Στον κλοιό της Omicron - Αύξηση νοσηλειών, αναβάλλεται η χαλάρωση μέτρων - Πράσινο φως για 4η δόση
(Συνεχές upd) Σαρώνει η παράλλαξη Omicron την Ελλάδα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή, δραματική αύξηση υπάρχει και στον αριθμό των νοσηλειών καθώς μέσα σε μια εβδομάδα από 4.300 ασθενείς με covid που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, έχουμε φτάσει πλέον στους περίπου 5.100.
Ωστόσο, το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η Omicron δεν φαίνεται – τουλάχιστον προς στιγμή – να προκαλεί σοβαρές νοσηλείες (αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που προκαλεί) με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται επιβάρυνση στις ΜΕΘ, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κύμα της Omicron θα κορυφωθεί κάπου κοντά στις 20 με 25 Ιανουαρίου.
Πάντως και προκειμένου να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, σήμερα Τετάρτη 12/1 αναμένεται η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ και στην Αττική τα δημόσια νοσοκομεία θα συνδράμει και ο ιδιωτικός τομές με 300 κλίνες.
Και ενώ η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται, το σενάριο να «χαλαρώσουν» κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εστίαση και διασκέδαση αλλά και στα γήπεδα (π.χ. η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση και η αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα), μάλλον αναβάλλεται για αργότερα.
Για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη 12/1 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία και θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα περιοριστικά αυτά μέτρα, η ισχύς των οποίων εκπνέει στις 17 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η κυβέρνηση δεν μελετά - τουλάχιστον σε αυτήν την φάση - την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών, τη στιγμή που πλησιάζει η 16η Ιανουαρίου, όταν και θα αρχίσει η επιβολή του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Για ποιους πολίτες λήγουν στις 31 Ιανουαρίου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Τι ισχύει για τους διπλά και τριπλά εμβολιασμένους που νόσησαν
Το επιδημικό κύμα της Omicron (και) στη χώρα μας δυναμώνει, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε νόσηση.
Την ίδια στιγμή, όμως, φέρνει και αλλαγές στο πεδίο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και του... συνδυασμού τους, που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Το νέο κύμα, που ήρθε μαζί με το νέο έτος, οδήγησε σε αναπροσαρμογή των συστάσεων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, τα οποία επέχουν θέση "υγειονομικού διαβατηρίου" για τον βασικό όγκο του πληθυσμού στην παρούσα χρονική περίοδο.
Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Οι πολίτες, για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, ανέρχονται σε 440.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.
Πλέον, σε αυτούς τους πολίτες δίδεται προσθεσμία έως το τέλος του μήνα να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση, ειδάλλως θα αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ επτά μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης με mRNA εμβόλιο ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό Johnson.
Μετά την πάροδο του επταμήνου ή του τριμήνου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια, εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους εννέα μήνες. Εντός Ελλάδος, όμως, οι πολίτες που, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τρεις μετά το μονοδοσικό, δεν κάνουν αναμνηστική δόση, δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και γενικά τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Τι ισχύει για τους διπλά εμβολιασμένους που νόσησαν
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνονται δραστικά οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έναντι της λοίμωξης covid που μολύνθηκαν και νόσησαν, με τους περισσότερους να έχουν πέσει "θύματα" της υπέρμεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, χωρίς να προλάβουν να λάβουν την αναμνηστική δόση.
Πολλοί είχαν κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέσα στον Ιανουάριο, μετά την οποία θα ανανεωνόταν το υγειονομικό διαβατήριο τους, αλλά νόσησαν τις ημέρες των γιορτών.
Από τις τις επίσημες συστάσεις (emvolio.gov.gr) προκύπτει ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο και μολύνονται στη συνέχεια, καλούνται να διενεργούν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
Ωστόσο, χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να καλύψουν το διάστημα που θα διανύσουν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ και μέχρι τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης μέσα στο τρίμηνο, που θα τους δώσει και πάλι το "ελευθέρας" για πλήθος δραστηριοτήτων.
Τι ισχύει για τους πλήρως (τριπλά) εμβολιασμένους που νόσησαν
Ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοιού ημερησίως εντοπίζονται και τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες που μολύνθηκαν και εμφανίζουν ήπια ή και απολύτως ασυμπτωματική νόσο Covid.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση παραμένει ενεργό, ανεξάρτητα από τη νόσηση.
Και υπερισχύει έναντι του πιστοποιητικού νόσησης που ενδεχομένως για τυπικούς λόγους ζητήσουν να εκδοθεί, καθώς το τελευταίο δεν έχει κάποια πρακτική αξία.
Υπενθυμίζεται πως οι τριπλά εμβολιασμένοι που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοιό, παραμένουν για πέντε ημέρες σε κατ' οίκον νοσηλεία ή καραντίνα, με δεδομένο ότι έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, και μπορούν να βγαίνουν μετά το διάστημα αυτό φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.
Σε πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται πως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ως πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης
Πλέον, οι εμβολιασμένοι λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης και μετά από θετικό rapid τεστ.
Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR).
Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.
Μέχρι τώρα τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονταν έναν μήνα μετά τη διάγνωση, αλλά η πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους σε μικρότερο διάστημα, επιβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Πλέον, αξίζει να σημειωθεί, εκδίδονται στις 14 ημέρες.
Στους 21.559 οι νεκροί
Τα νέα 11/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 32.694, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.568.215, εκ των οποίων 49,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 624 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.952 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 583.206 τεστ, τα 61.099 μοριακά και τα 522.107 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 5,61% έναντι 21,29% χθες αλλά με μόλις 130 χιλιάδες ελέγχους.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.559 θάνατοι.
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 640 (χθες 654).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 537 (83,91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16,09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.844 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 497 (ημερήσια μεταβολή -7,28%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών τουεπταημέρου είναι 576 ασθενείς
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών