Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρόμος για την υπερμετάδοση της Omicron - Στα 43.000 τα ενεργά κρούσματα - Οι παράγοντες της διασποράς

Τρόμος για την υπερμετάδοση της Omicron - Στα 43.000 τα ενεργά κρούσματα - Οι παράγοντες της διασποράς

Στο βαθύ κόκκινο 1 στις 3 περιφερειακές ενότητες - Κολλάνε και οι πλήρως εμβολιασμένοι από την Omicron - Στους 19.651 οι θάνατοι

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Η πανδημία συρρικνώνεται για τρίτη συνεχή εβδομάδα, με μείωση στη διασπορά του ιού κατά 14% αλλά και στις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία κατά 16%.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βέβαια παραμένει έντονη, αλλά πλέον ο αριθμός διασωληνωμένων ασθενών αλλά και θανάτων δείχνουν να σταθεροποιούνται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Eπίκουρος Kαθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από του Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 4.696 νέα κρούσματα, 96 επιπλέον θανάτους και 692 διασωληνωμένους, το 82.37% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και αυτό θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και την εμβολιαστική επιχείρηση που πλέον προχωρά με περισσότερους των 100.000 εμβολιασμών καθημερινά, απέχοντας μια ανάσα από τα 16 εκατομμύρια συνολικά (15.979.022).
«Ο καθένας από μας να προσπαθήσει ώστε να μειωθεί το επιδημικό αυτό κύμα περαιτέρω και πιο γρήγορα.
Ξέρουμε ότι θα έρθει η Omicron οπότε καλό είναι να μας βρει όσο πιο χαμηλά γίνεται», επεσήμανε από την πλευρά της η Kαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας πως η ατομική αυτή προσπάθεια περιλαμβάνει τον εμβολιασμό, αρχικό και τρίτης δόσης, χρήση μάσκας, καλή υγιεινή χεριών και τήρηση αποστάσεων.

Καμπανάκι κινδύνου για αύξηση νοσηλειών σε 6 περιοχές

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Παπευαγγέλου, για έξι περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή διάμεση ηλικία στα νέα κρούσματα (43-45 έτη) με πιθανότατη συνέπεια την αύξηση νέων νοσηλειών.
Πρόκειται για τις Σποράδες, τη Νάξο, τη Λήμνο, την Ευρυτανία, τη Δράμα και την Καβάλα.
Στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα) νοσηλεύονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 163 ασθενείς σε απλές κλίνες και 46 σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗ).
Η Ευρυτανία εξακολουθεί να συντηρεί το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού (40,53%) ενώ στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) όπου υπάγονται η Δράμα και η Καβάλα, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν η συντριπτική πλειοψηφία όπως διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΕ για το 76,8% των ασθενών σε απλές κλίνες, το 90,9% των ασθενών με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) και το 82,4% στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Στο βαθύ κόκκινο 1 στις 3 περιφερειακές ενότητες

Στα 43.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, βάφοντας με το βαθύ κόκκινο χρώμα αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 5) μία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) στον επιδημιολογικό χάρτη.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως Λασίθι, Λευκάδα και Λακωνία είναι οι τρεις περιοχές που ανησυχούν για το αυξημένο επιδημιολογικό τους φορτίο.
Ο ΕΟΔΥ εντοπίζει κατ' αντιστοιχία 23 (30.51 κρούσματα/100.000 κατοίκους), 10 (42.21 κρούσματα/100.000 κατοίκους) και 61 (68.43 κρούσματα/100.000 κατοίκους) νέα κρούσματα. Από τα υπόλοιπα 4.675 εγχώρια, 1.464 ανιχνεύονται στην Αττική (τα 449 στο κέντρο και 218 στον Πειραιά), και 797 στη Θεσσαλονίκη, με τριψήφια ακόμα στην ΠΕ Αχαΐας (129), στην ΠΕ Ηρακλείου (120), στην ΠΕ Κοζάνης, στην ΠΕ Σερρών (110) και στην ΠΕ Χανίων (84).

Οι παράγοντες της διασποράς και της πίεσης στο ΕΣΥ

Την πορεία της πανδημίας μπορούν να καθορίσουν οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, από το δικό της μετερίζι η κάθε ομάδα.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, το ύψος που θα σταθεροποιηθεί η διασπορά του κορωνοϊού κρίνεται από το επίπεδο εμβολιασμών στην ενεργή κοινωνικά ομάδα των νέων, ενώ η δυναμική στο ΕΣΥ από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Κομβικό ρόλο ωστόσο θα διαδραματίσει η συμμετοχή της κοινωνίας στον εμβολιασμό με τρίτη δόση.
Ειδική αναφορά στην υψηλή ανταπόκριση των εφήβων 15-17 ετών έκανε η κ. Παπαευαγγέλου, εκ των οποίων έχει εμβολιαστεί ο ένας στους δύο, φτάνοντας το 70% εμβολιαστικής κάλυψης στην ομάδα σε ορισμένες περιοχές ή και το 100% σε άλλες, όπως η Αττική.
Σαν αποτέλεσμα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην ομάδα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
«Ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών, με περισσότερο ενθουσιασμό απ' ό,τι περιμέναμε», δήλωσε η καθηγήτρια σχετικά με τις εξελίξεις για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα που μετέχει στην εμβολιαστική διαδικασία, και υπενθύμισε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή επικαλούμενη την περίπτωση των ΗΠΑ όπου 1 στα 5 παιδιά έχει λάβει την 1η δόση εμβολίου και πάνω από 2,5 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους χωρίς να έχει καταγραφεί ένδειξη απρόσμενης περιέργειας.
Τέλος, συνέστησε αυτοδιαγνωστικά τεστ για τα παιδιά ενόψει Χριστουγέννων και πριν επισκεφθούν κάποιον από ευάλωτη ομάδα δεδομένου ότι συνήθως νοσούν ασυμπτωματικά.

Στους 19.651 οι νεκροί

Τα νέα 16/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.022.141, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.116 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 305.861 τεστ, τα 22.872 μοριακά και τα 282.989 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα είναι 1,54% έναντι 1,48% χθες με ανάλογο αριθμό τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλοι δυο.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.651 θάνατοι.
coronavirusjn.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 692 (χθες 683).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

cofefejkv.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (82,37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (17,63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.645 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή +12,75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.
fev.jpg

 Κορωνοϊός - ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα

Την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κορωνοϊού επιβεβαιώνουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

pinakas_1_1.png

Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.
H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.
Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».
pinaksa_2_1.png




pinaksa_3.png

Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

Εμβολιάζονται τα παιδιά 5 – 11 ετών – Νέα ραντεβού από αρχές Ιανουαρίου

Άρχισαν από 15/12 οι εμβολιασμοί κατά της covid των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τα ραντεβού για τις πρώτες 60.000 δόσεις του εμβολίου να έχουν ήδη κλείσει.
Περίπου 31.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, ενώ πλέον τα νέα ραντεβού θα οριστούν με την παράδοση και άλλων δόσεων εμβολίου.
Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.
Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων, δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.
Νέοι εμβολιασμοί αναμένονται από τις αρχές Ιανουαρίου.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η επόμενη δόση εμβολίων και από τις 4 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 με 11 ετών.

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης

Σε ισχύ είναι από τις 13/12 μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 90 ημέρες και όχι 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Όπως αναφέρεται, «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την γ' δόση

Επιπλέον ανεμβολίαστοι θεωρούνται από τις 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται.
Πρόκειται για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες και δεν έχουν κλείσει νέο ραντεβού για εμβολιασμό.
Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση, τα σινεμά, κοκ.
Σημειώνεται πως από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.
222_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης