μέτρων υγείας στα πρότυπα των άλλων χωρών που έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η διασπορά του κορωνοϊού είναι τεράστια με δεκάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, ενώ οι διασωληνωμένοι υπερβαίνουν τους 600.

Τα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια.
Επίσης, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ενα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.

Πλεύρης: Θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες

Σκληρή γραμμή στις ταξιδωτικές οδηγίες για τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση της αφρικανικής μετάλλαξης.
Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες εάν θα υιοθετηθούν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, απάντησε ότι «θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει οι επιστήμονές μας να αποκτήσουν καθαρή εικόνα».

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα

Επί του παρόντος, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει ανακοπεί και πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση τους σε υψηλά ωστόσο επίπεδα, εκτιμώντας πως στις αρχές του Δεκεμβρίου θα έχουμε και την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, αν και τονίζουν ότι σε περίπου 10 ημέρες θα έχουν και μια πιο ασφαλή εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούν πως ακόμα και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τόσο των διασωληνωμένων όσο και των νεκρών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 1.000 διασωληνωμένους (από 621 που είναι σήμερα) καθώς και για τουλάχιστον άλλους 1.800 θανάτους, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως θα προσεγγίσουμε ή και θα ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το σύστημα υγείας ήδη λειτουργεί εδώ και εβδομάδες στα όρια του, με περίπου 4.500 ασθενείς με covid να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και με την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ να ανέρχεται στο 88% σε όλη την επικράτεια.
Υπό αυτά τα δεδομένα παραμένει άγνωστο το πώς θα εορταστούν φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά νέο lockdown και περιορισμούς στους εμβολιασμένους, υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν εκτιμήσεις και παραπέμπει σε διάστημα δύο εβδομάδων για τυχόν νέες αποφάσεις.
Πάντως, το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ότι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους ενώ επισημαίνουν πως όπως και να ‘ χει, οι φετινές εορτές θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες χάρη τόσο στους εμβολιασμούς, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όσο και στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν συρροές κατά τη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα.
Χθες το απόγευμα, συγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή που θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα κριτήρια και η διαδικασία

Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, πρέπει να:
- Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
- Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
- Το PCR test  ναέχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Μόλις υποβληθεί η αίτηση από τον θεράποντα ιατρό, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής, θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.
Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία, όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων, και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν 10 νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης, με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.
Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Οικονόμου: Δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown – Θα κρατήσουμε την χώρα ανοιχτή

Τη θέση πως δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown και πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την χώρα ανοιχτή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε νέο lockdown» και ότι «θα κρατήσουμε τη χώρα ανοιχτή, ενισχύοντας συνεχώς το ΕΣΥ».
«Τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αν και αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ.Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και «αν χρειαστούν κάποιες μικρές σημειολογικές παρεμβάσεις θα τις δούμε στη συνέχεια».

Όχι rapid σε εμβολιασμένους

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περίπτωση να υποχρεωθούν και οι εμβολιασμένοι να κάνουν rapid test για κάποιες δραστηριότητες, είπε ότι όλα τα μέτρα που βλέπουμε σε άλλες χώρες αξιολογούνται, αλλά δεν υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών και στη χώρα μας μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο ΕΜΑ, ο κ.Οικονόμου απάντησε ότι «καλό θα ήταν σε τέτοια θέματα που είναι επιστημονικά να μην μιλάνε οι πολιτικοί», συμπληρώνοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί από τους ειδικούς.
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι δύσκολη και ότι στα νοσοκομεία δίνεται καθημερινά μια μάχη.
«Υπό το πρίσμα αυτό, υπήρξε μια σύσταση στους διοικητές των νοσοκομείων, όπου η πίεση είναι αφόρητη, να γίνεται μια αξιολόγηση και να αναβάλλονται κάποια χειρουργεία αν χρειαστεί.
Αυτό γίνεται μόνο σε περιοχές όπου η πίεση από την πανδημία είναι στο «κόκκινο».
Για παράδειγμα στην Αττική υπάρχουν ελάχιστα χειρουργεία που «πήγαν πίσω» ανέφερε ο κ.Οικονόμου, επισημαίνοντας πως για το λόγο αυτό έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία και με τις ιδιωτικές κλινικές.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Σε βαθύ κόκκινο είναι 26 περιοχές της Ελλάδας.
Πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιο Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.
2_151.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης