Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επελαύνει η Omicron στην Ελλάδα: Σοκ με 106 θανάτους σε μια ημέρα - Νέα άνοδος στα κρούσματα, έφτασαν τα 23.340

Επελαύνει η Omicron στην Ελλάδα: Σοκ με 106 θανάτους σε μια ημέρα - Νέα άνοδος στα κρούσματα, έφτασαν τα 23.340
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει - Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.197 θάνατοι
Σχετικά Άρθρα
Με την Omicron να έχει ήδη κυριαρχήσει στο 95% των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα και με την Delta να επιμένει και να στέλνει ανθρώπους σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό θανάτων λόγω της covid που σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 έφτασε τους 106.
Τα ημερήσια κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.340, εκ των οποίων 53 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.703.396 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 443 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.214 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 106, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.197 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 673 (58.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (81.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (18.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.916 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 475 (ημερήσια μεταβολή +0.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 552 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κορωνοϊός - Λύματα: «Εκρηκτική» αύξηση του ιικού φορτίου 239% στην Κρήτη, 281% στην Αχαΐα - Σταθερά υψηλό στην Αττική

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου,σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου.
Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες τέσσερις.
Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +32% στο Βόλο μέχρι +281% στην Πάτρα.
Αύξηση παρουσίασαν το Ηράκλειο 118%, τα Χανιά 50%, το Ρέθυμνο 239%, ο Αγιος Νικόλαος 113% και η Αλεξανδρούπολη 35%.
Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στη Λάρισα (+8%), στην Ξάνθη (-10%), στα Ιωάννινα (-6%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-6%).
Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-31%).

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Πρόκειται για αριθμούς που πραγματικά σοκάρουν και που δείχνουν πως κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει η υπόθεση με την πανδημία, τη στιγμή που έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το τι δεν πάει καλά στην Ελλάδα και εμφανίζει πολύ υψηλότερους αριθμούς θυμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πολλοί ειδικοί μάλιστα εκφράζουν επιφυλάξεις και για το κατά πόσο πράγματι καταγράφεται μια μείωση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας πως πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει καταγραφεί υποχώρηση του κύματος της Omicron και αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή μάλλον στη μείωση του αριθμού των τεστ που γίνονται σε ημερήσια βάση.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, υποστήριξε πως εάν αυτή η μείωση στα κρούσματα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και συνολικά για ένα διάστημα δύο εβδομάδων – ήδη διανύουμε την πρώτη – τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η συζήτηση για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με την αρχή να γίνεται με την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και με την αύξηση των θεατών στα γήπεδα.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή για τον καθορισμό των κριτηρίων σχετικά με την χορήγηση των αντιικών χαπιών, ενώ από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου πρόκειται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου στους περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένους πολίτες άνω των 12 ετών.

Τζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέρχονται σε 45.000

Για πλασματικό αριθμό κρουσμάτων έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτά ανέρχονται στην πραγματικότητα στα επίπεδα των 40.000 με 45.000.
«Η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων.
Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Omicron, ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ.
Παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει.
Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα.

Γουργουλιάνης (πνευνομολόγος): Η ήπια νόσηση δεν προσφέρει ουσιαστική ανοσία

Τη θέση πως όσοι νόσησαν ήπια, δεν έχουν ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι πηγαίνουμε προς το τέλος της Omicron και ότι θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για να περάσουμε στη φάση της ενδημικότητας της νόσου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γουργουλιάνης υποστήριξε πως το τέλος της Omicron ήρθε πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν ενώ σημείωσε πως το μόνο όπλο που έχουμε, είναι ο εμβολιασμός.
Όπως είπε, το τέλος της Omicron νωρίτερα από το αναμενόμενο, οφείλεται στο ότι «πήραμε κάποια μέτρα που ήταν σκληρότερα από αυτά που πήραν άλλες χώρες και γι’ αυτό απέδωσαν».
«Επίσης βοήθησε ότι ο καιρός στη χώρα μας ήταν πολύ καλύτερος από αυτόν σε χώρες στη βόρεια Ευρώπη κι αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους» υποστήριξε ο κ.Γουργουλιάνης.

Που οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
«Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Omicron και Delta στην κοινότητα είναι 70% με 80% Omicron και τα υπόλοιπα Delta, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο» σημείωσε ο κ.Γουργουλιάνης, αναφέροντας ότι διαχρονικά στις πανδημίες παρατηρείται κάθε νέα παραλλαγή να είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη κι αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα και με τον κορονοϊό.

Βατόπουλος: Λογικό να υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Τη θέση πως είναι λογικό να υπάρξουν και στην Ελλάδα περαιτέρω περιορισμοί στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στην περίπτωση της Αυστρίας όπου και οι μη εμβολιασμένοι άνω των 60 έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε πως πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.
Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά.
Είναι όπλα δημόσιας υγείας» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, τόνισε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Τι συμβαίνει με τους θανάτους;

Έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.
«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε ο κ.Βατόπουλος και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα. Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η Delta βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Καραντίνα

Σχετικά με τον γενικό κανόνα 5 ημέρες απομόνωση, 5 ημέρες με μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ισορροπεί με την ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία.
Χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι» το μοριακό τεστ (PCR) στις 5 ημέρες γιατί «πολλές φορές μπερδεύει» ενώ αντίθετα ένα τεστ αντιγόνου (rapid) βοηθά καλύτερα και δείχνει εάν είμαστε ή όχι μεταδοτικοί.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι οφείλουν να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.

Λογικά θα εξαφανιστεί η Delta

Σχετικά με την μετάλλαξη Delta, ο κ.Βατόπουλος εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η Omicron, αν και προειδοποίησε ότι η Omicron μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό.
«Σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα.
Είτε Delta, είτε Omicron ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορωνοϊό πρέπει να προσέχεις.
Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο

Ερωτηθείς για τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή, ενώ δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της χαλάρωσης των μέτρων, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας.

Κανονικά το Πάσχα

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο γενικό πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες, εκτιμώντας ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ετήσιος, όπως για την γρίπη.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο lockdown, σχολίασε «ποτέ μη λες ποτέ» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο «εξαιρετικά απίθανο».
Kαθώς οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και κανονικό καλοκαίρι.
«Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ανοίγει την Πέμπτη 20/1 η τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της covid στους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.
Όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η τέταρτη δόση αφορά την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων άνω των 12 ετών.
Θα πρέπει να γίνεται αφού έχει περάσει ένα τρίμηνο από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι ανοσοκατεσταλμένοι υπολογίζονται σε περίπου 500.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, ο κ.Θεμιστοκλέους έσπευσε να καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας από την 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 7 μήνες από τη δεύτερη δόση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης