Αλλαγή δεδομένων λόγω Omicron - Εκτόξευση διασωληνωμένων στους 690 - Στα 6.196 τα κρούσματα, στους 18.234 οι θάνατοι
(Συνεχές upd) Εύθραυστη σταθεροποίηση της πανδημίας αποτυπώνει η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους δείκτες της διασποράς του ιού να καταγράφουν μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Rt, ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, μειώθηκε στο 1,04% από 1,13 και η θετικότητα του συνόλου των τεστ, PCR και Rapid, στο 0,94% από 0,97%.
Στον αντίποδα, η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνει ως συνέπεια της έντονης παρουσίας του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα κατά τον Νοέμβριο 2021.
Όπως άλλωστε έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, μεσολαβεί διάστημα τριών περίπου εβδομάδων ώσπου να αποκρυσταλλωθεί το αποτύπωμα των λοιμώξεων στα νοσοκομεία.
Με το βλέμμα στραμμένο στον Δεκέμβριο και στόχο η σταθεροποίηση της διασποράς να διατηρηθεί ώστε να ανακοπεί η συμφόρηση των νοσοκομείων, οι εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν σειρά στοχευμένων μέτρων για τον έλεγχο και περιορισμό της πανδημίας, τα οποία περιλαμβάνουν:
- την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μόνο κατόπιν θετικού μοριακού ελέγχου (PCR) ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πλαστών πιστοποιητικών νόσησης για την εργασία, την ψυχαγωγία και τη μετακίνηση
- τη λειτουργία των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων με εμβολιασμένο προσωπικό για εμβολιασμένο κοινό αποκλειστικά και επίδειξη αρνητικού self test για παιδιά κάτω των 16 ετών, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
- πραγματοποίηση self test από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τον μήνα Δεκέμβριο, περίοδο που καταγράφονται αυξημένη κινητικότητα και συνωστισμοί.
Μια ανάσα από τους 700 οι διασωληνωμένοι
Οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19 αλλά και όσων καταλήγουν καθημερινά από τη νόσο παραμένουν η βαθιά πληγή της παρούσας επιδημικής φάσης.
Άλλοι 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό και στους 690 εκτινάχθηκαν οι διασωληνωμένοι.
Τελευταία φορά που ο δείκτης καταγράφηκε τόσο υψηλός και σε ανοδική πορεία ήταν στις 24 Μαρτίου 2021 (699).
Σε 20 ημέρες είχε σπάσει το φράγμα των 800 (802, 13 Απριλίου) και χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να βρεθεί ξανά κάτω από τους 700 (683, 13 Μαΐου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 507 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό στα νοσοκομεία, δεύτερη υψηλότερη επίδοση για το τέταρτο επιδημικό κύμα μετά τις 511 στις 25 Νοεμβρίου.
Αττική και Βόρεια Ελλάδα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, με το 28% και 27% αντίστοιχα των νέων νοσηλειών να αφορά τα νοσοκομεία τους.
Επιπλέον, οι δύο μεγάλες περιοχές νοσηλεύουν επτά στους δέκα διασωληνωμένους ή το 69% (35% η Αττική και 34% η Β. Ελλάδα).
Σε ανηφόρα η επιδημία στην Αχαΐα
Στα 6.196 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντόπισε ο ΕΟΔΥ κατόπιν 350.685 ελέγχων, για τους οποίους η θετικότητα ορίζεται στο 1,76%.
Κατά το σύνηθες, τα περισσότερα συγκεντρώνει η Αττική (1.845) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (1.030).
Η έκπληξη έρχεται από την Αχαΐα που ξεπερνά πλέον τη Λάρισα σε νέες μολύνσεις, καταγράφοντας 223 έναντι 183 για τη δεύτερη.
Από την υπόλοιπη χώρα, υψηλή διασπορά υποδεικνύουν τα 116 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας, τα 151 στην ΠΕ Έβρου, τα 145 στην ΠΕ Ηρακλείου, τα 101 στην ΠΕ Ιωαννίνων, τα 183 στην ΠΕ Λάρισας, τα 140 στην ΠΕ Μαγνησίας, τα 170 στην ΠΕ Σερρών και 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
Αλλαγές σημειώθηκαν και στον επιδημιολογικό χάρτη, με τις ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας να περνούν στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) και τις ΠΕ Πρέβεζας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ηλείας και Ευρυτανίας να περνούν στο κόκκινο (επίπεδο 4).
Εντούτοις, αποτελεί θετικό στοιχείο της σημερινής έκθεσης η θετικότητα των ελέγχων για όλες τις περιοχές της χώρας κατά την εβδομάδα 22 Νοεμβρίου - 28 Νοεμβρίου 2021, η οποία ήταν παντού κάτω από το 2% με υψηλότερο το 1,84% στην ΠΕ Έβρου.
Στους 18.234 οι θάνατοι
Τα νέα 1/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.196, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 945.095, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,04 (95% ΔΕ: 0,96 - 1,12)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.234 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690 (χθες 664).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.530 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή +28,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.
Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ
Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Εξαιρέσεις
Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:
- όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
- όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).
Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ
Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Στο βαθύ κόκκινο Φλώρινα και Καστοριά
Στο «βαθύ κόκκινο» – επίπεδο κινδύνου 5 – του επιδημιολογική χάρτη της Ελλάδας μπαίνουν από αυτήν την εβδομάδα Καστοριά και Φλώρινα.
Παράλληλα, άλλες πέντε περιφέρειες (Πρέβεζα, Εύβοια, Βοιωτία, Ηλεία, Ευρυτανία) περνούν από το «πορτοκαλί» – επίπεδο κινδύνου 3 – στο «κόκκινο» – επίπεδο κινδύνου 4 -, καθώς παρουσίασαν νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα υπάρχουν και αρκετές περιοχές της χώρας, που κατέγραψαν ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου και ως εκ τούτου το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, δυτικός και βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι 26 περιοχές της χώρας που σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.
Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών