Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην Ελλάδα η Omicron - Αύξηση των διασωληνωμένων - Στους 4 μήνες η γ' δόση - Στα 6.260 τα κρούσματα, στους 18.325 οι θάνατοι

Στην Ελλάδα η Omicron - Αύξηση των διασωληνωμένων - Στους 4 μήνες η γ' δόση - Στα 6.260 τα κρούσματα, στους 18.325 οι θάνατοι

Αύξηση καταγράφει ο ρυθμός των εμβολιασμών, στο βαθύ κόκκινο η μισή Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το πρώτο κρούσμα της παράλλαξης Omicron καταγράφηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, τη στιγμή που υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενόψει των Χριστουγέννων αλλά και της νέας παράλλαξης, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό για τη μεταδοτικότητά της και για το εάν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Το πρώτο κρούσμα της Omicron
ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης κατά τη συνέντευξη του για τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.
Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, πρόκειται για νεαρό Έλληνα που ήρθε στις 26 Νοεμβρίου στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα από το Γιοχάνεσμπουργκ όπου και διαμένει μόνιμα,
ενώ ανέφερε ότι έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα και ότι γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτη, ο εν λόγω πολίτης έκανε στις 26/11 rapid test στο αεροδρόμιο που ήταν αρνητικό, την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα, επανέλαβε τα rapid test έως τις 29/11, όταν και το test βγήκε θετικό, κάτι που επιβεβαίωσε και το μοριακό.
«Προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια και σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε πως είναι κρούσμα της μετάλλαξης Omicron», είπε ο κ. Ζαούτης, ο οποίος υποστήριξε ότι το κρούσμα βρίσκεται στην Κρήτη, εξακολουθεί να έχει ήπια συμπτώματα και είναι σε καραντίνα όπως και όλες του οι επαφές.
Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γνωρίζουμε εάν υπάρξει κάποια άλλη μόλυνση.

Γκάγκα: Τα εμβόλια πιθανόν καλύπτουν την μετάλλαξη Omicron - Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα παρουσίασαν το απόγευα της Πέμπτης 2/12 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην τοποθέτησή της, η Μίνα Γκάγκα είπε: «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, οι εισαγωγές είναι πολλές.
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία, υπερβαίνουν τον εαυτό τους.
Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Omicron, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρύσματα.
Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, υπό παρακολούθησή στο σπίτι του.
Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Omicron».
Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Αργή και μικρή ύφεση παρουσιάζει η πανδημία με μέσο όρο 6.300 κρούσματα ανά ημέρα.
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τις 50.000.
Ο εβδομαδιαιος αριθμός εξετάσεων, παραμένει υψηλός, στα 2,5 εκατ. την εβδομάδα.
Το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 1,74%.
Η υψηλότερη θετικότητα παρουσιάζεται σε Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς.
Μελετώντας τον χάρτη, βλέπουμε πως αυτή την εβδομάδα είχαμε αύξηση στους ενήλικες τουλάχιστον 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης.
Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στα Τρίκαλα, στην ηλικία 50-65 ετών μόλις ένας στους πέντε έχει προσέλθει για τρίτη δόση. Να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό ενόψει Χριστουγέννων, με την τρίτη δόση.
Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό.
Σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση σελφ τεστ.
Είδαμε το όφελος των σελφ τεστ με τη χρήση στα σχολεία, όπου περιόρισε τη διασπορά του ιού.
Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των σελφ τεστ, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε από αυτό».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 2% την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο καταγράφηκαν 7.000 λιγότεροι θάνατοι.
Στην Ευρώπη είχαμε 6% αύξηση στις διαγνώσεις και σταθεροποίηση στους θανάτους.
Επιδείνωση είχαμε σε 26 από τις 47 χώρες της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε 9% μειωση στις διαγνώσεις, αύξηση 4% στους θανάτους, ενώ αυξηθηκαν κατά 8% οι νοσηλεύομενοι σε ΜΕΘ.
Η επιδημία στη Νότια Αφρική παρουσιάζει εκθετική αύξηση, σε κρούσματα και θανάτους με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Omicron, που δείχνει να είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».


Στους 18.325 οι θάνατοι

Τα νέα 2/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.260, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 951.351 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.767 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 341.227 τεστ, τα 19.538 μοριακά και τα 321.689 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 1,83% έναντι 1,77% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89 (εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες).
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.325 θάνατοι.
pin1_30.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 704 (χθες 690).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (79,26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (20,74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_27.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.533 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή -10,65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 458 ασθενείς.

xartis2.webp




ECDC: Σε «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα - Κυρίαρχη η μετάλλαξη Omicron στην Ευρώπη

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα νεότερα στοιχεία, που παρουσίασε σήμερα 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επικαιροποιημένο χάρτη που καταγράφεται ο δείκτης κρουσμάτων κορωνοιού, διαγνωστικών τεστ και θετικότητας, πλέον όλη η χώρα βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο».
Ίδια στοιχεία αποτυπώνονται και στον χάρτη με τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό.
Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, στο «πορτοκαλί», με ποσοστό από 1% έως 3,9%, βρίσκονται ολόκληρη η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία.
Στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, το ECDC βάζει στο «κόκκινο» την Ευρώπη.
2021w47_covid19_eu_eea_subnational_combined_traffic-1.jpg

Στους 4 μήνες η αναμνηστική

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως είναι υπό συζήτηση η χορήγηση της γ' δόσης  να γίνεται στους 4 μήνες από 6 μήνες που είναι έως σήμερα, ενώ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους είπε πως θα υπάρξει και επίσημη απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού εντός των επόμενων ημερών
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών και ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις έχουμε τα εμβόλια, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως πιστοποιητικό νόσησης θα χορηγείται στο εξής μόνο μετά από σχετική διάγνωση με μοριακό τεστ (PCR).
777777777.JPG

Τι ανακοίνωσε ο Πλεύρης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Το πλήρες πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών παρουσίασε κατά τη σχετική συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, έως τις 16 Ιανουαρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, για να μην τους επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.
Ο κ.Πλεύρης υποστήριξε ότι θα συσταθούν επιτροπές για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν λόγους υγείας προκειμένου να μην εμβολιαστεί κάποιος πολίτης και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πώς θα εξεταστούν.
Εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 60 δεν εμβολιαστεί θα του επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Μόνο αν προβεί στην πρώτη δόση έως 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο.
Σημειώνεται πως η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Self test για όλους

Επίσης ο κ.Πλεύρης αναφέρθηκε στα self test που θα μπορούν να κάνουν όλοι οι ενήλικες πολίτες ενόψει των γιορτών.
Το πρώτο self test θα δοθεί την εβδομάδα από 6 έως 11 Δεκεμβρίου ενώ ένα ακόμα θα διατεθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Συστήνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ.
«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο.
Μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορωνοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών» είπε ο κ.Πλεύρης.

Θεματικά πάρκα

Ενόψει των Χριστουγέννων ο κ.Πλεύρης ανακοίνωσε ότι μετά και τις εισηγήσεις της επιτροπής για τα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα, θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες ενώ για τα ανήλικα η διαδικασία θα είναι ίδια όπως για την είσοδό τους στους κλειστούς χώρους, δηλαδή θα γίνεται rapid test πριν την είσοδο τους.
Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα προβλέπεται ότι για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR.
Όταν κάποιος είναι θετικός με rapid test θα μπαίνει καραντίνα, αλλά πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται μόνο με PCR.

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron


Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης