Σοκάρει ο αριθμός των πολιτών, που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από επιπλοκές του Covid παρότι η πανδημία βρίσκεται σε πορεία σταδιακής ύφεσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που χάνονται είναι κυρίως ανεμβολίαστοι και άνω των 70 ετών, ενώ εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων.
Οι 97 νεκροί, που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 30/1/2022, επιτείνουν την ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προχωρά από τη Δευτέρα 31/1 στην χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 31/1 επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ αίρεται και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα για να μην υπάρξει πισωγύρισμα, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να αναφέρει ότι τις επόμενες 15- 20 ημέρες να υπάρξει και νέα άρση περιορισμών.
Μαγιορκίνης: Τις επόμενες 15-20 ημέρες αναστροφή και άλλων μέτρων - Η Omicron 5 φορές λιγότερο νοσογόνος
Τις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων, όχι όμως όσα αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή την άρση από αύριο (31/1) κάποιων περιορισμών, όπως την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ εξήγησε ότι η ένταση της μουσικής κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων, ο ιός θα παραμείνει και μπορεί να έρθει και άλλο στέλεχος μέσα στο έτος.
Γι’ αυτό «οι άνω των 70 ετών θα αποτελούν πάντα πηγή στρες για το ΕΣΥ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 70, αν δεν εμβολιαστούν, κινδυνεύουν.
Για τη μετάλλαξη Omicron
«Η Omicron είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Omicron αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Delta,» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα σε όσες χώρες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Εξαδάκτυλος: Ανεμβολίαστοι και άνω των 70 ετών στις ΜΕΘ – Τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθούν οι θάνατοι
«O αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί είναι μεγάλος και υπάρχει μία αντίφαση στη χαλάρωση των μέτρων και των θετικών ανθρώπων στον κορωνοϊό», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο mega, «διαπιστώνουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική και χάνουν τη ζωή τους εδώ και έξι εβδομάδες βρίσκονται σε γκρουπ ηλικιακά μεγάλων ηλικιών, που έχουν συνοσηρότητες και είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το δείχνουν και οι αριθμοί».
Κατά τον ίδιο, ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότερες προβλέψεις και για πρώτη φορά ο αριθμός όσων νοσηλεύονται την εντατική έπεσαν κάτω από 600.
Πως θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, «άλλη βαρύτητα έχουν τα 20.000 κρούσματα της Omicron και άλλα τα 5.000 κρούσματα της Delta».
Τόνισε πως αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι το τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά για να αποφευχθούν οι θάνατοι από τον ιό.
«Το ένα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η κοινωνία να περιοριστεί σε μηδενική δραστηριότητα από τον Σεπτέμβριο, που ήταν αδικαιολόγητο. Αυτό που ήταν εφικτό θα ήταν να είχαν εμβολιαστεί οι μεγάλες ηλικίες σε ποσοστό 99% έως τα τέλη Σεπτέμβρη», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Τρίτη δόση
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Κοντογεώργης, γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στον εμβολιασμό, ο οποίος έφτασε το 80% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά και την τρίτη δόση.
Όπως είπε, «διαπιστώνουμε ότι οι νοσηλείες όσων έλαβαν την τρίτη δόση είναι μικρές και βραχύβιες» και μάλιστα, αυτό επέτρεψε τη χαλάρωση των μέτρων.
Ψαλτοπούλου: Χαλάρωση με σταθερά βήματα – Ύφεση στα κρούσματα, σταθεροποίηση στον αριθμό των θανάτων
«Μετά από δύο χρόνια κορωνοϊό και μετά από όλα όσα έχουν γίνει προκειμένου να εμβολιαστεί ο κόσμος, πρέπει να χαλαρώσουμε, να δούμε την υγειά μας και τις κοινωνικές επιπτώσεις», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θ. Ψαλτοπούλου, σημειώνοντας παράλληλα πως «η μετάβαση και η χαλάρωση πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα με προσοχή γιατί δεν πρέπει να πάμε από ένα βήμα μπροστά σε δύο βήματα πίσω, και φυσικά να το επαναξιολογήσουμε σε λίγες μέρες.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο mega ανέφερε πως «τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν μειωθεί σε όλη τη χώρα όσο αφορά στα λύματα και νέα κρούσματα τα νούμερα. Ως ένα βαθμό αντιπροσωπευτικά όμως γιατί έγιναν λιγότερα τεστ λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και λιγότεροι εμβολιασμοί».
Πρόσθεσε πως «οι βασικοί δείκτες που κοιτάμε, είναι αυτοί των θανάτων και των διασωληνωμένων. Βλέπουμε πως αυτός ο αριθμός, παραμένει σταθερός. Έτσι έχουμε, ύφεση στα περιστατικά και στα κρούσματα, αλλά και σταθεροποίηση στον αριθμό των θανάτων».
Η χαλάρωση των μέτρων από τη Δευτέρα 31/1
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση.
Συγκεκριμένα, από αύριο, Δευτέρα 31/1, επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ αίρεται και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, παραμένουν οι περιορισμοί για τους καθήμενους πελάτες και για το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, εξακολουθεί να ισχύει ότι στους κλειστούς χώρους μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ στους ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.
Ως αιτία για την άρση αυτών των περιορισμών αναφέρθηκε η πτωτική πορεία των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως έχουμε δει την κορύφωση των κρουσμάτων και άρα δεν πρόκειται να έχουμε άλλη έξαρση της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 31/1 αναμένεται να αρχίσει και η διάθεση κατ’οίκον αντιικών φαρμάκων, τα οποία ωστόσο θα χορηγούνται σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω και εφόσον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Επιπλέον, και όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ έως τις 31/1, παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
ΕΟΔΥ: 97 νεκροί και 11.124 κρούσματα στις 30/1
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς το τελευταίο 24ωρο ακόμη 97 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 11.124, ενώ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571.
Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 11.124 , εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.920.992 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 436 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.372 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571 (60.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 451 (78.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (21.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.034 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +14.75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 442 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 11.124 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 64 είναι εισαγόμενα των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 11.060 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.3
Πίνακας 2: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 30 Ιανουαρίου 2022.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 9.259.255 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 47.575.031 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 248.207 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 29 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 76.183.751 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 4.491.873 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 29 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 47 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 11.807 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.305 θετικά (11,05%).
Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”)
όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών