Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σοκ με 111 νεκρούς από κορωνοϊό σε 24 ώρες – Αγωνία για διασωληνωμένους - Γρίφος η χαλάρωση των μέτρων

Σοκ με 111 νεκρούς από κορωνοϊό σε 24 ώρες – Αγωνία για διασωληνωμένους - Γρίφος η χαλάρωση των μέτρων
Παραμένει γρίφος τι θα αποφασίσουν κατά τη συνεδρίαση τους μεθαύριο Τετάρτη 26/1 οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με τη διατήρηση ή την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Σοκ προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Μέσα σε μόλις 24 ώρες καταγράφηκαν 111 θάνατοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.748 θάνατοι. Επίσης, ανιχνεύθηκαν 19.075 νέα κρούσματα και 655 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει αρχίσει να συρρικνώνεται το κύμα της Omicron, αν και τονίζουν ότι εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να πορεύεται μαζί με τη Delta (που θεωρείται υπεύθυνη για τα πιο σοβαρά περιστατικά), ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους και για την υποπαραλλαγή «Omicron 2», η οποία είναι σε έξαρση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό πως είναι καλυμμένο το 88% των κλινών ΜΕΘ ενώ σε υψηλά ποσοστά -πάνω από 60%- είναι η κάλυψη και στις απλές κλίνες, με τους διασωληνωμένους να παραμένουν σταθερά πάνω από 600 εδώ και δυόμιση μήνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655.
Υπό αυτά τα δεδομένα, παραμένει γρίφος τι θα αποφασίσουν κατά τη συνεδρίαση τους μεθαύριο Τετάρτη 26/1 οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με τη διατήρηση ή την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν έως τις 30 Ιανουαρίου.
Τον προβληματισμό πάντως των ειδικών ενισχύει και ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και πάνω – υπολογίζονται σε περισσότερους από 300.000 – εξακολουθεί να μην έχει εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ από τις 17/1 και το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ.
5_81.JPG

Μαγιορκίνης: Δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60

Τη θέση πως δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών διατύπωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Λογικά θα έχουμε ύφεση της πανδημίας.
Το πόσο θα διαρκέσει αυτή θα εξαρτηθεί από το εάν θα έρθει και άλλη παραλλαγή και από το κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Λογικά πάμε σε κάτι πιο διαχειρίσιμο, σε ένα μεταπανδημικό στάδιο όπου η έλευση νέων παραλλαγών είναι πιο διαχειρίσιμη από τα Συστήματα Υγείας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Μαγιορκίνης.
Mιλώντας για την παραλλαγή Omicron 2, ο κ.Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι είναι Delta, αλλά στην ουσία είναι Omicron.
Η Omicron 2 ανιχνεύεται από όλα τα τεστ.
Δεν είναι κάτι καινούργιο.
Υπήρχε από τις αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλό ποσοστό σε κάποιες χώρες.
Σε κάποιες χώρες βλέπουμε να επικρατεί.
Είναι υποκλάδος της Omicron.
Δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδιότητες.
Κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχει λίγο αυξημένη μεταδοτικότητα.
Δεν θα είναι κάτι δραματικό ή κάτι που θα αλλάξει την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα πανδημικό στάδιο», υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παγώνη: Σταδιακή και αργή η μείωση θανάτων και διασωληνωμένων

Για σταδιακή και αργή μείωση στους δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων από κορωνοϊό το επόμενο διάστημα κάνει λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως αν και τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα, «έως ότου η κατάσταση βελτιωθεί θα μας τον «φάει σιγά – σιγά τον Φλεβάρη».
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως στις μονάδες των νοσοκομείων νοσηλεύονται ακόμα κυρίως ασθενείς με επιπλοκές από την μετάλλαξη Delta και ανεμβολίαστοι.
Όπως είπε, στις απλές κλίνες των νοσοκομείων, βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και ιδίως άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα ενώ στις ΜΕΘ είναι ασθενείς κυρίως άνω των 70 και πολλοί ανεμβολίαστοι.

Σαρηγιάννης: Μείωση κρουσμάτων εφόσον συνεχίσουν οι εμβολιασμοί

Για μείωση των κρουσμάτων εφόσον συνεχιστούν οι εμβολιασμοί έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση και σε κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχει μια μικρή αναστροφή της πορείας της πανδημίας.
Αυτό δείχνει ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας είναι στο 0,81.
Έχει ανεβεί από το 0,67 που ήμασταν πριν από τέσσερις ημέρες. Βεβαίως, είναι κάτω από τη μονάδα οπότε είμαστε θεωρητικά σε πτώση» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αναπαραγωγής της πανδημίας, με την προϋπόθεση να μην πέσει ο ρυθμός εμβολιασμού.
«Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη δόση.
Έτσι θα μειώσουμε την πορεία του ιού στην κοινότητα και έτσι θα οδηγηθούμε σε μια σταδιακή αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Πότε έρχεται η χαλάρωση των μέτρων

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, προτού κάνει τα επόμενα βήματα και λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων.
Στο μικροσκόπιο θέτουν όλα τα μοντέλα που δείχνουν σημαντική κάμψη της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι από τον Φεβρουάριο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να υπάρξουν αλλαγές στην πληρότητα των γηπέδων.
Έτσι, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, από την 31η Ιανουαρίου θα μπορούσε θα επιτραπεί εκ νέου η μουσική στην εστίαση και στα μπαρ, χωρίς ωστόσο, να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες εντός των καταστημάτων.
Αναφορικά με το ωράριο, δύο είναι τα βασικά σενάρια, με επικρατέστερο το δεύτερο: είτε μαζί με την επιστροφή της μουσικής να απελευθερωθεί το ωράριο και να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, είτε να παραμείνει μέχρι τα μεσάνυχτα η λειτουργία τους και να πάρει μικρή παράταση 1-2 εβδομάδων το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, θα υπάρξουν αλλαγές από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και πρόθεση είναι το ποσοστό των θεατών που επιτρέπεται από 10% σήμερα (με όριο 1.00 φιλάθλους) να ανέβει στο 20% ή ακόμα και στο 30%.
Πάντως, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί και η μείωση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Στους 22.748 οι νεκροί

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.075 , εκ των οποίων 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.812.384 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 416 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.079 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
EODY1.png

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 111, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.748 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
EODY2.png

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 520 (79.39%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 135 (20.61%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.980 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 465 (ημερήσια μεταβολή +9.93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 490 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
EODY3.png

EODY4.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης