(upd5) Με την Delta να έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνώσεων και των θανάτων, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην παράλλαξη Omicron λόγω της τεράστιας μεταδοτικότητας της.
Με τους επιστήμονες να μην έχουν καταλήξει ακόμα στο εάν η παράλλαξη αυτή προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή όχι με τη Delta, καθώς και το εάν την «πιάνουν» τα εμβόλια, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη λαμβάνει περιοριστικά μέτρα, ακόμα και lockdown, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού.
Στην Ελλάδα, η οποία είχε πιο προωθημένα και αυστηρά μέτρα σε σχέση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυξημένους ελέγχους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ανατράπηκε το σενάριο που ήθελε τους εμβολιασμένους να υποχρεούνται σε rapid test για να μπορούν να κάνουν ρεβεγιόν σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα διατεθούν δωρεάν δύο self test για όλους τους πολίτες και θα γίνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να το κάνουν πριν την εορταστική έξοδο τους.
Πάντως, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν ανάλογα και με την πορεία της Omicron και της πίεσης που αυτή θα ασκήσει τελικά στο ΕΣΥ, το οποίο είναι ήδη εξαντλημένο από την πολύμηνη «μάχη» με τη Delta.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε πως τις πρώτες εβδομάδες του 2022 και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, θα εξεταστούν τόσο το ζήτημα της τηλεργασίας όσο και τα ωράρια σε εστίαση και σε διασκέδαση, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, αν και σημείωσε πως όλα θα κριθούν από τα τότε δεδομένα.
Οι επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές πως η περίοδος των εορτών θα είναι καθοριστική για το κατά πόσο θα διασπαρεί η Omicron, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ελλάδα από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, ο οδικός χάρτης για την περίοδο των εορτών θα καθοριστεί κατά τις σημερινές συνεδριάσεις των επιδημιολόγων, ενώ δεν αποκλείεται τα όποια μέτρα να ανακοινωθούν εντός της ημέρας ή το αργότερο και αύριο.
Πάντως, εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί πως η Ελλάδα ξεπέρασε τους 20.000 νεκρούς λόγω της covid, ορόσημο που αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις και τις συνέπειες της πανδημίας.
Οικονόμου: Δεν είναι στις σκέψεις μας το καθολικό lockdown – Θα παρουσιαστεί οδικός χάρτης
Δεν είναι στις σκέψεις μας η επιβολή καθολικού lockdown υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος είπε πως σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα και συστάσεις που θα προσδιορίζουν με σαφή τρόπο το πλαίσιο, με το οποίο θα περάσουμε τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Οικονόμου υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ορισμένα ζητήματα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ενώ ερωτηθείς για το εάν τα μέτρα θα αφορούν μόνο την Πρωτοχρονιά ή θα περιλαμβάνουν και τα Χριστούγεννα απάντησε ότι θα πρόκειται για έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς θα περάσουμε όλες τις γιορτές.
Όπως είπε, δεν αλλάζει κάτι πολύ ουσιαστικά για την εορταστική περίοδο, αναφέροντας πως οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο μετά και από εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση θα δει πως θα το υιοθετήσει προκειμένου να είναι και λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ικανοποιεί τις βασικές παραμέτρους της κυβερνητικής στρατηγικής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν καθολικά μέτρα, ενώ σημείωσε ότι εάν χρειαστούν μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα αλλά όχι με καθολικό περιορισμό, θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν χωρίς αιφνιδιασμούς.
Για τα σχολεία ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για να μην ανοίξουν στην ώρα τους, υποστηρίζοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία πέφτει, ενώ τόνισε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τη διάθεση δωρεάν self test στους πολίτες προκειμένου να εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
Λύτρας για Omicron: Ότι είναι να μας συμβεί, θα συμβεί πολύ γρήγορα
Τη θέση πως «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα» διατυπώνει σε ανάρτηση του στο twitter ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας, αναφερόμενος στην εξάπλωση της παράλλαξης Omicron.
«Η παραλλαγή Delta χρειάστηκε περίπου 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Alpha.
Η Omicron φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Delta» υπογραμμίζει ο κ.Λύτρας, επικαλούμενος στοιχεία από την εξάπλωση της παράλλαξης στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, επικαλείται ανάρτηση του πρώην επικεφαλής των αμερικάνικων CDC, Tom Frieden, ο οποίος υποστηρίζει πως στα περίπου 30 χρόνια που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες, δεν έχει ξαναδεί κάτι ανάλογο με την ταχύτητα εξάπλωσης της Omicron, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, η νέα παράλλαξη να είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με τη Delta.
Πάντως ο κ.Λύτρας υποστηρίζει πως ακόμα και εάν η Omicron είναι λιγότερο ή εξίσου επικίνδυνη με τη Delta, η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα.
Για αυτό το λόγο συστήσει να γίνει ο εμβολιασμός άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, να τηρούνται τα μέτρα, όπως χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμών και ετοιμότητα για άμεση εφαρμογή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, εφόσον φανεί πως πάει να ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα.
Βατόπουλος για lockdown: Προσπαθούμε να μην φτάσουμε εκεί – Ποτέ μην λες ποτέ
Την θέση πως όλοι προσπαθούν να μην φτάσουμε σε ένα νέο lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως «ποτέ μην λες ποτέ».
Σε δηλώσεις του στο Mega και ερωτηθείς για ακόμα μια φορά για το εάν πηγαίνουμε σε lockdown λόγω και της Omicron, o κ.Βατόπουλος είπε πως «γίνεται μια προσπάθεια να μην φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα».
«Έχουμε πει, ποτέ μην λες ποτέ» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από τα περσινά παρά τον προβληματισμό λόγω της Omicron.
Όπως είπε, οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν, να κάνουνένα self test πριν το ρεβεγιόν και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.
Ως προς την τρίτη δόση, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από την Omicron, καθώς όπως είπε, οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30% έως 50%.
Ερωτηθείς για το μέτρο του rapid test στους εμβολιασμένους, ο κ.Βατόπουλος είπε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή.
«Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες.
Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα.
Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος.
Ατσαλάκης: Επιθετική η Omicron, αναγκαία τα μέτρα – Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει έως τώρα
Tην εκτίμηση πως η επέλαση της Omicron θα είναι επιθετική και θα προκαλέσει έναν αριθμό κρουσμάτων που δεν έχουμε δει έως σήμερα διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης, Γ. Ατσαλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι αναγκαία τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Ατσαλάκης είπε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να μπει φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών.
«Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε» υποστήριξε ο κ.Ατσαλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η Omicron θα φέρει πολύ περισσότερα κρούσματα από τη Delta.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό testing ενόψει του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, ο κ.Ατσαλάκης τόνισε ότι είναι ένα μέτρο καλό, καθώς όπως είπε, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Omicron παρακάμπτει την ανοσία, αν και ακόμα δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Στα 3 προηγούμενα κύματα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10 - 15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες και παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη» υπογράμμισε ο κ.Ατσαλάκης.
Τρέχουν οι εμβολιασμοί
Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στη χώρα μας η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» για τη θωράκιση του πληθυσμού με την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα συνεχίζεται - αν και με βραδύτερο ρυθμό - ο εμβολιασμός με πρώτη δόση, που αφορά σε αυτή τη φάση κυρίως την πιο ευάλωτη ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, εισαγωγή στο νοσοκομείο και θάνατο.
Tις τελευταίες δέκα μέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.
Επιπλέον, 40.000 ραντεβού αφορούν παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, με περίπου 6.000 από αυτά να έχουν πραγματοποιηθεί.
Πλέον, στόχος των ειδικών είναι η ενίσχυση του τείχους ανοσίας και η συγκράτηση του κύματος που «σηκώνει» ήδη η νέα μετάλλαξη, Omicron, και του οποίου η δυναμική θα «αποκαλυφθεί» τον Ιανουάριο.
Μάλιστα, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «ένα κύμα Omicron να κρύβεται ήδη μέσα στο κύμα Δέλτα, που τώρα είναι σε ύφεση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχουν ανοσία σε ικανοποιητικό, αλλά όχι επαρκές ποσοστό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον εμβολιασμό, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το 88% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τις 16 Ιανουαρίου για την ηλικιακή αυτή ομάδα με πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για τη μη συμμόρφωσή τους.
Περίπου 130.000 πολίτες άνω των 60 χρόνων έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση πριν από τις 16 Ιανουαρίου, με τους 20.000 να αιτούνται εμβολιασμό κατ’ οίκον. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έφτανε το 82,2%.
Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην ηλικιακή αυτή ομάδα φτάνει το 90% σε Ιταλία, Βέλγιο και Αυστρία και στο 100% σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Ένας στους δύο δικαιούχους έχει λάβει την αναμνηστική δόση
Σε ικανοποιητικό ποσοστό κυμαίνεται το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 χρόνων και άνω που έχουν λάβει την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μια δόση που χαρακτηρίζεται πλέον κομβική για την προστασία όλων και όχι μόνο των ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%ενώ στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών το ποσοστό είναι στο 60,1%.
Ειδικότερα, για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, η εμβολιαστική κάλυψη με αναμνηστική δόση έχει ως εξής:
- 85 ετών και άνω: 81%
- 80-84 χρόνων: 90%
- 75-79 χρόνων: 91,3%
- 70-74 χρόνων: 91,4%
- 65-69 χρόνων: 90%
- 60-64 χρόνων: 87%
Δικαιούχοι για να λάβουν την αναμνηστική δόση είναι 5.770.000 άτομα (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 87,3% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών).
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.900.000 εμβολιασμοί (50% των δικαιούχων) και ακόμη 1.317.400 έχουν κλείσει το ραντεβού τους (23% των δικαιούχων).
Συνολικά περισσότεροι από 7 στους 10 (ποσοστό 72,4%) των δικαιούχων αναμνηστικής δόσης έχουν είτε εμβολιαστεί είτε κλείσει το ραντεβού τους.
Το 65% των Ελλήνων έχει εμβολιαστεί πλήρως
Έχουν χορηγηθεί πάνω 16.600.000 δόσεις εμβολίου στη χώρα μας.
Ειδικότερα, περισσότεροι από 7.360.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% επί του γενικού πληθυσμού και σε 79,8% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση είναι 71,9% επί του γενικού πληθυσμού και 83,1% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, στην Ελλάδα περισσότεροι από 6.900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,7% επί του γενικού πληθυσμού και σε 75,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι 67,2% επί του γενικού πληθυσμού και 78,5% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων, έχουν υποβληθεί 60.000 αιτήσεις για εμβολιασμό και ήδη έχουν γίνει 33.156 εμβολιασμοί.
Επίσης, 326 ιδιώτες γιατροί και 26 πολυιατρεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Σε αυτά έχουν γίνει περισσότεροι από 20.000 εμβολιασμοί.
Στους ιδιώτες γιατρούς, οι 54 είναι παιδίατροι και έχουν διενεργήσει 850 εμβολιασμούς σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-18 χρόνων.
Στους 19.976 οι νεκροί
Στους 19.976 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 20/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.689, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.037.759 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 199 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.976 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (χθες 662).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 555 (82,84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 115 (17,16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.667 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 258 (ημερήσια μεταβολή -28,13%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.
Σχόλια αναγνωστών