(upd9) Δυσοίωνα παραμένουν τα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να σαρώνει έχοντας ήδη προκαλέσει ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί αγωνία και για την παράλλαξη Omicron, καθώς σήμερα 6/12 επιβεβαιώθηκαν άλλα δύο κρούσματα της Omicron, αυτή τη φορά στην Αθήνα.
Επρόκειτο για δύο άτομα, τα οποία έφτασαν στην Αθήνα από τη Νότια Αφρική πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα απαγόρευσης.
Τα δύο αυτά νέα κρούσματα δεν σχετίζονται με τον 40χρονο από την Κρήτη που είχε βρεθεί θετικός στην Omicron πριν από λίγες ημέρες.
Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της παράλλαξης Omicron στην Ελλάδα.
Και ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο το κατά πόσο η Omicron προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων (αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η Omicron είναι πιο ακίνδυνη σε σχέση με τη Delta), το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτική πίεση από την επέλαση της Delta, με τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα να είναι πραγματικά στο κόκκινο, με πολλούς διασωληνωμένους να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να αυξάνονται – έχουν ήδη φτάσει στους 715 – όπως και ο αριθμός των νεκρών, οι οποίοι ανέρχονται σε 18.595, ενώ η περίφημη κορύφωση της επιδημίας που αναμενόταν στις αρχές Δεκεμβρίου, μάλλον αναβάλλεται για τις αρχές Ιανουαρίου τουλάχιστον στην Αττική.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μεγάλη ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών εστιάζει στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου και λόγω της αυξημένης κινητικότητας, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Για αυτό το λόγο, από σήμερα 6/12 διατίθενται δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι – ενώ παράλληλα έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, σε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από τρεις μήνες.
Πάντως, καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ραντεβού για τη γ’ δόση ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα και τα εμβόλια της Pfizer που θα χορηγηθούν στα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών, για τον εμβολιασμό των οποίων έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Δωρεάν self test για όλους από σήμερα 6/12 – Έκκληση από τους ειδικούς
Από σήμερα Δευτέρα 6/12 αρχίζει η διανομή ενός δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι με απώτερο στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα
Έως τις 12 Δεκεμβρίου όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022 – 7/1/2022.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 12/12, ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Γεωργαντάς: Θα μειωθεί η αναμονή για τη γ’ δόση – Πάνω από 540.000 τα ραντεβού
Την εκτίμηση πως θα μειωθεί σύντομα η αναμονή για την χορήγηση της γ’ δόσης διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος υποστήριξε πως από την Παρασκευή 3/12, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση, περισσότεροι από 540.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού.
«Η πλατφόρμα άνοιξε από την Παρασκευή το βράδυ και ήδη 540.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση ή για την δεύτερη δόση όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson.
Τα ραντεβού αφορούν πολίτες για τους οποίους έχει παρέλθει τουλάχιστον τρίμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και μένει να τους χορηγηθεί η λεγόμενη αναμνηστική δόση.
Χθες, ημέρα Κυριακή, έγιναν 92.000 εμβολιασμοί στην χώρα.
Θα ξεπεράσουμε σύντομα τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Έχουν ήδη εμβολιαστεί 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας με την τρίτη δόση» υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργαντάς.
Ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές
«Σύντομα θα είναι πολύ μικρότερη η αναμονή από ότι σήμερα.
Υπάρχει μια προτεραιότητα στο σύστημα σε όσους είναι άνω των 60 ετών και επιθυμούν να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση.
Ανοίγουν συνεχώς και νέες γραμμές και ανοίγουν νέα εμβολιαστικά κέντρα, οι πολίτες καλό είναι να μπαίνουν ξανά στην πλατφόρμα για να βλέπουν εάν υπάρχει ραντεβού σε συντομότερη ημερομηνία» υποστήριξε ο υπουργός.
«Αυτοί που έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει ήδη περάσει ένα τρίμηνο από τότε, είναι περίπου 6 εκατομμύρια.
Το σύστημα άντεξε τους πάνω από 500.000 πολίτες που μπήκαν να κλείσουν ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η χώρα μας πρωτοπορεί και δίνει σε όλους τους πολίτες την δυνατότητα να θωρακιστούν.
Υπάρχει ένας όγκος αιτημάτων, σε 10 ημέρες θα έχει εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση» τόνισε ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών.
Όπως είπε, έρχονται τις επόμενες ημέρες 60.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer.
«Μακάρι να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση».
Στις ηλικίες 15-17 ετών υπάρχει μια καλή συμμετοχή, έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο ή το έχουν προγραμματίσει γύρω στο 42% με 5%, ενώ είναι πιο χαμηλό το ποσοστό στις ηλικίες 12-14 ετών.
Το μόνο που δεν έλειψε, είναι κάποιος να ήθελε να κάνει εμβόλιο και αυτό να μην υπήρχε» υπογράμμισε ο υπουργός.
Τρία σενάρια για την Omicron - Προειδοποίηση Τζανάκη για εκατόμβη νεκρών και νέο «Μάρτιο 2020»
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, αρχικά για τους άνω των 40 και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών, πρότεινε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «ζούμε πια σε ένα πόλεμο».
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Omicron διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν η μετάλλαξη Omicron επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορωνοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».
Τρία σενάρια για τη μετάλλαξη Omicron
O κ. Τζανάκης παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια που σχετίζονται με την μετάλλαξη Omicron.
Το πρώτο σενάριο που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί είναι πως η Omicron προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους.
Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον αγώνα από τον Μάρτιο του 2020».
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.
Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα.
Σύμφωνα με αυτό η Omicron προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση.
Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί.
Σαρηγιάννης: Είμαστε σε αποκλιμάκωση της πανδημίας από τέλη Νοεμβρίου, υστερεί η Αττική
Τη θέση πως πανελλαδικά καταγράφεται μια αποκλιμάκωση της πανδημίας από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά, αν και η Αττική υστερεί σε σχέση με τις προβλέψεις διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε πως σε αυτό συνέβαλλε και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ και οι πιο σοβαροί έλεγχοι των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.
«Δεν είναι δυνατόν να χάνουμε 80 και παραπάνω νεκρούς την ημέρα, όταν έχουμε τα μέσα για να το αποφύγουμε.
Ξεφεύγει από τη σφαίρα του λογικού» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης.
Ερωτηθείς για το εάν η παράλλαξη Omicron μπορεί να εντοπιστεί στα λύματα, ο κ.Σαρηγιάννης επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι εφικτό, όπως μπορεί να εντοπιστεί και με στοχευμένο PCR test.
Μιλώντας για την κατάσταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαρηγιάννης αποκάλυψε ότι η χθεσινή Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ήταν η πιο δύσκολη ημέρα σε ότι αφορά τις ΜΕΘ.
«Η Θεσσαλονίκη έχει πρόβλημα με βάσει τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ.
Φτάσαμε ακριβώς στο όριο των 121 καλυμμένων από ασθενείς ΜΕΘ.
Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα πάμε σταδιακά σε πτώση και εκεί» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της πανδημίας στην Αττική.
Όπως είπε υπάρχει μία γενική σταθεροποίηση στην Αθήνα, αναφέροντας ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι ελαφρά πάνω από το 1, αν και υπογράμμισε πως προβληματίζει τους επιστήμονες το γεγονός πώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων στην είναι μικρότερος του αναμενόμενου.
«Είναι ένα γεγονός που μας προβληματίζει.
Ίσως να έχει να κάνει και με την Omicron» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης.
Παγώνη: Να εμβολιαστούν και τα παιδιά άνω των 5 ετών – Ενδείξεις ότι καλύπτεται η Omicron
Τη θέση πως πρέπει να εμβολιαστούν κατά της covid και τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών καθώς ο κορωνοϊός δεν κοιτά ηλικίες διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη αναφέρθηκε στην 14χρονη που κατέληξε στη Λαμία από ανακοπή ενώ νοσούσε με κορωνοϊό.
Όπως είπε εκτός από το 14χρονο κορίτσι, τις τελευταίες ημέρες κάποια μωράκια που νόσησαν, διασωληνώθηκαν σημειώνοντας ότι τον τον τελευταίο μήνα νοσούν πολλοί νέοι άνθρωποι.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στον κορωνοϊό δεν υπάρχουν ηλικίες.
Η νόσος μπορεί να κάνει πολλές επιπλοκές.
Επηρεάζει και τους πνεύμονες και την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η περικαρδίτιδα ξεπερνιέται, σε ποσοστό 95%-98%.
Φυσικά, θα υπάρχει και περιστατικό που δεν μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και στις πιο απλές νόσους.
Πρέπει να πάνε και τα παιδιά να εμβολιαστούν από 5 ετών και πάνω», δήλωσε η κα.Παγώνη, αναφέροντςα πως στην Αφρική παρακολουθούν τα κρούσματα της Omicron στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Εμβόλια
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Omicron, η κα. Παγώνη επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι καλύπτεται από τα εμβόλια.
«Το σημαντικό είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν καταγράφονται θάνατοι.
Ερωτηθείσα γιατί αποφασίστηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης στους 3 μήνες, ανέφερε ότι «όταν κάνουμε και τις τρεις δόσεις μαζί δυναμώνουμε τόσο πολύ τον οργανισμό και για την Omicron ακόμα και αν έχουμε πολλά περιστατικά».
«Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό ώστε να έχει αντισώματα και να επιτεθεί στις μεταλλάξεις και τον ιό που δεν πρόκειται να φύγει αν δεν εμβολιαστούμε» είπε η κα.Παγώνης, η οποία τόνισε ότι το εμβόλιο δεν θα γίνεται κάθε 4 μήνες, αλλά κάθε 9-12 μήνες, όπως στην γρίπη, ανάλογα με το πότε θα αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών.
Σχετικά με την περίοδο των Χριστουγέννων, επισήμανε ότι οι καλεσμένοι σε ρεβεγιόν πριν επισκεφθούν κάποιο σπίτι, καλό θα ήταν να υποβάλλονται σε rapid test.
Στους 18.595 οι νεκροί στην Ελλάδα
Aνησυχητικά αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται συνολικά 3.526 νέα κρούσματα, 79 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 715 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.526 , εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 966.221 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.912 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.595 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 715 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 715 (61.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (79.72%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20.28%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.557 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 428 (ημερήσια μεταβολή -5.93%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 439 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ΕΟΔΥ: 1.016 μολύνσεις στην Αττική, 577 στη Θεσσαλονίκη
Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 1016 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στα 577 υπολογίζονται τα νέα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά, τα κρούσματα στην Αττική, κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 146
Βόρειος τομέας Αθηνών 162
Δυτική Αττική 36
Δυτικός τομέας Αθηνών 135
Κεντρικός τομέας Αθηνών 312
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 16
Νότιος τομέας Αθηνών 88
Πειραιάς 121
Αναλυτικά τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών