(Συνεχές upd) Με την παράλλαξη Delta να εξακολουθεί να προκαλεί καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους στην Ελλάδα, οι ειδικοί προειδοποιούν για την επερχόμενη επέλαση και επικράτηση της παράλλαξης Omicron, κάνοντας λόγο για τσουνάμι μολύνσεων από τον Ιανουάριο και μετά.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, όταν και αναμένονται πιο πολλές μετακινήσεις και επαφές, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς σε αυτές τις εβδομάδες, θα φανεί κατά πόσο θα υπάρξει διασπορά της Omicron στην κοινότητα, κάτι που ενδεχομένως να πυροδοτήσει την εξάπλωσή της από τον Ιανουάριο και μετά.
Ήδη γίνονται εκκλήσεις σε όλους τους πολίτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι να τηρούν τα μέτρα (χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τήρηση αποστάσεων, προσωπική υγιεινή), ενώ αυτή η αλλαγή της στρατηγικής αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση που προβλέπει πως από την ερχόμενη Κυριακή 19/12 όλοι οι επισκέπτες (εμβολιασμένοι ή όχι) θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 48 ωρών για να μπορέσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την πρώτη ανατροπή των αποφάσεων της κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος διεμήνυε πως δεν πρόκειται να ληφθούν περιορισμοί σε βάρος των εμβολιασμένων.
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τις εορτές των Χριστουγέννων, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη επέλαση της Omicron, ζητώντας να ληφθούν από νωρίς περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί μια τεράστια διασπορά του ιού.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η τεράστια μεταδοτικότητα της Omicron και εφόσον κάνει την εμφάνιση της από τον Ιανουάριο, δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέα αυστηρά μέτρα και περιορισμοί και ενδεχομένως ακόμα και lockdown – παρά το γεγονός ότι αυτό, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί, δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την οικονομία – δεδομένου του κορεσμού που ήδη βιώνει το σύστημα υγείας, μια και ακόμα αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και δεν υπάρχουν διαθέσιμες κενές κλίνες, αλλά και της τεράστιας πίεσης που πρόκειται να δεχθεί εκ νέου το ΕΣΥ.
Ενδεικτικό πάντως της δραματικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί 1.346 θάνατοι, με τις εκτιμήσεις για περισσότερους από 20.000 νεκρούς έως τα τέλη του 2021 να θεωρούνται πλέον βεβαιότητα.
Ραγδαία αύξηση διαγνώσεων με την Omicron σπεύσετε για αναμνηστική δόση
Τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, παρουσίασαν στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η Μίνα Γκάγκα, στην αρχική τοποθέτησή της, είπε: «Έχουμε μικρή κάμψη στα κρούσματα και αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, που θα βελτιώσουν την κατάσταση τις επόμενες μέρες. Επίσης έχουμε και την ταξιδιωτική οδηγία για όσους άνω των 5 ετών έρχονται στην Ελλάδα».
Για τη νέα ταξιδιωτική οδηγία, η κ. Γκάγκα εξήγησε πως όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα για τις γιορτές, με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 24 ωρών.
Παπαευαγγέλου: Η Ο είναι ήδη παντού - Θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα - Εμβολιαστείτε άμεσα
«Η Omicron ήδη βρίσκεται παντού, και θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πανδημίας» προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Η μετάλλαξη ήρθε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην Ευρώπη, και ήδη προκαλεί πάνω από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο επισήμανε, ζητώντας να εμβολιαστούν άπαντες, νοσήσαντες, και παιδιά. «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, θα τα μάθουμε τις επόμενες μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.
Ξεκαθάρισε δε, πως είναι βέβαιο ότι νοσήσαντες από Βήτα και Δέλτα που θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση επαναμολύνονται από την Omicron.
«Όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστείτε».
Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κολλήσουμε και οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Omicron .
Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του νέου ιού, και έτσι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα στελέχη από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα προηγούμενα εμβόλια.
Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόησης – εμβολιασμού προσφέρουν αυξημένη σημαντικά προστασία. ΜΗΝ καθυστερείτε όλοι οι ενήλικες πηγαίντε για αναμνηστική δόση.
Μέχρι σήμερα τα κρούσματα της Omicron αφορούσαν νεαρά υγιή και κατά κύριο λόγο εμβολιασμένα άτομα. «Εμβολιαστείτε δεν κινδυνεύετε από το εμβόλιο, αλλά από τον ιό» σημείωσε.
«Τα πρώτα δεδομένα, που μένει να επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι COVID, ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, θα μας προστατέψει σε μεγάλο βαθμό έναντι σοβαρής νόσου, ακόμα και αν μολυνθούμε με την Όμικρον» υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Για τα παιδιά 4 – 18 ετών υπάρχει σαφής και σταθερή μείωση κρουσμάτων είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πριν 2 με 3 εβδομάδες είχαμε 11.000 κρούσματα» σημείωσε. «Εμβολιάστε τα παιδιά σας, ο ιός είναι εδώ ανάμεσα μας, σήμερα έχει δοκιμαστεί σε πάνω από 2,5 εκατ. παιδιά» ήταν η έκκληση της καθηγήτριας.
Mαγιορκίνης: Ραγδαία αύξηση διαγνώσεων με την Omicron, σπεύσετε για αναμνηστική δόση
Ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων ασθενών με κορωνοιό θα έχει ως αποτέλεσμα η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron, παγκοσμίως, εκτιμούν οι ειδικοί όπως ανέφερε ο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα.
Όπως πρόσθεσε ο κος Μαγιορκίνης, η αύξηση αυτή εν συνεχεία θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα με το ύψος της σταθεροποίησης αυτής να είναι άμεσα εξαρτώμενο με τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων.
Η δυναμική στο σύστημα υγείας σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία τόσο εργαστηριακών όσο και κλινικών ελέγχων συγκλίνουν ως προς το ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση, συνόψισε ο καθηγητής καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού τους για την πραγματοποιήσουν.
Στους 19.651 οι νεκροί
Τα νέα 16/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.022.141, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.116 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 305.861 τεστ, τα 22.872 μοριακά και τα 282.989 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα είναι 1,54% έναντι 1,48% χθες με ανάλογο αριθμό τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλοι δυο.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.651 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 692 (χθες 683).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (82,37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (17,63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.645 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή +12,75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.
Την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κορωνοϊού επιβεβαιώνουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.
H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.
Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».
Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).
Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για την Κρήτη, η οποία είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο της covid.
Ο Ν. Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστηρίζει ότι «η Κρήτη είναι αυτή τη στιγμή η μόνη περιοχή της Ελλάδας που δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο όπως καταγράφεται από τις αναλύσεις στα λύματα».
«Πάει ανάποδα από τις υπόλοιπες περιοχές.
Ενδεχομένως στο νησί να υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις του στελέχους Omicron» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θωμαΐδης, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι στην Αττική καταγράφεται σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Όπως είπε, οι αναλύσεις δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ύφεση του κύματος ενώ οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Ωστόσο, προειδοποίησε για το επόμενο διάστημα, επικαλούμενος αφενός τις λοιμώξεις που αυξάνονται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και αφετέρου την παράλλαξη Omicron, η οποία φαίνεται πως μεταδίδεται ταχύτατα και δεν λαμβάνει υπόψη τον εμβολιασμό στην τρέχουσα κατάσταση.
Ο κ.Θωμαΐδης είπε πως με την τρίτη δόση εμβολίου αυξάνεται σημαντικά η προστασία και ως προς την Omicron και συνεπώς, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να «τρέξει» ο εμβολιασμός για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση την επόμενη περίοδο.
Άρχισαν από 15/12 οι εμβολιασμοί κατά της covid των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τα ραντεβού για τις πρώτες 60.000 δόσεις του εμβολίου να έχουν ήδη κλείσει.
Περίπου 31.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενώ πλέον τα νέα ραντεβού θα οριστούν με την παράδοση και άλλων δόσεων εμβολίου.
Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων, δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.
Νέοι εμβολιασμοί αναμένονται από τις αρχές Ιανουαρίου.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η επόμενη δόση εμβολίων και από τις 4 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών.
Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης
Σε ισχύ είναι από τις 13/12 μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 90 ημέρες και όχι 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Όπως αναφέρεται, «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».
Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την γ' δόση
Επιπλέον ανεμβολίαστοι θεωρούνται από τις 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται.
Πρόκειται για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες και δεν έχουν κλείσει νέο ραντεβού για εμβολιασμό.
Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση, τα σινεμά, κοκ.
Σημειώνεται πως από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.
Στους 19.553 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 15/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.801, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.017.445, εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 137 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,93 (95% ΔΕ: 0.86 - 1.02)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.553 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 683 (60,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (80,97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (19,03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.632 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 353 (ημερήσια μεταβολή +8,62%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 368 ασθενείς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών