Με τη Delta να προκαλεί στην Ελλάδα υπερδιπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί υπό πίεση και με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας καθώς η υπερμεταδοτική παράλλαξη Omicron διασπείρεται στην χώρα, όπως άλλωστε υποδηλώνουν τα πολλά «ορφανά» κρούσματα.
Για τσουνάμι μολύνσεων και θανάτων λόγω της μετάλλαξης Omicron, που επηρεάζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, έκανε λόγο ο γιατρός-ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, σημειώνοντας ότι «το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο».
"Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που όμως δεν είναι ξεκάθαρο, και είναι το πιο σημαντικό, είναι ποια θα είναι η πίεση που θα ασκήσει το στέλεχος Omicron στα συστήματα υγείας", ανέφερε από τηυν πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.
Πάντως, στη χώρα μας, πολλά από τα 17 κρούσματα της Omicron που έχουν επιβεβαιωθεί (τα περισσότερα στην Κρήτη αλλά και σε Αττική και Λακωνία), δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδια στο εξωτερικό ούτε έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των Χριστουγέννων και ότι η μόνη πρόβλεψη θα είναι να γίνονται PCR ή με rapid τεστ σε όσους πολίτες μπαίνουν στην χώρα από την ερχόμενη Κυριακή 19/12, πολλοί είναι οι επιστήμονες που ζητούν αυστηρότερα μέτρα, έτσι ώστε να μην χαθεί τελείως ο έλεγχος μετά την περίοδο των γιορτών.
Πολλοί ζητούν να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία ή να παραταθεί η περίοδος των διακοπών τους, να καταργηθούν οι σχολικές εκδρομές καθώς και να επιβληθεί αυξημένο testing σε όσους πολίτες δεν είναι εμβολιασμένοι με την γ’ δόση και θέλουν να μπουν σε κέντρα διασκέδασης.
Προς το παρόν η κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει πως τα δεδομένα της Omicron είναι ανησυχητικά, επιμένει στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί χωρίς να αποκλείει νέα όπως αναφέρθηκε δια στόματος Άδ. Γεωργιάδη, εξετάζει το σενάριο του αυξημένου testing, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά το σενάριο ενός γενικού lockdown.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Ελλάδα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς εμφανίζεται υπερδιπλάσιο αριθμό θυμάτων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ανέφερε 120,10 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 15νθήμερο που έληξε στις 12/12, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 58,87 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τη στιγμή που είναι πλέον βέβαιο πως οι νεκροί λόγω της πανδημίας θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 20.000 στα τέλη του 2021.
Γεωργιάδης: Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο
«Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ενόψει της επέλασης της μετάλλαξης Omicron υπενθυμίζοντας ότι από την Κυριακή 19/12 έως και τις 10/1/2022 για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει εκτός από πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει και ένα αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών.
«Άρα κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Omicron αρχίζει να επικρατεί», εξήγησε και σημείωσε πως «είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού».
Παυλάκης (ΗΠΑ): Έρχεται τσουνάμι μολύνσεων και θανάτων λόγω της Omicron – Όσο νωρίτερα γίνει το κλείσιμο, τόσο πιο αποτελεσματικό
«Αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων και επειδή το ¼ των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες», τόνισε ο γιατρός-ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης.
Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η μετάλλαξη Omicron θα προκαλέσει ένα τεράστιο “τσουνάμι” τον Ιανουάριο και πρόσθεσε πως «το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο», το οποίο όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κοινός πολίτης δεν καταλαβαίνει τι έρχεται. Υπάρχουν δύο καινούριοι, φοβεροί ιοί και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει καλούς ειδικούς, η κυβέρνηση μπορεί να τους συμβουλευτεί και να βγάλει συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει».
Τους επηρεάζει όλους η Omicron
Η μετάλλαξη Omicron τους επηρεάζει όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ανέφερε ο κ. Παυλάκης και σημείωσε ότι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε 130 νεκρούς και φέτος κατέγραψε νέο ρεκόρ με καθημερινά περίπου 100 θανάτους.
Ο ίδιος έκρουσε το «καμπανάκι» λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων κι επειδή το ¼ των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες».
Όπως εξήγησε, «τα ελληνικά νοσοκομεία αντέχουν 400-500 διασωληνώσεις. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα χρόνου πότε θα τα "παίξουν" οι γιατροί».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και προβλήματα εφοδιασμού, όπως να μην υπάρχουν αρκετά rapid test ή άλλα υλικά.
«Τώρα είναι τελευταία ευκαιρία πριν τις γιορτές να κοπούν τα κρούσματα ώστε μετά να μην υπάρχει ανάγκη από lockdown διαρκείας», υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης.
Δημόπουλος: Το χειροπιαστό σενάριο για το τέλος της πανδημίας
«Παρότι πολλοί φοβούνται ότι με την εμφάνιση του στελέχους Omicron μπορεί να αρχίζει η πανδημία από την αρχή, αυτό είναι μάλλον αβάσιμο», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι περιορισμοί που είχαμε ζήσει στο αρχικό στάδιο της πανδημίας δεν προβλέπεται να επιστρέφουν» και «βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί ίσως μπορούμε να πούμε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ένα χειροπιαστό σενάριο ίσως και μέσα στην ερχόμενη χρονιά».
Ο εμβολιασμός και η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας είναι η ασπίδα μας απέναντι και στην παραλλαγή Omicron αναφέρει ο κ. Δημόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προτείνει την διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου πριν από τις εορταστικές συναθροίσεις μας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
«Ας μη ξεχνάμε να παραμείνουμε ασφαλείς», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος και προσθέτει «εμβολιαζόμαστε και με την αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19, χρησιμοποιούμε σωστά μάσκα προσώπου σε πολυσύχναστους κοινόχρηστους χώρους και προβαίνουμε άμεσα σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 επί εμφάνισης συμπτωμάτων. Επιπλέον, πριν από τις συναθροίσεις μας η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου ακόμα και επί απουσίας συμπτωμάτων με self test ή rapid test αποτελεί ένα μέτρο περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2».
Ήδη, υπό το πρίσμα της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος οι χώρες λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης και μάλιστα, στη χώρα μας ανακοινώθηκε η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 εντός 72 ωρών για PCR test ή rapid test 24 ωρών για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου έως και τις 10 Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που όμως δεν είναι ξεκάθαρο, και είναι το πιο σημαντικό, είναι ποια θα είναι η πίεση που θα ασκήσει το στέλεχος Omicron στα συστήματα υγείας», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
Κατά τον ίδιο, τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο και θα προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής στην παγκόσμια κοινότητα: 1) η νοσηρότητα-θνητότητα του στελέχους στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, 2) η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Omicron μετά από 2 ή 3 δόσεις, και 3) η βαρύτητα της επαναλοίμωξης. Διεθνείς επιστημονικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις στους τρεις αυτούς άξονες».
Τι ισχύει για όσους νόσησαν – Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
«Είναι γεγονός ότι ακόμα και αν ο παράγοντας «βαρύτητα λοίμωξης» παραμείνει σταθερός, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων συνεπάγεται και αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευόμενων λόγω COVID-19 και επιπλέον επιβάρυνση στο σύστημα υγείας», σημειώνει.
Όσον αφορά τη νοσηρότητα-θνητότητα της Omicron, αναφέρει πως «τα πρώτα πρώιμα στοιχεία δείχνουν προφίλ μειωμένης βαρύτητας της νόσου σε σχέση με το στέλεχος Delta. Όσοι πέρασαν πρόσφατα τη λοίμωξη με Delta (π.χ. εντός των τελευταίων 1-2 μηνών) θα έχουν σχετικά καλή αντοχή σε νέα λοίμωξη με Omicron, αλλά την υψηλότερη αντοχή αναμένουμε σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί και έχουν νοσήσει στο παρελθόν».
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Δημόπουλος σημειώνει πως «το σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη της νοσηρότητας-θνητότητας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν έχει γίνει η ενισχυτική δόση. Συνολικά, η εκτίμηση της βαρύτητας στα συστήματα υγείας είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί καθότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό σύστημα».
Προσθέτει πως «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της νοσηρότητα και της θνητότητας με 2 δόσεις εμβολίων mRNA παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα της τάξης του 70%. Σε αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μείωση της φαινομενικής αποτελεσματικότητας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η βαρύτητα της Omicron στους μη εμβολιασμένους είναι χαμηλότερη. Η προσθήκη της ενισχυτικής (ή τρίτης) δόσης όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες διευρύνει την αποτελεσματικότητα έναντι μεταλλαγμένων στελεχών γεγονός που επαληθεύεται και από εργαστηριακές μελέτες στην Omicron. Σύμφωνα με τον Α. Fauci, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά την προστασία έναντι της Omicron.. Συγκεκριμένα, η τρίτη δόση εμβολίων mRNA αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του στελέχους Omicron κατά 25 φορές και τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 35 φορές. Έτσι, η προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου μπορεί να αγγίξει το 75% με την αναμνηστική δόση».
«Αν και προς το παρόν μας λείπουν μεγαλύτερες μελέτες για την κλινική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στον πληθυσμό αναμένουμε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του κύματος της Omicron», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.
Η NOTAM για την είσοδο στην Ελλάδα: Μόνο με αρνητικό τεστ ανεξαρτήτως εμβολιασμού από 19/12 έως 10/1/2022
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό, τις νέες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021 έως την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.
Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) προβλέπουν τα ακόλουθα:
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.
Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την νέα αεροπορική οδηγία παραμένει σε εφαρμογή η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 42 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Μεξικό, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι*.
Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.
Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.
Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.
ΕΟΔΥ: 4.345 κρούσματα και 63 θάνατοι στις 18/12
Σταθερά υψηλά διατηρούνται οι αριθμοί του κορωνοϊού: 4.345 νέα κρούσματα, 684 διασωληνωμένοι και 63 θάνατοι.
Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.345, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.031.239 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 207 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.799 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 684 (59.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 561 (82.02%) είναι ανεμβολίαστοι μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (17.98%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.661 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 332 (ημερήσια μεταβολή +4.08%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 352 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική όπου εντοπίστηκαν τα 1.466 από τα συνολικά 4.345 νέα κρούσματα.
Υψηλός αριθμος μολύνσεων και στη Θεσσαλονίκη με 756 νέα κρούσματα.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 176 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 222 κρούσματα
Δυτική Αττική: 89 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 187 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 429 κρούσματα
Νήσων: 17 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 150 κρούσματα
Πειραιώς: 196 κρούσματα
Η κατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα:
Σχόλια αναγνωστών