(Συνεχές upd) Πρωταγωνιστές της πανδημίας στην παρούσα φάση παραμένουν οι συνάνθρωποί μας που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό, με τραχείς αριθμούς και ρεκόρ.
Άλλες 103 απώλειες προστέθηκαν στο μητρώο θνητότητας λόγω Covid-19 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που ξεπέρασε τις 19.000 (19.085).
Το σύνολο της ημέρας καταγράφεται τριψήφιο για τέταρτη φορά μέσα σε 20 ημέρες, αρχής γενομένης στις 22 Νοεμβρίου με 105 και έπειτα στις 29 με 104 και 116 στις 6 Δεκεμβρίου. Κατά τον τρέχοντα μήνα έχουν καταλήξει 908 ασθενείς και μαζί με την ενσωμάτωση νεκρών που έγινε με καθυστέρηση φτάνουν τους 928.
Εκφράζοντας τα ως άνω σε ποσοστό, συνάγεται πως το 4% των θανάτων από τη νόσο του κορωνοϊού συντελέστηκε μέσα στις δέκα ημέρες που μετρά ο Δεκέμβριος.
«Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων έδειξε μία μικρή επιδείνωση της τάξης του 3%», ανέφερε χθες ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες άνω των 60 ετών οδηγεί σε αυξημένη διασπορά, νοσηλείες και θανάτους.
Για το λόγο αυτό, ένα ιδιότυπο lockdown περιμένει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τα άτομα της παραπάνω ηλικιακής ομάδας που αμέλησαν την τρίτη δόση εμβολίου και έχει παρέλθει επτάμηνο από τον ολοκληρωμένο αρχικό εμβολιασμό, καθώς θα αποκλείονται ως «ανεμβολίαστοι» από κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και θα κυκλοφορούν με τα διαγνωστικά τεστ όπου απαιτούνται.
Επιπλέον, η 16η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη επιβολής του διοικητικού προστίμου 100 ευρώ για όποιον 60 ετών και άνω δεν έχει κλείσει το ραντεβού του για την αναμνηστική δόση.
Σχεδόν 1 εκατομμύριο τα κρούσματα
Με 5.087 νέα κρούσματα, φτάσαμε σε απόσταση αναπνοής από το 1.000.000 μολύνσεων αφ' ης στιγμής ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα.
Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΕΟΔΥ αναγράφει 994.901 κρούσματα συνολικά.
Από αυτά, 1.604 εντοπίζονται στην Αττική με 464 στο Κέντρο της Αθήνας, 831 στη Θεσσαλονίκη και έπειτα 147 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αχαΐας, 137 στην ΠΕ Ηρακλείου, 118 στην ΠΕ Κοζάνης και 127 στην ΠΕ Σερρών.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει έντονο με περισσότερα από 50.000 ενεργά κρούσματα.
Σε μια προσπάθεια ελέγχου της διασποράς πριν τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, οπότε αναμένονται αυξημένη κινητικότητα και συναθροίσεις, η κυβέρνηση αξιοποίησε την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κυρίως φορέων του κορωνοϊού, προσφέροντας δωρεάν ένα self test για κάθε εμβολιασμένο ή μη ενήλικα από τα φαρμακεία έως και τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ η διαδικασία θα επαναληφθεί κατά το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου 2022.
Ο περιορισμός των νέων λοιμώξεων αποτελεί το κλειδί για την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, το οποίο επιβαρύνθηκε με 376 επιπλέον ασθενείς με Covid-19 το περασμένο 24ωρο.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ανέρχονται σε 4.506, 3.432 σε απλές κλίνες και 1.074 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 702 από 708.
Στους 18.982 οι νεκροί στην Ελλάδα
Τα νέα 10/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.087, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 994.901, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 95 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.848 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν συνολικά 471.223 τεστ, τα 23.172 μοριακά και τα 448.051 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα περιορίστηκε στο 1,08% έναντι 1,71% χθες αλλά με λιγότερα τεστ (322 χιλ.)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 103, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.085 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 702 (χθες 708).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 566 (80,63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 136 (19,37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.600 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 376 (ημερήσια μεταβολή -12,35%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών
Άνοιξε από 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών, αν και ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 15/12.
Η πρώτη παραλαβή παιδικών εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου
Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Που θα γίνονται οι εμβολιασμοί
Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος.
Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.
Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία και συγκεκριμένα, στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.
Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν "καταδρομικοί εμβολιασμοί", όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Καμία παρενέργεια
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υποστήριξε πως ο εμβολιασμός των παιδιών αυτών θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα.
Όπως είπε, τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει πρώτη δόση και 1,8 εκατ. παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.
«Τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5 -11 ετών ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό» ανέφερε η κα.Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας πως και το υπουργείο Υγείας του Ισραήλεξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στο Ισραήλ.
Σήμερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5 -11 ετών, όπως είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη τη προσεχή εβδομάδα.
Επιδημιολογικός χάρτης: Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές της Ελλάδας, προστίθεται και η Ευρυτανία
Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται πλέον 27 περιοχές της Ελλάδας καθώς προστέθηκε και η Ευρυτανία ύστερα από την επιδείνωση των επιδημιολογικών της δεδομένων.
Όπως έγινε γνωστό, Αργολίδα και Μεσσηνία ανεβαίνουν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), ενώ μόνο δύο περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:
-Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) η Ευρυτανία.
-Από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Αργολίδα και η Μεσσηνία.
Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:
-Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Ξάνθη.
-Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) το Ρέθυμνο.
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών